Connect with us
Novosti

Novi putevi u srcu Srbije

Kako Tanjug javlja, 18. avgusta ─çe biti pu┼íten u saobra─çaj auto-put od Obrenovca do ─îa─Źka, a na jesen mo┼żemo da o─Źekujemo i zavr┼íetak isto─Źnog kraka Koridora 10. Potpredsednica vlade Zorana Mihajlovi─ç saop┼ítava: „Ukupno 103 kilometra bi─çe od 18. avgusta u saobra─çaju, od Obrenovca do ─îa─Źka. Koridor 11 je jako zna─Źajan zbog na┼íih gra─Ĺana, jer ─çemo kona─Źno zaobi─çi Ibarsku magistralu i ima─çemo mnogo bezbedniji put“.

Pored navedenog, u decembru ─çe biti zavr┼íen i auto-put od Sur─Źina do Obrenovca i ukupno 120km na Koridoru 11: „Pripremamo ugovor i za deonicu Novi Beograd – Sur─Źin, koja ─çe biti povezana na Koridor 11 i za dve godine mo─çi ─çemo da se vozimo auto-putem od Novog Beograda do ─îa─Źka“, ka┼że Mihajlovi─çeva i dodaje da ─çe na jesen biti pu┼íten kompletan auto-put ka Bugarskoj, ─Źime ─çe biti zavr┼íena izgradnja celog Koridora 10 kroz Srbiju“ – potvr─Ĺuju iz Ministarstva.

Sve ovo nam je veoma zna─Źajno jer ─çe ulaganje u infrastrukturu rezultirati time da se zemlja razvija, te da smo ve─ç sada u mogu─çnosti da za narednu godinu planiramo gradnju 5 novih auto-puteva. „Ve─ç smo po─Źeli radove na deonici Preljina-Po┼żega, koja je va┼żna za povezivanje i ka Crnoj Gori i ka Bosni i Hercegovini. Za auto-put Sremska Ra─Źa – Kuzmin ve─ç je podignut kamp izvo─Ĺa─Źa i o─Źekujemo da vrlo brzo po─Źnu radovi, a za Moravski koridor, koji je posebno va┼żan za povezivanje Srbije iznutra, usvojen je poseban zakon i o─Źekuje se da Vladina komisija donese kriterijume za izbor izvo─Ĺa─Źa“, rekla je Mihajlovi─çeva.

Za ovu godinu planirano je da se zapo─Źne i sa izgradnjom auto-puta i brze saobra─çajnice Ruma-┼áabac-Loznica, a slede─çe godine ─çe biti zavr┼íene i prve deonice auto-puta Ni┼í-Merdare, dok je u prethodne ─Źetiri godine izgra─Ĺeno ─Źak vi┼íe od 300km auto-puteva.

Zbog gu┼żve i gotovo redovnog dugog ─Źekanja na granicama, ovo ─çe veoma biti zna─Źajno za sve one koji u─Źestalo putuje jer se kre─çe u novi projekat koji podrazumeva da se naprave zajedni─Źke kontrole na granicama sa Rumunijom, Bugarskom, Hrvatkom i Ma─Ĺarskom na jednom punktu, umesto postoje─çih dvostrukih kontrola. Ministarska sumira: „Mnogo ve─çi izazov je uklanjanje nefizi─Źkih barijera sa ─Źlanicama EU nego sa zemljama regiona koje nisu ─Źlanice EU, kao ┼íto su Bosna i Hercegovina i Crna Gora, sa kojima ─çemo imati zajedni─Źke grani─Źne prelaze“.

Sve u svemu, putovanje do mora bi─çe ubrzano, saobra─çaj ─çe se normalizovati, a vreme provedeno u vo┼żnji bi─çe udobnije i kvalitetnije.

Naredne godine mi definitivno do mora „obilazimo“ nove puteve, a Vi?

Izvor: Tanjug