Connect with us
Promo

Kako smo uz pomo─ç LG ure─Ĺaja prodisali u domu?

Protekla godina je mo┼żda bila izgubljena za provod i putovanja, ali mi je dala mnogo povoda i vremena da obnovim znanja iz prirodnih nauka. Da li da provetrim da iza─Ĺu virusi ili da sve zatvorim da ne bi u┼íle ─Źestice PM 2,5? ─ćerka ne voli hemiju, ali voli aplikacije i na njima redovno prati kvalitet vazduha. Povremeno odbija da iza─Ĺe zato ┼íto je ÔÇ×napolju kao u Banglade┼íuÔÇŁ. Ta azijska zemlja godinama neslavno prednja─Źi po indeksu zaga─Ĺenja, koji je pro┼íle godine bio 77. Srbija je na┼żalost sa indeksom 24 na globalnoj listi na visokom 28. mestu po zaga─Ĺenosti vazduha.

Ovaj indeks o kome toliko slu┼íamo poslednjih meseci ozna─Źava koli─Źinu PM 2,5 ─Źestica u mikrogramima po kubnom metru vazduha. U pitanju su mikro─Źestice-zaga─Ĺiva─Źi razli─Źitog porekla, a ┼íto su sitnije sve su opasnije jer dospevaju do plu─ça. One sa oznakom 2,5 uglavnom nastaju sagorevanjem uglja, drveta i drugih materijala. Pre─Źnik im je ispod 2,5 mikrona, dakle oko 40 puta su manje od ljudske dlake. Poznate su jo┼í i kao fina pra┼íina, a Me─Ĺunarodna agencija za istra┼żivanje kancera svrstala ih je 2013. godine u kancerogene prve grupe. Oznaku PM 10 (pre─Źnik do 10 mikrona) imaju ve─çe ─Źestice dima, pra┼íine, ─Źa─Ĺi, polena i bu─Ĺi, koje se zadr┼żavaju uglavnom u gornjim disajnim putevima i o─Źima.

Osim ┼ítetnih ─Źestica koje ulaze spolja, unutra nas ÔÇ×gu┼íeÔÇŁ grinje, pra┼íina, bu─Ĺ, kao i brojna ┼ítetna isparenje iz ku─çne hemije, kozmetike, name┼ítajaÔÇŽ Neki od ovih zaga─Ĺiva─Źa su i alergeni zbog kojih ka┼íljemo ili nam curi nos.

Zbog svega ovoga, na┼í porodi─Źni ku─çni savet je razmatrao ┼íta mo┼żemo da preduzmemo me─Ĺu svoja ─Źetiri zida. Iako je na spisku za kupovinu bio jo┼í jedan TV, pobedila je ┼żelja da ipak prvo do─Ĺemo do vazduha. Izbor je pao na LG DUALCOOL, koji je ujedno klima ure─Ĺaj i pre─Źi┼í─çiva─Ź vazduha, sa sistemom Air Purifying koji uklanja mikrozaga─Ĺiva─Źe. Senzor meri koncentraciju PM 1,0 i PM 2,5 i PM 10 ─Źestica, dok difuzer jona ubrizgava u vazduh vi┼íe od tri miliona negativnih jona koji se vezuju za zaga─Ĺuju─çe ─Źestice. Pozitivno naelektrisan filter za mikro pra┼íinu lako filtrira si─çu┼íne negativno naelektrisane mikro─Źestice, uklju─Źuju─çi viruse i bakterije. Tu je i tehnologija mlaznog su┼íenja koja uklanja vlagu tamo gde je ima previ┼íe. Dok sedimo u dnevnom boravku gledamo zelenu jelkicu na displeju koja ozna─Źava da je kvalitet vazduha odli─Źan i di┼íemo punim plu─çima.

U spava─çoj sobi zdrav san nam olak┼íava elegantni prenosivi pre─Źi┼í─çiva─Ź vazduha LG Pre─Źi┼í─çiva─Ź vazduha PuriCareÔäó. Ni njegovom dvostrukom filteru ne mogu da promaknu najsitnije ─Źestice sa oznakom PM 1,0. Tehnologija u nekoliko koraka zaustavlja i ┼ítetne gasove i alergene, dok filter za mirise uklanja glavne komponente smoga (SO2, NO2) i organska isparenja iz ku─çne hemije i kozmetike. Dok mi spavamo, on ne─Źujno radi dobacuju─çi ─Źist vazduh 360 stepeni u krug do udaljenosti od 7,5 metara. Uz to, zahvaljuju─çi LG ThinQÔäó tehnologiji mogu─çe je jednostavno pristupiti i upravljati funkcijama pre─Źi┼í─çiva─Źa vazduha gde god da smo.

Prethodna godina nas je nau─Źila da je zdravlje najbitnije. Samim tim, na┼í izbor da kupimo LG pre─Źi┼í─çiva─Ź vazduha i klima ure─Ĺaj, umesto televizora, bila je najbolja odluka koju smo doneli. Sada u┼żivamo u divnom, ─Źistom, planinskom vazduhu u toplini na┼íeg doma.

Vi┼íe informacija potra┼żite na https://www.lg.com/rs/klime