Connect with us
Novosti

Kako da očistite suncobran?

Sa sigurnošću možemo reći da su suncobrani  jedan od proizvoda koji na poseban način ulepšavaju baštu. Osim što su funkcionalni i pružaju hladovinu za kojom žudimo na plaži, pored bazena, na našim terasama… veoma se lako mogu sklopiti, te ih možete premestiti na neku drugu lokaciju.

Pošto su mesecima izloženi suncu, prašini, prljavštini… ključno za održavanje je da ga redovno čistite tokom sunčane sezone, a detaljnije, obavezno, na kraju sezone.

Suncobrani mogu biti izrađeni od platna, trske ili specijalnih materijala koji ju poput slame. Većina suncobrana za kućnu upotrebu izrađeni su od obrađenih akrilnih tkanina koje su otporne na vlagu, plesni, a i ne mogu se tako lako isflekati. Na žalost, čak i na onim najboljim tkaninama vide se neugodne mrlje. 

Ukoliko možete da skinete tkaninu sa suncobrana čišćenje nije problem – mašina za veš uradiće svoj posao. U suprotnom, suncobran možete čistiti na sledeći način.

Potrebno vam je: tečni prašak veša, hlorni izbeljivač, tečnost za sudove, sirće, baštensko crevo sa prskalicom, flašica sa raspršivačem, krpe za čišćenje. 

  • Suncobran prvo očistite mekom četkom, a zatim pomešajte 1/4 šolje tečnog deterdženta za veš sa 5 dl mlake vode. Mešavinu mekom četkom utrljajte na tkaninu i ostavite da odstoji 15 minuta. Potom suncobran dobro isperite vodom i ostavite na suncu da se osuši. 
  • Napravite mešavinu od šolje sirćeta, 1 litre vode i 1/4 šolje deterdženta i sipati u flašicu sa raspršivačem. Potom isprskati suncobran, utrljati mekom četkom i ostaviti da odstoji 15 minuta, a potom dobro isprati vodom.