Connect with us
Enterijer

Najpopularniji trendovi uređenja doma za 2024.

Ukoliko ste razmiÅ”ljali da posle praznika krenete u uređenje doma, a joÅ” uvek niste sigurni koje boje da izaberete i u kom pravcu da razmiÅ”ljate, ne idite nigde. Na pravom ste mestu. Udobno se smestite i uz topao čaj, medenjake i u druÅ”tvu vesele jelke krenite u iŔčitavanje kakvi nas sve trendovi čekaju u predstojećoj godini.

Prema izveÅ”taju poznate svetske kompanije Opendoor za prodaju nekretnina u Americi, koja je objavila svoj izveÅ”taj u kojem predviđa budućnost kada je dizajn porodičnog doma u pitanju. Da bi pronaÅ”ao najpopularnije trendove u 2024. godini, Opendoor je anketirao trenutne vlasnike kuća da vidi njihove omiljene izbore dizajna za predstojeću godinu.

Od preuređenja doma do dekorativnog preobražaja, evo nekoliko trendova do kojih je doÅ”ao Opendoor, a koji se predviđaju i za naÅ”e podneblje.

Barbie je out. Neutralno je u trendu.

Sve viÅ”e vlasnika želi suptilnije kućno okruženje. Kada kažemo suptilnije mislimo na nežnije boje koje će nas uÅ”uÅ”kati i pružiti nežnost i zaÅ”titu nakon svakodnevnih stresnih momenata.

Boje za unutraÅ”nje i spoljaÅ”nje koriŔćenje

Iznenađujuće, prema miÅ”ljenju korisnika, ružičasta boja izgleda malo kontroverzno u 2024. Rangirana je kao najmanje privlačna boja za unutraÅ”nje i spoljaÅ”nje sredine. Međutim, priguÅ”ena ružičasta uz svetle nijanse i pastelne boje je joÅ” uvek u trendu i verovatno će nastaviti da bude tokom sledeće godine zahvaljujući trendovima starinskog i cvetnog stila, koji i dalje dominiraju.

Kada je fasada, odnosno spoljaÅ”nji izgled u pitanju, držite se neutralnih boja. Među njima dominiraju: svetlo siva, bež i bela sa crnim akcentima. Tamnoljubičasta i crna su najmanje popularne boje.

Kada pričamo o enterijeru takođe dominiraju neutralne nijanse. Bela i siva se mogu koristiti u svakoj prostoriji od kuhinje do kupatila. Međutim, ukoliko ste ljubitelji Å”arenila, ne brinite. Neutralne suptilne boje priguÅ”ene plave, zelene, praÅ”njavo ružičaste i žute u nijansi ljuske jajeta koje deluju umirujuće, biće najpopularnije boje koje će dizajneri rado koristiti za uređenje enterijera.

Kao trend uređenja prostora, pored nežnih boja tu je i važna upotreba prirodnih materijala, pre svega granitnih i kvarcnih pločica, ali i nezaobilaznog drveta u svim njegovim vidovima.

Godina renoviranja doma

Prema izveÅ”taju Opendoora, čak 60% vlasnika kuća namerava da u 2024. renovira svoj dom. Å to vam govori da i vi pratite svetske trendove. U tom renoviranju prednjače preuređenje kuhinje i kupatila.

Krečenje i lepljenje tapeta su neki od najčeŔćih načina preuređenja prostora, Å”to je posebno važno budući da su u pitanju pristupačni projekti koji će omogućiti novi kvalitetniji izgled prostora uz manje finansijske izdatke. Ova reÅ”enja su takođe odličan način da promenite izgled i stil čitavog prostora bez zamene nameÅ”taja ili redizajniranja enterijera.

Bez obzira da li želite da vaÅ” dom bude veći prelaskom na svetlu paletu boja enterijera i time budete u trendu kada je nastupajuća godina u pitanju ili ćete se ipak zadržati na svojoj ružičastoj out varijanti, jedno je sigurno ā€“ vaÅ” prostor će biti osvežen, prijatan i vama drag, koju god boju da izaberete.

Zasijajte uz nove podove i rasvetu

Zamena i osvežavanje podova, kao i ubacivanje novih vidova rasvete su stvari koji će estetski i funkcionalno unaprediti vaÅ” dom. Zamena ili dodavanje viÅ”e osvetljenja je način da se prostor učini novim, većim i elegantnijim. Podovi su često finansijski i stručno zahtevni projekti, ali je činjenica kada se zavrÅ”i sa ugradnjom istih, izgled i vrednost objekta je na dosta viÅ”em nivou.

Trendovi kućnog dekora

Kada je dekor u pitanju, jastuci, osvetljenje, umetnička dela, ogledala, pa čak i biljke neki su od najlakŔih i najpopularnijih načina da dodate malo stila svom prostoru.
Sezonsko dekorisanje je jedan veoma popularan način preuređenja prostora. Pored omiljenog novogodiÅ”njeg ukraÅ”avanja enterijera tu su i razni drugi povodi koji nam omogućavaju da dekoriÅ”emo i estetski menjamo prostor tokom čitave godine. Pa tako imamo februarske dane ljubavi, jedva čekano proleće, zečiće i jaja u vreme uskrÅ”njih praznika, pa simbole leta koji nas drže dok ne stignemo do godiÅ”njeg odmora i plaže, jesenje boje, ā€¦. I tako se krug zatvara i ujedno otvara za nove motive, boje i trendove.

Kako su finansijska sredstva uvek izazov, zamena nameÅ”taja se obavlja ređe. Međutim, ljudi pronalaze alternativne metode. Restauracija nameÅ”taja, u ličnoj režiji, jedan je od najpopularnijih načina za preuređenje. Mada i samo pomeranje i razmeÅ”tanje nameÅ”taja sve se čeŔće koristi kao opciju preuređenja i novog izgleda enterijera.

Da li ste u trendu

Sada kada ste sve pročitali, ostaje vam da sami odlučite da li ćete biti u trendu ā€žkako svet kažeā€œ ili ćete urediti svoj dom u svom stilu i prema svom nahođenju. Å ta znate, možda baÅ” vi stvorite u plasirate trend koga će drugi pratiti.Ā