Connect with us
Budu─çnost

Plastika- materijal koji nam je na raspolaganju na svakom koraku!

Nova generacija dizajnera „odr┼żivog“ razmi┼íljanja predstavlja pionirski na─Źin kori┼íc╠üenja reciklirane plastike kao sirovine, jer je zaga─Ĺenje na globalnom nivou, zaista zabrinjavaju─çe.

Decenijama se tzv. „devi─Źna plastika“ koristi za proizvodnju svega, od pakovanja hrane do name┼ítaja. Ali, po┼íto uticaj ovog materijala na ┼żivotnu sredinu postaje o─Źigledniji, sve vec╠üi broj dizajnera istra┼żuje alternative koje bi jo┼í pove─çalo kori┼í─çenje ovog materijala.

Foto: www.dezeen.com

Ne samo da reciklirana plastika nudi odr┼żivije re┼íenje, vec╠ü je i materijal koji je ─Źesto na raspolaganju za kori┼í─çenje i mo┼że se proizvoditi u ┼íirokom spektru boja, uzoraka i tekstura.

„To je izvanredan materijal u pogledu stvari koje mo┼żete u─Źiniti s njim“, rekao je Dave Hakkens, holandski dizajner koji radi gotovo isklju─Źivo sa recikliranom plastikom. Bob Vos i Alessandro Iadarola, osniva─Źi odr┼żivog dizajnerskog brenda Polimeer, sla┼żu se sa njim.

„Rad sa recikliranom plastikom nudi neograni─Źene moguc╠ünosti dizajna, zbog razli─Źitih polimernih spojeva i tehnika obrade koje se mogu koristiti“, rekao je ovaj par za portal www.dezeen.com. „U vec╠üini slu─Źajeva, plastika se mo┼że nac╠üi na ulicama, ili mo┼żete da se pridru┼żite preduzec╠üima koja uobi─Źavaju da doniraju svoje ostatke besplatno“, rekli su. „Ovo obilje plastike u okru┼żenju stvara priliku mladim dizajnerima da po─Źnu razmi┼íljati u tom pravcu.“

Plastika kroz proizvodnju

Svetski plasti─Źni otpad c╠üe do 2050. prema┼íiti 12 milijardi tona

Globalna proizvodnja plastike eksponencijalno se povećala tokom poslednjih decenija. Prema podacima Ujedinjenih nacija, obim se povećao sa 1,5 miliona tona plastike 1950., do 300 miliona tona plastike u 2016. godini.

Nau─Źnici su upozorili da, ukoliko uskoro ne budu uvedene velike globalne promene, koli─Źina plasti─Źnog otpada koji se infiltrira u prirodni pejza┼ż c╠üe do 2050. prema┼íiti 12 milijardi tona. Ogromne koli─Źine su ili u deponiji ili u okeanima, u klasteri veli─Źine zemalja, kao ┼íto je veliki pacifi─Źki otpad.

Foto: www.dezeen.com

Velika koli─Źina proizvedene plastike je za jednokratnu upotreba, koja se koristi za proizvode kao ┼íto su torbe za no┼íenje, slam─Źice za pice i pakovanje hrane – to je pitanje koje vlade ┼íirom sveta poku┼íavaju re┼íiti putem inicijativa kao ┼íto je naplata 5p nosa─Źa torbe u Velikoj Britaniji.

Ali mnoge vrste plastike se lako recikliraju i, ako se pravilno obra─Ĺuju, mogu ponuditi samo jo┼í vi┼íe moguc╠ünosti kao i devi─Źanska plastika. Prema re─Źima Jan Puilaert-a, dizajnera i suosniva─Źa Ecopikel-a za name┼ítaj, ove vrste plastike su toliko dostupne da stvarno nema razloga za proizvodnju nove plastike. ┼áto je, zaklju─Źuju stru─Źnjaci, jako dobra stvar jer mo┼żemo koristiti plastiku koliko god ┼żelimo, odnosno koliko god nam treba „ne ubijaju─çi“ planetu Zemlju.

Prevedeno sa stranice: www.dezeen.com