Connect with us
Enterijer

Najpopularniji trendovi uređenja doma za 2024.

Ukoliko ste razmišljali da posle praznika krenete u uređenje doma, a još uvek niste sigurni koje boje da izaberete i u kom pravcu da razmišljate, ne idite nigde. Na pravom ste mestu. Udobno se smestite i uz topao čaj, medenjake i u društvu vesele jelke krenite u iščitavanje kakvi nas sve trendovi čekaju u predstojećoj godini.

Prema izveštaju poznate svetske kompanije Opendoor za prodaju nekretnina u Americi, koja je objavila svoj izveštaj u kojem predviđa budućnost kada je dizajn porodičnog doma u pitanju. Da bi pronašao najpopularnije trendove u 2024. godini, Opendoor je anketirao trenutne vlasnike kuća da vidi njihove omiljene izbore dizajna za predstojeću godinu.

Od preuređenja doma do dekorativnog preobražaja, evo nekoliko trendova do kojih je došao Opendoor, a koji se predviđaju i za naše podneblje.

Barbie je out. Neutralno je u trendu.

Sve više vlasnika želi suptilnije kućno okruženje. Kada kažemo suptilnije mislimo na nežnije boje koje će nas ušuškati i pružiti nežnost i zaštitu nakon svakodnevnih stresnih momenata.

Boje za unutrašnje i spoljašnje korišćenje

Iznenađujuće, prema mišljenju korisnika, ružičasta boja izgleda malo kontroverzno u 2024. Rangirana je kao najmanje privlačna boja za unutrašnje i spoljašnje sredine. Međutim, prigušena ružičasta uz svetle nijanse i pastelne boje je još uvek u trendu i verovatno će nastaviti da bude tokom sledeće godine zahvaljujući trendovima starinskog i cvetnog stila, koji i dalje dominiraju.

Kada je fasada, odnosno spoljašnji izgled u pitanju, držite se neutralnih boja. Među njima dominiraju: svetlo siva, bež i bela sa crnim akcentima. Tamnoljubičasta i crna su najmanje popularne boje.

Kada pričamo o enterijeru takođe dominiraju neutralne nijanse. Bela i siva se mogu koristiti u svakoj prostoriji od kuhinje do kupatila. Međutim, ukoliko ste ljubitelji šarenila, ne brinite. Neutralne suptilne boje prigušene plave, zelene, prašnjavo ružičaste i žute u nijansi ljuske jajeta koje deluju umirujuće, biće najpopularnije boje koje će dizajneri rado koristiti za uređenje enterijera.

Kao trend uređenja prostora, pored nežnih boja tu je i važna upotreba prirodnih materijala, pre svega granitnih i kvarcnih pločica, ali i nezaobilaznog drveta u svim njegovim vidovima.

Godina renoviranja doma

Prema izveštaju Opendoora, čak 60% vlasnika kuća namerava da u 2024. renovira svoj dom. Što vam govori da i vi pratite svetske trendove. U tom renoviranju prednjače preuređenje kuhinje i kupatila.

Krečenje i lepljenje tapeta su neki od najčešćih načina preuređenja prostora, što je posebno važno budući da su u pitanju pristupačni projekti koji će omogućiti novi kvalitetniji izgled prostora uz manje finansijske izdatke. Ova rešenja su takođe odličan način da promenite izgled i stil čitavog prostora bez zamene nameštaja ili redizajniranja enterijera.

Bez obzira da li želite da vaš dom bude veći prelaskom na svetlu paletu boja enterijera i time budete u trendu kada je nastupajuća godina u pitanju ili ćete se ipak zadržati na svojoj ružičastoj out varijanti, jedno je sigurno – vaš prostor će biti osvežen, prijatan i vama drag, koju god boju da izaberete.

Zasijajte uz nove podove i rasvetu

Zamena i osvežavanje podova, kao i ubacivanje novih vidova rasvete su stvari koji će estetski i funkcionalno unaprediti vaš dom. Zamena ili dodavanje više osvetljenja je način da se prostor učini novim, većim i elegantnijim. Podovi su često finansijski i stručno zahtevni projekti, ali je činjenica kada se završi sa ugradnjom istih, izgled i vrednost objekta je na dosta višem nivou.

Trendovi kućnog dekora

Kada je dekor u pitanju, jastuci, osvetljenje, umetnička dela, ogledala, pa čak i biljke neki su od najlakših i najpopularnijih načina da dodate malo stila svom prostoru.
Sezonsko dekorisanje je jedan veoma popularan način preuređenja prostora. Pored omiljenog novogodišnjeg ukrašavanja enterijera tu su i razni drugi povodi koji nam omogućavaju da dekorišemo i estetski menjamo prostor tokom čitave godine. Pa tako imamo februarske dane ljubavi, jedva čekano proleće, zečiće i jaja u vreme uskršnjih praznika, pa simbole leta koji nas drže dok ne stignemo do godišnjeg odmora i plaže, jesenje boje, …. I tako se krug zatvara i ujedno otvara za nove motive, boje i trendove.

Kako su finansijska sredstva uvek izazov, zamena nameštaja se obavlja ređe. Međutim, ljudi pronalaze alternativne metode. Restauracija nameštaja, u ličnoj režiji, jedan je od najpopularnijih načina za preuređenje. Mada i samo pomeranje i razmeštanje nameštaja sve se češće koristi kao opciju preuređenja i novog izgleda enterijera.

Da li ste u trendu

Sada kada ste sve pročitali, ostaje vam da sami odlučite da li ćete biti u trendu „kako svet kaže“ ili ćete urediti svoj dom u svom stilu i prema svom nahođenju. Šta znate, možda baš vi stvorite u plasirate trend koga će drugi pratiti.