Connect with us
Budućnost

Plastika- materijal koji nam je na raspolaganju na svakom koraku!

Nova generacija dizajnera „održivog“ razmišljanja predstavlja pionirski način korišćenja reciklirane plastike kao sirovine, jer je zagađenje na globalnom nivou, zaista zabrinjavajuće.

Decenijama se tzv. „devična plastika“ koristi za proizvodnju svega, od pakovanja hrane do nameštaja. Ali, pošto uticaj ovog materijala na životnu sredinu postaje očigledniji, sve veći broj dizajnera istražuje alternative koje bi još povećalo korišćenje ovog materijala.

Foto: www.dezeen.com

Ne samo da reciklirana plastika nudi održivije rešenje, već je i materijal koji je često na raspolaganju za korišćenje i može se proizvoditi u širokom spektru boja, uzoraka i tekstura.

„To je izvanredan materijal u pogledu stvari koje možete učiniti s njim“, rekao je Dave Hakkens, holandski dizajner koji radi gotovo isključivo sa recikliranom plastikom. Bob Vos i Alessandro Iadarola, osnivači održivog dizajnerskog brenda Polimeer, slažu se sa njim.

„Rad sa recikliranom plastikom nudi neograničene mogućnosti dizajna, zbog različitih polimernih spojeva i tehnika obrade koje se mogu koristiti“, rekao je ovaj par za portal www.dezeen.com. „U većini slučajeva, plastika se može naći na ulicama, ili možete da se pridružite preduzećima koja uobičavaju da doniraju svoje ostatke besplatno“, rekli su. „Ovo obilje plastike u okruženju stvara priliku mladim dizajnerima da počnu razmišljati u tom pravcu.“

Plastika kroz proizvodnju

Svetski plastični otpad će do 2050. premašiti 12 milijardi tona

Globalna proizvodnja plastike eksponencijalno se povećala tokom poslednjih decenija. Prema podacima Ujedinjenih nacija, obim se povećao sa 1,5 miliona tona plastike 1950., do 300 miliona tona plastike u 2016. godini.

Naučnici su upozorili da, ukoliko uskoro ne budu uvedene velike globalne promene, količina plastičnog otpada koji se infiltrira u prirodni pejzaž će do 2050. premašiti 12 milijardi tona. Ogromne količine su ili u deponiji ili u okeanima, u klasteri veličine zemalja, kao što je veliki pacifički otpad.

Foto: www.dezeen.com

Velika količina proizvedene plastike je za jednokratnu upotreba, koja se koristi za proizvode kao što su torbe za nošenje, slamčice za pice i pakovanje hrane – to je pitanje koje vlade širom sveta pokušavaju rešiti putem inicijativa kao što je naplata 5p nosača torbe u Velikoj Britaniji.

Ali mnoge vrste plastike se lako recikliraju i, ako se pravilno obrađuju, mogu ponuditi samo još više mogućnosti kao i devičanska plastika. Prema rečima Jan Puilaert-a, dizajnera i suosnivača Ecopikel-a za nameštaj, ove vrste plastike su toliko dostupne da stvarno nema razloga za proizvodnju nove plastike. Što je, zaključuju stručnjaci, jako dobra stvar jer možemo koristiti plastiku koliko god želimo, odnosno koliko god nam treba „ne ubijajući“ planetu Zemlju.

Prevedeno sa stranice: www.dezeen.com