Connect with us
Arhitektura

Nagrade i priznanja 23. Salona arhitekture Novi Sad

Organizator: Društvo arhitekata Novog Sada
Doma─çini izlo┼żbe, volonteri: Studenti iz organizacije ÔÇ×SKICAÔÇť
Fotografije sa otvaranja: Igor ─Éoki─ç
Mesto i trajanje izlo┼żbe: Nova galerija Aakademije umetnosti, Bul. Mihajla Pupina 20 do 30 oktobra 2022 godine; radno vreme: svaki dan osim nedelje, 12-20h

Salon arhitekture Novi Sad sve─Źano je otvoren u subotu 15. oktobra, u 18h u Novoj galeriji Akademije umetnosti. Izlo┼żbu je otvorila predsednica DaNS-a, Ana Ferik Ivanovi─Ź, a dobitnike nagrada i priznanja proglasile su ─Źlanice ┼żirija Marija Maruna i Maja Furlan Zimmermann i predstavnica Upravnog odbora Dru┼ítva arhitekata Novog Sada (DaNS) Milena ─Éini─ç.

Na konkurs je prijavljeno ukupno 312 radova iz regiona, a selektovan je 151 rad. Radovi izabrani za izlaganje raspore─Ĺeni su u slede─çe kategorije: Arhitektura, 51 rad; Urbanizam, 5 radova; Enterijer, 20 radova; Konkursni radovi i nerealizovani projekti arhitekture, urbanizma i enterijera, 17 radova; Digitalni prostor i eksperiment u arhitekturi, urbanizmu i enterijeru, 11 radova; Studentski radovi, 23 rada; Publikacije, 15 radova i Akcija, 9 radova.

┼Żiri u sastavu Maja Furlan Zimmermann, dr Marija Maruna, Robert Potokar, dr Sne┼żana Vesni─ç, dr Sonja Radovi─ç Jelovac, Ilja Mikiti┼íin, dodelio je Grand Prix Salona, jednu nagradu, jedno specijalno priznanje za realizaciju u Vojvodini i ukupno 15 priznanja u razli─Źitim kategorijama.

Ovogodi┼ínji Salon nije imao zadatu odre─Ĺenu temu, ve─ç je ostavljen prostor da se kroz prizmu programske strukture i autorskih pristupa uo─Źenih u izlo┼żenim radovima i┼í─Źitavaju (ili u─Źitavaju) aktuelne tendencije i njihova zna─Źenja.

Nova kategorija, Akcija, uvedena je ove godine sa ┼żeljom da se prika┼żu delovanja koja se bave prostorom, odnosno arhitekturom, na anga┼żovan na─Źin, motivisana zajedni─Źkim interesom i op┼ítom dobrobiti. Zna─Źaj ove kategorije, koja je stavljena van konkurencije za nagrade, prepoznat je kao neophodan spiritus movens aktuelnog dru┼ítvenog trenutka pa i pristupa arhitekturi. Svoj osvrt na ovu temu dala je ─Źlanica ┼żirija dr Marija Maruna:

ÔÇťKategorija Akcija ima za cilj da promovi┼íe arhitektonsko stvarala┼ítvo koje u fokus svog kreativnog rada postavlja temu javnog interesa. Ono je su┼ítinski usmereno ka zastupanju vrednosti socjalne pravde, jednakosti, zdravlja i op┼íteg blagostanja. Pored toga, zna─Źajna krakteristika ovog stvarala┼ítva je izgradnja i o─Źuvanje demokratskog dru┼ítva, dru┼ítvene pravde i zalaganje za prakse koje uklju─Źuju ┼íiru dru┼ítvenu zajednicu u promi┼íljanje na─Źina ure─Ĺenja i o─Źuvanja ┼żivotnog okru┼żenja. Iako predstavlja relativno novu kategoriju u okviru vrednovanja arhitektonskog stvarala┼ítva na ovim prostorima, ova praksa je uveliko prisutna u razvojnim procesima dru┼ítva i aktivno ba┼ítini, pre svega, eti─Źku dimenziju profesije. Stoga ovogodi┼ínju selekciju radova u kategoriji Akcija treba razumeti kao ukupno priznanje za ovaj aspekt profesionalnog delovanja ─Źiji zna─Źaj postaje sve jasniji i aktuelniji.ÔÇť

Svojevrsnu potvrdu ovome predstavlja dodela Velike nagrade Salona (Grand Prix) radu koji, mada ne pripada kategoriji Akcija, prema mi┼íljenju ┼żirija, ovu nagradu zaslu┼żuje upravo svojom sveobuhvatnom dru┼ítvenom anga┼żovano┼í─çu. Projekat ÔÇťNovi Sad-moderni gradÔÇŁ predstavljen je u kategoriji Digitalni prostor i eksperiment, a ovde dajemo i celovito saop┼ítenje ┼żirija:

ÔÇťProjekat Novi Sad ÔÇô Moderni grad samo je jedan u nizu projekata i doga─Ĺaja koje je posljednjih godina inicirala i organizirala BAZA ÔÇô Platforma za prostorne prakse. Njihove akcije koje uklju─Źuju istra┼żivanja, izlo┼żbe, publikacije, radionice, predavanja, razgovore, ┼íetnje i sve ostale raspolo┼żive medije i metode kojima se nastoje pribli┼żiti i edukovati gra─Ĺane Novog Sada, imaju samo jedan cilj ÔÇô bolji grad za sve.

U vremenu koje karakteri┼íe potpuna apati─Źnost i nezainteresovanost za drugo i druge, va┼żnost ovog i ovakvog anga┼żmana ne mo┼żemo dovoljno istaknuti, kao ┼íto ne mo┼żemo dovoljno zahvaliti ni njegovim upornim protagonistima kojima su znanje i razum jedino oru─Ĺe, a istinski humanizam jedino gorivo.

Ovako sveobuhvatno delovanje na nizu polja i frontova te┼íko se valorizuje i nagra─Ĺuje na salonima i sli─Źnim manifestacijama zbog okvira postavljenih uobi─Źajenim kategorijama, iako su njegov zna─Źaj, doma┼íaj i va┼żnost za dru┼ítvo istinski neprocenjivi. Upravo zbog toga, ┼żiri se i odlu─Źio za ovaj (is)korak. Grand Prix se dodeljuje BAZI za ljubav prema svome gradu i njegovom modernisti─Źkom nasle─Ĺu, za veru u prosvetiteljsku ulogu koju nema ko drugi osim nas samih preuzeti, za veru u znanje i lepotu kao temelj svake budu─çnosti koja bi imala smisla i u kojoj bi vredelo ┼żiveti.ÔÇŁ

Vi┼íe informacija mo┼żete pro─Źitati na slede─çem LINKU

Društvo arhitekata Novog Sada

Svetozara Mileti─ça 20, 21000 Novi Sad
T +381 21 423485
dans@dans.org.rs
www.dans.org.rs