Connect with us
Arhitektura

Studentski konkurs za urbanisti─Źko-arhitektonsko idejno re┼íenje

Za studente arhitekture master i doktorskih studija Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, euPOLIS je raspisao konkurs za izradu urbanisti─Źko-arhitektonskog idejnog re┼íenja za PLAVO-ZELENI PARK NA ZEMUNSKOM KEJU SA OBJEKTOM EUPOLIS EKO-EDU CENTRA.

Gladsaks, Lo─Ĺ, Pirej i Beograd su ─Źetiri evropska pilot-grada u kojima ─çe se u periodu izme─Ĺu 2020. i 2024. godine testirati inovativni na─Źin projektovanja malih gradskih ÔÇťplavo-zelenihÔÇŁ parkova, uz aktivno u─Źe┼í─çe gra─Ĺana i primenu prirodom inspirisanih re┼íenja, u cilju pobolj┼íanja kvaliteta ┼żivota u gradu i unapre─Ĺenja zdravlja i blagostanja gra─Ĺana.

Predvodnik projekta euPOLIS okuplja nau─Źnike i stru─Źnjake odr┼żivog razvoja 28 partnerskih organizija iz 13 zemalja sveta, uklju─Źuju─çi i doma─çe ekspertske organizacije koje pru┼żaju podr┼íku aktivnostima na beogradskim pilot lokacijama: Gra─Ĺevinski fakultet Univerziteta u Beogradu, enPlus d.o.o. i organizacija Mikser, u saradnji sa Univerzitetom u Beogradu ÔÇô Arhitektonskim fakultetom i ┼Żenskim arhitektonskim dru┼ítvom. Projekat je podr┼żan kroz program Horizon 2020 Evropske unije (H2020 ÔÇô EU.3.5.2, grant br. 869448).

Eupolis konkurs za izradu urbanisti─Źko- arhitektonskog idejnog re┼íenja na Zemunskom keju

foto: eupolis.mikser.rs

POSEBAN CILJ KONKURSA: POZITIVAN UTICAJ PARKA NA ZDRAVLJE I DOBROBIT KORISNIKA

Kako navode tematski ÔÇťplavo-zeleniÔÇŁ park treba da postane jedinstvena zelena oaza u okviru koje ─çe se svi prirodni i prostorni resursi lokacije koristiti u neprekinutom prirodnom ciklusu, a pozitivan uticaj takvog ure─Ĺenja i oblikovanja javne zelene povr┼íine na ─Źovekovo zdravlje i dobrobit biti merljiv i nesporan.

Originalnost i inovativnost primene prirodom inspirisanih re┼íenja, razumevanje i doprinos istra┼żiva─Źkom procesu euPolis projekta primenom sistemskih metodogija tokom projektanskog postupka, prostorna i funkcionalna re┼íenja koja podsti─Źu zajedni┼ítvo, inkluziju, odgovornost prema okru┼żenju su ideje koje euPolis konkurs ┼żeli da podstakne i koje ─çe se posebno vrednovati pri izboru re┼íenja i ideja koja ─çe se dalje realizovati.

Vi┼íe informacija o projektu euPOLIS i partnerima koji u─Źestvuju mo┼żete prona─çi ovde.
Sve dodatne informacije o konkursu mo┼żete prona─çi ovde.

Definisan konkursni rok za predaju rada je 11.03.2022. godine najkasnije do 24:00 putem elektronskog formulara na gore navedenom sajtu.

Izvor: www.eupolis.mikser.rs