Connect with us
Energetska efikasnost

Obnova fasade Akademije likovnih umetnosti

Zahtevi za o─Źuvanje ba┼ítine ─Źesto predstavljaju izazov za obnavljanje zgrada koje vi┼íe ne ispunjavaju savremene standarde. Kao i u slu─Źaju Akademije likovnih umetnosti u Nirnbergu, koja se smatra ikonom moderne posleratne arhitekture. Odgovarajuc╠üa obnova prozora na fasadi podr┼żana je upotrebom toplog ivi─Źnog distancera iz SWISSPACER-a. Tako je zadr┼żan filigranski izgled zgrada i energetski bilans zgrade je zna─Źajno pobolj┼ían.

U daljini se ponekad ─Źuje rika lavova ili vriska majmuna. U neposrednoj blizini zoolo┼íkog vrta, sme┼ítenog u ┼íumi na isto─Źnom rubu grada, pravi je dragulj za studente umetnosti: Akademija likovnih umetnosti u Nirnbergu najstariji je nema─Źki umetni─Źki univerzitet.

Akademija lepih umetnosti

Foto: Swisspacer / Akademija likovnih umetnosti u Nirnbergu, kojoj je bilo potrebno obnavljanje, smatra se ikonom moderne posleratne arhitekture

Sep Ruf, koga smatraju va┼żnim predstavnikom moderne posleratne arhitekture u Nema─Źkoj, u─Źestvovao je 1950. godine na takmi─Źenju za izgradnju nove akademije i iza┼íao kao pobednik. Na osnovu njegovog dizajna, na Bingstrasse je izgra─Ĺen jednospratni kompleks paviljona koji su me─Ĺusobno povezani otvorenim arkadama. U paviljonima su sme┼íteni studiji, radionice i centralni sadr┼żaji poput biblioteke, menze i administrativnih kancelarija. Raspore─Ĺeni su oko ozelenjenih dvori┼íta i otvorenih prostora koje studenti tako─Ĺe mogu koristiti za umetni─Źki rad. Svaka od zgrada ima pogled na okolnu ┼íumu i zelene povr┼íine na lokaciji, pogled tako velikodu┼ían da se prelazi izme─Ĺu zatvorenog i spolja┼ínjeg prostora stapaju jedan u drugi. Vizuelna lakoc╠üa, minimalne konstrukcije, zastakljeni zidovi u punoj visini i tanki krovovi karakteristi─Źni su za objekte koji su 1988. godine navedeni kao mesto kulturne ba┼ítine.

Kako su godine prolazile, te┼íkoc╠üe su predstavljali razli─Źiti aspekti zgrada, uklju─Źujuc╠üi velike prozore. Posebno tokom zimskih meseci stvorili su neprijatnu unutra┼ínju klimu i izuzetno visoke tro┼íkove grejanja. Prvi korak za suprotstavljanje ovome uspe┼íno je zavr┼íen 2020. godine neophodnim renoviranjem paviljona 1.

prozori

Foto: Swisspacer / Veliki prozori su naro─Źito zimi stvarali neprijatnu klimu u zatvorenom

Obnova fasade i o─Źuvanje ba┼ítine

Mere, koje su podrazumevale modernizaciju celokupne tehnologije zgrada, podrazumevale su i obnovu ─Źeli─Źnih i staklenih fasada. Pojedina─Źno zastakljivanje na dvori┼ínim fasadama tako─Ĺe je zamenjeno dvostrukim staklima. ÔÇ×Cilj nam je bio da pobolj┼íamo energetske performanse omota─Źa zgrade, uzimajuc╠üi u obzir njen status ba┼ítineÔÇť, obja┼ínjava Svantje Schroder, ┼íef odeljenja Dr┼żavne gra─Ĺevinske uprave za Erlangen-Nurnberg. ÔÇ×Nove fasade tako─Ĺe su trebale da odgovaraju postojec╠üim prozorima u pogledu dimenzija i veli─Źina profila. Ovo je bio preduslov za zamenu fasade zgrade sa spiska nasle─Ĺa.ÔÇť

distanceri

Foto: SWISSPACER / Da bi se udovoljilo zahtevima o─Źuvanja nasle─Ĺa i bolje izolovale prostorije, kori┼íc╠üena je odstojna ┼íipka sa toplom ivicom SWISSPACER Ultimate

Postizanje dubine ugradnje originalnih elemenata od 80 mm zahtevao je veliki razmak izme─Ĺu stakala, a time i neobi─Źno velike odstojne ┼íipke za tople ivice za prilago─Ĺene fasadne elemente. Trebalo je da bude ┼íiroko 36 mm i belo. Istra┼żivanje odgovarajuc╠üeg proizvoda na kraju je odvelo planere do ┼ívajcarskog proizvo─Ĺa─Źa SWISSPACER: distanceri sa toplim ivicama SWISSPACER ULTIMATE koji su dostupni u potrebnoj ┼íirini od 36 mm.

SWISSPACER ULTIMATE distanceri pru┼żaju visok stepen estetike i osiguravaju odli─Źnu toplotnu izolaciju u prelaznom podru─Źju od stakla do okvira. Va┼żna prednost je njegova posebno niska toplotna provodljivost. Potreban ujedna─Źen izgled mo┼że se dobiti upotrebom komponenata koje je sertifikovao Institut pasivne kuc╠üe.

staklo

Foto: Swisspacer / Novi stakleni fasadni elementi trebali su se po veli─Źini i veli─Źini profila podudarati sa postojec╠üim prozorima. Dvostruko zastakljivanje Saint-Gobain sa Planitherm KSN osigurava visoku propustljivost svetlosti i povec╠üanu toplotnu izolaciju

Kompanija Saint-Gobain Glassolutions Objekt-Center iz Radeburga proizvela je staklene fasadne elemente da se savr┼íeno uklapaju koristec╠üi visoko efikasnu razdelnu ┼íipku sa toplom ivicom. Izgled struktura ostaje autenti─Źan, a zgradi je osigurana optimizovana toplotna izolacija i time dugoro─Źno ni┼żi tro┼íkovi energije.

www.swisspacer.com

SWISSPACER
Vetrotech Saint-Gobain (International) AG
Sonnenwiesenstra├če 15
8280 Kreuzlingen
Švajcarska
info@swisspacer.com
www.swisspacer.com