Connect with us
Budu─çnost

Novi koncept u cilju odr┼żivog urbanog razvoja

Re┼íenja u skladu sa prirodom (Nature-Based Solution ÔÇô NBS)

Projekat GReENERGY, odnosno punog naziva ÔÇ×Ozelenjavanje gradova ÔÇô razvoj i promovisanje energetske efikasnosti i odr┼żive urbane ┼żivotne sredine u pograni─Źnim gradovima izme─Ĺu Hrvatske i SrbijeÔÇť, jeste projekat koji finansira Evropska Unija preko Interreg-IPA programa prekograni─Źne saradnje Hrvatska-Srbija 2014-2020 . Ukupna vrednost projekta iznosi 1,36 miliona evra i realizuje se u periodu od jula 2019. do januara 2022. godine.

Rukovodilac i lider projekta je prof. dr Stevan Savi─ç sa Prirodno-matemati─Źkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu, a partnerske institucije su Javno komunalno preduze─çe ÔÇ×Gradsko ZeleniloÔÇť Novi Sad; Grad Novi Sad ÔÇô Gradska uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove; Sveu─Źili┼íte Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Gra─Ĺevinski i arhitektonski fakultet Osijek; i Grad Osijek. Aktuelne informacije o GReENERGY projektu mo┼żete prona─çi na zvani─Źnom sajtu, odnosno preko adrese:┬á www.greenenergy.rs

Osnovna ideja i svrha projekta

GReENERGY projekat je od velikog zna─Źaja ne samo za stru─Źnu ve─ç i ┼íiru javnost, uklju─Źuju─çi i lokalne i regionalne institucije, budu─çi da se bavi problematikom koja se ti─Źe svakodnevnog ┼żivota svih nas koji ┼żivimo i radimo u gradskim sredinama.

// Prema procenama Ujedinjenih Nacija, od 2007. godine preko 50% svetske populacije ┼żivi u gradovima, a danas taj procenat iznosi oko 56%. Intenzivan proces urbanizacije je prisutan i u Republici Srbiji, pa danas oko 60% populacije predstavlja urbano stanovni┼ítvo.

Istovremeno, zbog urbanizacije i porasta stanovni┼ítva, naro─Źito u ve─çim gradovima Srbije, dolazi do intenzivne izgradnje, odnosno delovi grada sa ku─çama ili slobodnim prostorom se pretvaraju u vi┼íespratne objekte. Samim tim na istoj povr┼íini ┼żivi ili radi znatno ve─çi broj stanovnika, nego ┼íto je to bio slu─Źaj u prethodnim godinama ili decenijama.

Kao rezultat takvog procesa javljaju se novi problemi u smislu urbane ekologije i kvaliteta ┼żivota stanovni┼ítva u delovima grada gde oni ranije nisu postojali.┬á Dodatni problem u gradskim sredinama predstavljaju aktuelne klimatske promene, koje izazivaju nepovoljne mikroklimatske uslove.

Prilog 1. Kretanje godi┼ínje temperature vazduha u Srbiji tokom 20 i po─Źetkom 21 veka.

Prilog 1. Kretanje godi┼ínje temperature vazduha u Srbiji tokom 20 i po─Źetkom 21 veka.

U prilogu 1 se mogu videti godi┼ínje temperaturne linije za Srbiju, za period od 1901. do 2019. godine. Plave linije predstavljaju godine sa ispod prose─Źnom srednjom godi┼ínom temperaturom, a crvene linije sa iznad prose─Źnom srednjom godi┼ínom temperaturom. Kao ┼íto se vidi, u poslednjih 20-30 godina, temperatura konstatno raste i to sve ve─çim intenzitetom. Period porasta temperature se poklapa i sa intenzitetom urbanizacije, ┼íto dovodi do sna┼żnijih toplih talasa i generalno vi┼íih temperatura u urbanim zonama u odnosu na prirodnu sredinu. Kao posledica, dolazi do pove─çane termalne nekomfornosti, ugro┼żavanja zdravlja ljudi i biodiverziteta i sl.

Da bi se donekle ubla┼żile negativne posledice intenzivne urbanizacije i porasta stanovni┼ítva, na sam kvalitet ┼żivota u gradovima, pre oko 15-tak godina osmi┼íljen je koncept re┼íenja zasnovan na prirodi (Nature-based solutions ÔÇô NBS), koji je u velikoj meri fokusiran na pove─çanje zelenih (pod biljkama) i plavih (vodenih) povr┼íina, a smanjenje sivih (izgra─Ĺenih) povr┼íina. U prilogu 2 predstavljeno je nekoliko primera NBS u svetu, gde se na prvi pogled mo┼że primetiti pobolj┼íanje u smislu pove─çanja zelenih povr┼íina ili unutra┼ínjeg/spolja┼ínjeg termalnog komfora.

Upravo zbog toga, glavna ideja GReENERGY projekta jeste da pristupi ovim izazovima kroz zajedni─Źki razvoj i implementaciju zelene infrastrukture, odnosno konkretno zelenih krovova i zidova na dva objekta javne namene. U Novom Sadu objekat na kojem se vr┼íe radovi jeste ┼ákola za osnovno i srednje obrazovanje ÔÇ×Milan Petrovi─çÔÇŁ na kojoj se postavlja 480 m2 poluintenzivnog zelenog krova i 80 m2 zelenog zida, dok se na objektu srednje┼íkolskog igrali┼íta u Osijeku postavlja poluintenzivni zeleni krov povr┼íine 150 m2.

// Konkretno u Novom Sadu, ideja je da se postavi zeleni krov sa takvim zelenim konceptom da u centralnom delu dominira travnata površina, a u perifernim delovima srednje i više rastinje.

U okviru zelenog krova predvi─Ĺena je kru┼żna pe┼ía─Źka staza sa klupama, tako da korisnici i u─Źenici ┼íkole mogu tokom vegetativnog perioda godine koristiti obezbe─Ĺen hlad i pobolj┼íane mikroklimatske uslove. S obzirom na veli─Źinu zgrade same ┼íkole, 80 m2 zelenog zida pokriva─çe mali deo fasade i samim tim biti dodatni termalni izolacioni faktor za samo nekoliko prostorija, ali istovremeno bi─çe postavljen sa uli─Źne strane i samim tim maksimalno vidljiv u cilju promocije zelene infrastrukture.

Postavljena zelena infrastruktura (zeleni krov i zid) predstavlja re┼íenje u skladu sa prirodom i to pre svega zato ┼íto obezbe─Ĺuje slede─çe:

– bolje mikroklimatske uslove i bolji termalni komfor za stanovni┼ítvo kroz uticaj zelene povr┼íine na temperaturni balans u toku dana;
– uslove za opstanak i razvoj urbanog biodiverziteta, pre svega na ptice i insekte kojima urbano podru─Źje predstavlja ┼żivotnu sredinu; i
– ceo sistem zelene infrastrukture je samoodr┼żiv, odnosno ne zavisi direktno od postoje─çih izvora energije.

Posebno je interesantna stavka o samoodr┼żivosti zelene infrastrukture koja je obezbe─Ĺena (tako─Ĺe kroz GReENERGY projekat) instaliranjem solarnih panela snage 120 kW. Solarni paneli se postavljaju na krovnu povr┼íinu same ┼íkole i zauzimaju oko 960 m2 povr┼íine. Elektri─Źna energija kroz solarne panele predstavlja obnovljiv izvor energije, odnosno zelenu energiju, i direktno ─çe slu┼żiti za potrebe odr┼żavanja zelene infrastrukture.

// Konkretno, proizvedena zelena energija direktno ─çe napajati elektri─Źnom energijom sistem za navodnavanje i odvodnjavanje vode, sistem za prihranjivanje biljaka, kao i elektroniku sa softverom koji kontroli┼íe navedene sisteme.

Istovremeno, rezervoar sa vodom koji se koristi za navodnjavanje/prihra- njivanje zelene infrastrukture koristi─çe vodu iz gradskog vodovoda samo u onim situacijama kada nema dovoljno ki┼ínice koja se sakuplja sa objekta ┼íkole. Dodatna u┼íteda u vodi je i u tome ┼íto sistem koristi ponovo vodu koja je vi┼íak u zelenoj infrastrukturi, i takva voda se ponovo vra─ça u rezervoar. Na ovaj na─Źin, za odr┼żava- nje zelene infrastrukture maksimalno se ┼ítede voda i energija kao resursi, a istovremeno se koristi besplatna i prirodna energija (ki┼ínica i zelena energija).

U prilogu 3 je prikazan primer sistema koji se planira da bude implementiran na javnim objektima u Novom Sadu i Osijeku.

Prilog 3. Zelena infrastruktura (krov i zid) sa sistemima za proizvodnju energije i  navodnjavanja/odvodnjavanja

Prilog 3. Zelena infrastruktura (krov i zid) sa sistemima za proizvodnju energije i navodnjavanja/odvodnjavanja

// Dodatna vrednost GReENERGY projekta jeste što proizvodnja zelene energije preko solarnih panela snage 120 kW prevazilazi potrebe zelene infrastrukture.

Zato su preko bud┼żeta projekta obezbe─Ĺena dodatna sredstva za delimi─Źnu rekonstrukciju rasvete u objektu ┼íkole, odnosno zamene klasi─Źne rasvete sa LED rasvetom. Na taj na─Źin obezbe─Ĺuje se u┼íteda u trenutnoj potro┼ínji elektri─Źne energije, a sav vi┼íak zelene energije iz solarnih panela ulazi u sistem ┼íkole i koristi se kao besplatna energija.

// Dakle, zahvaljuju─çi zelenoj infrastrukturi obezbe─Ĺuje se dodatna termalna izlacija objekta i u┼íteda u grejanju odnosno hla─Ĺenju, tokom zime i leta, a sa proizvodnjom zelene energije, dodatna besplatna elektri─Źna energija za potrebe ┼íkole.

Kao kona─Źni cilj i rezultat GReENERGY projekta, implementacijom NBS koncepta obezbe─Ĺuje se ne samo bolji mikroklimatski uslovi u neposrednom okru┼żenju ┼íkole, nego i bolja energetska efikasnost samog objekta.

Prilog 2. c) Hamburg ÔÇô zeleni autoput A7

Prilog 2. c) Hamburg ÔÇô zeleni autoput A7

Procenjuje se da ─çe projekat rezultirati proizvodnjom oko 213 kW dodatne obnovljive energije (zajedno u oba grada). Dostignu─ça projekta ─çe pozitivno uticati na ciljne grupe, kao ┼íto su: lokalne i regionalne vlasti, sektorske agencije, nevladine organizacije, privatni sektor, ─Ĺake i studente, radnike u zgradama i ┼íiru javnost – oko 400.000 ljudi. Gradske agencije, privatni sektor, nevladine organizacije i ┼íira javnost ─çe imati koristi od razvoja infrastrukture i transfera znanja dok ─çe projektni partneri ostvariti nova partnerstva za budu─çu saradnju u regionu.

Nacionalna Asocijacija Zelenih Krovova Srbije sa posebnom pa┼żnjom prati razvoj projekta i sa velikim nestrpljenjem i┼í─Źekuje ovako va┼żnu implementaciju. Postavljanjem celokupno planiranog sistema, koji obuhvata i obnovljive izvore energije, zelenu infrastrukturu i direktnu ┼ítednju resursa, ─çe ujedno doneti i prve opipljive podatke kad je u pitanju implementacija zelene infrastrukture u Srbiji, ┼íto je od neizmerne va┼żnosti za kreiranje budu─çeg pristupa razvoju na┼íih gradova.

GReENERGY projekat u cilju vidljivosti i mogu─çnosti da informi┼íe ┼íiru javnost ima svoje profile na dru┼ítvenim mre┼żama.

Na profilima na Facebook (Greenergy project), Twitter (GReENERGY project) i YouTube (GReENERGY projekat) mogu se videti informacije, linkovi i video klipovi vezano za sam projekat ili koncept zelene infrastrukture.

Tako─Ĺe, preporu─Źujemo vam da pogledate na┼í dvominutni promo video klip gde u slici i nekoliko re─Źi predstavljamo celokupnu ideju i koncept GReENERGY projekta

 

Autori teksta: Danica La─çarac, Project Manager, NAZK i┬á prof. dr Stevan Savi─ç, Prirodno-matemati─Źki fakultet