Connect with us
Arhitektura

Werner & Mertz- ODR┼ŻIVOST KOJA SE KONSEKVENTNO PRIMENJUJE

 

Danas je verodostojnost kompanije od su┼ítinskog zna─Źaja za uspeh poslovanja jedne jedne ekolo┼íki orijentisane i dru┼ítveno odgovorne kompanije. Javnost obi─Źno poseduje prefinjeni ose─çaj za istinitost i iskrenost radnji i dela neke kompanije. Posebno je osetljiva kada ne mo┼że neposredno da proveri obe─çanje o u─Źinku, kao na primer po pitanju za┼ítite ┼żivotne sredine. Odr┼żivost je u na┼íoj firmi glavni cilj svih ekonomskih, ekolo┼íkih i dru┼ítvenih aktivnosti unutar celokupnog lanca vrednosti. Jedan verodostojan ekolo┼íki proizvod, kao ┼íto je Frosch, mo┼że poticati samo od kompanije koja odr┼żivost konsekventno sprovodi sopstvenim delovanjem, obja┼ínjava orijentaciju kompanije Werner & Mertz Rajnhard ┼ánajder, njen generalni direktor i deoni─Źar.

Kod Werner & Mertz – a se, izme─Ĺu ostalog, podrazumevaju ciljane obuke zaposlenih u proizvodnji za najvi┼íe ekolo┼íke standarde i standarde kvaliteta, odgovaraju─çe direktive za nabavku, za logistiku, distribuciju i mnoga druga pitanja.

Werner & Mertz- brend Frosch

ODGOVORNA NABAVKA

Werner & Mertz uticaj na odr┼żivost ne ispoljava samo kroz sopstvenu proizvodnju i distribuciju svojih brendova, ve─ç smo i u nabavci u poziciji da nabavljamo ekolo┼íki kompatibilne, dru┼ítveno prihvatljive i ekonomski isplative proizvode i sirovine. Za to su zaslu┼żne na┼íe direktive za odr┼żivu nabavku. Ve─ç prilikom izbora dobavlja─Źa, uzimaju se u skladu sa time u obzir ve─ç primenjeni i planirani koraci u menad┼żmentu ┼żivotne sredine i odr┼żivosti.

MENAD┼ŻMENT AMBALA┼ŻE – PIONIRSKI RAD PO PITANJU RECIKLA┼ŻE

Kada je u pitanju ambala┼ża, kao primer se javlja to da Werner & Mertz, putem svojih aktivnosti po pitanju odr┼żivosti, tako─Ĺe podsti─Źe svoje dobavlja─Źe. Mi stavljamo akcenat na kontinuiranu optimizaciju ekolo┼íkih svojstava ambala┼że celokupnog na┼íeg portfolija. Sistem ocene koji poseduje firma ocenjuje komponente ambala┼że i dostavljane delove na osnovu razli─Źitih kriterijuma, kao ┼íto su:

ÔÇó Poreklo i udeo obnovljivih materija
ÔÇó Svojstva upotrebe i masa
ÔÇó Sposobnost recikla┼że i varijante odlaganja

Werner & Mertz- enterijer zelena gradnja

Werner & Mertz- enterijer zelena gradnja

Prilago─Ĺavanjem mase se ┼ítedi plastika i optimiziraju se tro┼íkovi logistike. Pionirska snaga kompanije se ogleda, me─Ĺutim, u recikliranoj inicijativi Recycling First. Pozadina ove inicijative le┼żi u ─Źinjenici da se u svakoj prose─Źnoj plasti─Źnoj boci, a koja je uobi─Źajna za ovu delatnost, nalazi vi┼íe fosilnih sirovina (nafta), nego u recepturama sredstava za ─Źi┼í─çenje, odnosno koja se u njima nalaze. Vezani CO2 se u velikoj meri osloba─Ĺa u postrojenjima za sagorevanje otpada usled nedostataka tokova recikliranja, a koji ve─ç funkcioni┼íu.

Werner & Mertz preuzima ulogu predvodnika i upotrebljava ekolo┼íki korisnu plasti─Źnu ambala┼żu, sakupljenu od doma─çinstava, kao dragocenu sekundarnu sirovinu. Danas, udeo recikliranog materijala u ambala┼żi Frosch-a iznosi 100%. Na┼íim anga┼żmanom u ovoj oblasti, ne samo da se ┼ítite dragoceni resursi (sirova nafta), ve─ç se redukuje i potro┼ínja energije i emisije CO2.

Werner & Mertz- zgrada pozitivnog energetskog bilansa

Werner & Mertz- zgrada pozitivnog energetskog bilansa

OPTIMIZACIJA LANCA SNABDEVANJA

SCOPE (Supply Chain Optimierung Europa) – engleski je naziv za ugao gledanja ili ÔÇťhorizontÔÇŁ- poseduje uvid u tro┼íkove, vreme i kvaliteta svih procesa i projekata Werner & Mertz-a. Unutra┼ínje strukture se optimiziraju zajedno sa SCOPE-om u cilju rastu─çih spoljnih zahteva. Procesi se redukuju, uskla─Ĺuju i pojednostavljuju. Prvenstveni cilj je da se jo┼í vi┼íe pobolj┼ía kvalitet isporuke, a krajnji cilj-postizanje zadovoljstva potro┼ía─Źa. Tako─Ĺe se, povodom odr┼żivosti, u poslovne procese uklju─Źuju i eksterni pru┼żioci usluga/ proizvo─Ĺa─Źi.

Tako je bilo mogu─çe delimi─Źno redukovati emisiju CO2 jer su tranporti bili povezani od strane logisti─Źkih operacija. Jo┼í jedan doprinos za┼ítiti klime pru┼żaju dodatne fotovoltaik (foto─çelije) plo─Źe na krovovima skladi┼íta visokih regala u Majncu. Umesto da se kratkoro─Źno samo stavi akcenat na smanjenje tro┼íkova, na SCOPE-om se pove─çava efikasnost lanaca snabdevanja i isporuke. Zalihe se redukuju, a primena i potro┼ínja materijala mo┼że biti svrsishodnija i posebno orijentisana ka potrebi. To se smatra ekonomi─Źnim i, tako─Ĺe, je ekolo┼íki korisno.

Werner & Mertz-poslovna zgrada, energetska efikasnost objekta

Werner & Mertz-poslovna zgrada, energetska efikasnost objekta

EMAS – OBIMNA SERTIFIKACIJA

EMAS sertifikat dokazuje najvi┼íi mogu─çi anga┼żman po pitanju odr┼żivosti u svim oblastima kompanije i ujedinjuje razli─Źite ni┼że sertifikacije, kao ┼íto su EU Ecolabel ili ISO 14000. Ekolo┼íki sastojci i ambala┼ża proizvoda se pri tome, tako─Ĺe, podrazumevaju, kao i odr┼żiva proizvodnja, putem na┼íih postrojenja za primenu vode u vlasni┼ítvu firme i logistike. Pri tom se ne sme odmarati na lavorikama, jer je EMAS sertifikacija jedan kontinuirani proces. Svake godine se nove mere moraju postavljati, kako bi se izbegao status kvo.

KU─ćA ENERGETSKOG BILANSA U PLUSU

Kompanija je sebi postavila sli─Źne visoke zahteve kako za proizvode marke Frosch, tako i za novoizgra─Ĺenu zgradu glavne uprave u nema─Źkom gradu Majncu. 150 godina je Werner & Mertz va┼żan sastavni deo metropole na Rajni. Stoga je poseban zna─Źaj dat tome da novo sedi┼íte firme ispunjava najvi┼íe me─Ĺunarodne standarde za odr┼żivu i ekolo┼íku gradnju.

ME─ÉUNARODNO PRIZNANJE ZA EKOLO┼áKI ANGA┼ŻMAN

Ovi napori su nagra─Ĺeni priznanjem renomirane nema─Źke ekolo┼íke nagrade ve─ç pre otvaranja, pre nego ┼íto je septembru 2012. godine predata zahtevna LEED Paltinum sertifikacija za odr┼żivost za novu zgradu. LEED (Leadership in Energy & Environment Design) je me─Ĺunarodno najrasprostanjeniji sistem sertifikacije, kojim se ocenjuju i klasifikuju kvalitetna ekolo┼íka zdanja. Zdanja se ocenjuju na osnovu ┼íest glavnih kriterijuma: odr┼żivost lokacije, efikasnost vode, potro┼ínja energije, ekolo┼íki materijali i resursi, kvalitet unutra┼ínjost (enterijera), kao i inovativna re┼íenja. Ocenjivanje se vr┼íi na osnovu utvr─Ĺenog sistema bodovanja, pri ─Źemu se, u zavisnosti od broja bodova, mogu posti─çi ─Źetiri stepena kvaliteta (standardni, srebrni, zlatni i platinasti).

ODR┼ŻIVI ENERGETSKI KONCEPT POSTAVLJA NOVE STANDARDE

Ovaj najvi┼íi stepen priznanja postignut je pre svega jedinstvenim odr┼żivim energetskim konceptom. Zgrada pozitivnog energetskog bilansa u plusu postavlja standarde i stoga va┼żi za najodr┼żiviju novogradnju Nema─Źke. Pored najbolje mogu─çe toplotne izolacije spocijalnom ─Źetvoroslojnom staklenom fasadom, posebno se obratila pa┼żnja na kori┼í─çenje obnovljivih izvora energije. Za grejanje i klimatizaciju zgrade slu┼żi geotermi─Źki ure─Ĺaj blizu povr┼íine. Potreba pumpi za elektri─Źnom energijom zadovoljava se putem 16 manjih vetrenja─Źa na krovu zgrade. Fotovolta┼żni (foto─çelije) ure─Ĺaji dodatno isporu─Źuju elektri─Źnu energiju i obezbe─Ĺuju da kombinacija ova tri obnovljiva izvora energije daju 20% vi┼íe od sopstvenih potreba. Time je 2011. godine emisija CO2 smanjena za 160 tona.

EKOLO┼áKI PROMI┼áLJENO – KAKO UNUTRA, TAKO I SPOLJA

I na unutra┼ínjosti upravne zgrade se stavlja veliki akcenat na odr┼żivost. Zidovi obrasli zelenilom i otvorene fontane sa vo- dom u prijemnom delu ne samo da obezbe─Ĺuju prijatnu klimu prostorije, ve─ç putem povi┼íene vla┼żnosti vazduha smanjuju tro┼íkove grejanja. Prilikom izbora drvenih podova odluka je donesena u korist neobra─Ĺenog drveta doma─çeg hrasta. Rasveta u zgradi se reguli┼íe putem plafonskih reflektorskih lampi. Kojima se upravlja pokretom. Na pet spratova radi oko 200 zaposlenih ─Źija su radna mesta opremljena isklju─Źivo kancelarijskim name┼ítajem koji mo┼że da se reciklira. Dobav- lja─Ź ovog name┼ítaja, opet, sam posedujem sertifikat EMAS i ISO 14001, i njegova kancelarijska oprema je prete┼żno nagra─Ĺena ÔÇťPlavim an─ĹelomÔÇŁ (ekolo┼íko priznanje, koje se dodeljuje od 1978. godine, za posebne ekolo┼íke proizvode i usluge). Kataliti─Źko ─Źi┼í─çenje itisonskih podova pretvara supstance ┼ítetne po zdravlje sadr┼żane u vazduhu, kao i neprijatne mirise, u nekriti─Źne sastavne delove vazduha, kao ┼íto su vodena para i atmosferski azot i razgra─Ĺuje ih. Postoje─çe drvene dekorativne povr┼íine napravljene su od nedim- ljenog/nesu┼íenog bagrema.

Werner & Mertz- Zgrada pozitivnog energetskog bilansa

Werner & Mertz- Zgrada pozitivnog energetskog bilansa

KORAK PO KORAK DO IZVANREDNOG UKUPNOG REZULTATA

Me─Ĺutim, nije samo radno mesto odr┼żivo ure─Ĺeno u novom sedi┼ítu Werner & Mertz-a. I dnevni dolazak radnika bi trebalo po mogu─çnosti da bude ekolo┼íkog aspekta. Stoga su uvedeni posebni poslovni tiketi koji radnicima omogu─çavaju dolazak lokalnim javnim prevozom sa popustom. Podsti─Źe se i ekolo┼íki i individualni prevoz i to putem stvaranja posebnih parking mesta za elektri─Źne automobile sa odgovaraju─çim mogu─çnostima za punjenje.

Rajnhard ┼ánajder obja┼ínjava ove mnogobrojne, ali razli─Źite ekolo┼íke mere na slede─çi na─Źin: Za ovaj izvaredan rezultat postupili smo sli─Źno kao kod na┼íeg brenda Frosch: umesto da investiramo velike iznose u apsolutno perfekcionizovanje jednog jedinog svojstva, pazimo na to da unapre─Ĺujemo ┼íto je mogu─çe vi┼íe ekolo┼íkih aspekata i elemenata odr┼żivosti. Time nastaje izvarendan ukupan rezultat.

UPRAVNA ZGRADA WARNER&MERTZA

– Zaposleno: 194 radnika
– Bruto povr┼íina: 6.000m2
– Vrednost gra─Ĺevinskih radova: oko 14 miliona evra

Energetski bilans 2011:

– Potro┼ínja elektri─Źne energije za grejanje i hla─Ĺenje zgrade: 43,92 Mwh
– Proizvodnja elektri─Źne energije iz foto─çelija i vetrenja─Źa: 55,05 Mwh
– Vi┼íe proizvedeno, nego potro┼íeno elektri─Źne energije: 11,13MWh(20,2%)
– Smanjena emisija CO2: za 160t/p.a.

Autor: Alexander Litofcenko, Product Manager, Warner&Martz