Connect with us
Budu─çnost

Nova tunelska veza va┼żan preduslov za projekat „Beograd na vodi“

Ove nedelje na javnom uvidu pojavio se plan detaljne regulacije tunelske veze koja ─çe spojiti savsku i dunavsku padinu. Tunel je komplementaran sa planovima gradnje Novog savskog mosta, odnosno jedan od va┼żnih preduslova za budu─çu funkcionalnost saobra─çajne infrastrukture u zoni ÔÇťBeograda na vodiÔÇŁ, pi┼íe Beobuild.

U saobra─çajnom smislu, novi most i tunel ─Źini─çe tranzitnu alternativu najja─Źoj gradskoj magistrali, Brankova – Terazijski tunel – De─Źanska – Bulevar despota Sefana. Tako ─çe biti omogu─çeno rastere─çenje od tranzitnog saobra─çaja, koji ─Źini preko 10% ukupnog i njegovu redistribuciju sa Brankovog mosta na Novi savski.

Nacrt novog tunela, Beograd

Planirani tunel sastoja─çe se od dve odvojene tunelske cevi, ─Źime se umanjuje pomeranje tla na relativno nestabilnom terenu. Ukupna du┼żina svake tunelske cevi je 1.993 metra, sa ulaznim portalima od 45 metara na savskoj i 124 metra na dunavskoj strani. Ukupna ┼íirina tunelskog profila je 9,56 metara, od ─Źega ─çe kolovoz biti 7,7 metara a obostrane servisne staze po 0,93 metra.

Na dunavskoj strani, u zoni Bulevara despota Stefana planiran je otvoreni iskop od 300-400 metara sa prilaznim rampama pod nagibom od 4%. Posao iskopa je dosta komplikovaniji na Savskoj padini, po┼íto se radi o klizi┼ítima na kojima se nalazi ┼íirok prostor brojnih spomeni─Źkih vrednosti. Tu se pre svega misli na Savamalu i Terazije, a za potrebe gradnje ovog tunela bi─çe potrebno ra┼í─Źi┼í─çavanje svih objekata na potezu izme─Ĺu ulica Gavrila Principa i Kraljice Natalije, uklju─Źuju─çi i Park Luke ─ćelovi─ça. Na prostoru sada┼ínjeg parka planirana je prilazna saobra─çajnica sa po dve trake po pravcu, svaka ┼íirine 3,5 metara, razdelni pojas i obostrane pe┼ía─Źke staze ┼íirine 2,5 metara.

Planirani tunel sastoja─çe se od dve odvojene tunelske cevi

Planirani tunel sastoja─çe se od dve odvojene tunelske cevi

Dok Beograd ovim projektom gubi Park Luke ─ćelovi─ça, pozitivan aspekt dolazi iz ─Źinjenice da ─çe kao posledica tunela biti mogu─çe pro┼íiriti Terazijsku terasu. Za potrebe za┼íti─çene zone ulaznog portala kod Kameni─Źke ulice bi─çe oslobo─Ĺen ─Źitav blok od Lomine do Kraljice Natalije. Tu ─çe nastati veliki slobodan prostor zabranjen za gradnju, tj. idealan za novi gradski park, analizira taj portal. Ra─Źuna se na ubrzanje tokova saobra─çaja i skra─çivanje putovanja za 10% na ovom potezu. Procenjeno je da bi gradnja tunela iznosila oko 100 miliona evra, dok bi rok za radove bio oko tri godine. Ako sve bude teklo prema najavama, izgradnja bi mogla po─Źeti ve─ç krajem ove godine.

Izvor: beobuild.rs