Connect with us
Arhitektura

Izlo┼żbeni programi na 16. Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture

Na 16. izdanju Beogradske internacionalne nedelje arhitekture ÔÇô BINA, koja se odr┼żava od 22. aprila do 20. maja 2021. godine, uz ranije najavljene ÔÇ×Beogradska ┼íkola stanovanja 1960-1980. ÔÇô kompleksnost idejaÔÇŁ i ÔÇ×Naselje Cerak Vinogradi ÔÇô progla┼íenje za kulturno dobroÔÇŁ bi─çe otvorene jo┼í tri izlo┼żbe: ÔÇ×Nagrada PiraneziÔÇŁ, ÔÇ×Ponesi svoj projekat / BINA kabinaÔÇŁ i ÔÇ×Enough is enoughÔÇŁ.

Izlo┼żba ÔÇ×Nagrada PiraneziÔÇŁ bi─çe otvorena 22. aprila u 19 ─Źasova u Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti, gde ─çe biti prikazano 47 realizacija arhitekata i 33 studentska projekata iz deset dr┼żava Srednje Evrope (Austrija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, ─îe┼íka, Gr─Źka, Ma─Ĺarska, Italija, Slova─Źka, Slovenija, Srbija), realizovanih u poslednje dve godine.

foto Andrej Strehovec/ Izlo┼żba ÔÇ×Nagrada PiraneziÔÇŁ bi─çe otvorena 22. aprila u 19 ─Źasova u Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti

Izlo┼żba ÔÇ×Ponesi svoj projekatÔÇŁ na kojoj ─çe svoj rad predstaviti MAIN Architects i Studio OBE bi─çe otvorena 29. aprila u 19 ─Źasova, u Skandinavskom paviljonu na Senjaku (Mila Milunovi─ça 1). ÔÇ×Ponesi svoj projekatÔÇŁ je naziv izlo┼żbe mladih arhitektonskih timova koji ─çe prezentovati svoje kreativne ideje sa razli─Źitim principima projektovanja kroz teoriju i praksu, na inovativan na─Źin. BINA tim ovim putem ┼żeli da afirmi┼íe i inicira povezivanje mladih autora ka formiranju BINA alumni kluba, kreativnog haba koji bi uspostavio nove mre┼że mladih profesionalaca u udru┼żivanju i deljenju znanja i iskustva, kao i razvoja ideja preko multidisciplinarnih projekata, i u─Źestvovanja u razvoju evropskih iskustava u promovisanju arhitekture kao dela kulture. Razgovor sa u─Źesnicima izlo┼żbe vodi─çe Natalija Jovanovi─ç.

Ponesi svoj projekat

Izlo┼żba ÔÇ×Ponesi svoj projekatÔÇŁ na kojoj ─çe svoj rad predstaviti MAIN Architects i Studio OBE bi─çe otvorena 29. aprila u 19 ─Źasova

Izlo┼żba ÔÇ×Beta_Enough is enoughÔÇŁ bi─çe otvorena 6. maja u 19 ─Źasova Kolektivu Arhitekata (Drin─Źi─çeva 20). Ovaj program posve─çen je Bijenalu arhitekture u Temi┼ívaru – Beta 2020, koje je bilo odr┼żano izme─Ĺu 25. septembra i 25. oktobra. Trec╠üe izdanje se pozabavilo temom odgovornosti za sada┼ínju i buduc╠üu izgra─Ĺenu, a jo┼í neizgra─Ĺenu ┼żivotnu sredinu, u poku┼íaju da postane platforma koja artikuli┼íe stav prema sve vec╠üim pritiscima (ekolo┼íkim, socijalnim, kulturnim, ekonomskim, itd.) koje gradnja objekata generi┼íe. Izlo┼żba dvogodi┼ínjeg izdanja Enough IS Enough, koju su uredile arhitekte Anca Cioarec Brindusa Tudor i Ilka Rubi, predstavlja na desetine projekata – lokalnih i me─Ĺunarodnih – koje su izradili arhitekti kojima nije bilo dovoljno da ─Źekaju re┼íenja ÔÇ×od vrha nadoleÔÇť i prona┼íli su sopstveni na─Źini kori┼íc╠üenja onoga ┼íto vec╠ü postoji. Njihova dela isti─Źu na─Źine na koje se na┼ía planeta mo┼że tretirati s po┼ítovanjem i odgovorno┼íc╠üu – prema ┼żivotnoj sredini, ekonomiji i dru┼ítvu u celini. Kroz izlo┼żbu ─çe voditi go┼í─ça iz Rumunije, Aleksandra Marija Rigler.

izlozba

Izlo┼żba ÔÇ×Beta_Enough is enoughÔÇŁ bi─çe otvorena 6. maja u 19 ─Źasova Kolektivu Arhitekata (Drin─Źi─çeva 20)

┼áesnaesto izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA bi─çe odr┼żano od 22. aprila do 20. maja 2021. u organizaciji Dru┼ítva arhitekata Beograda i Kulturnog centra Beograda. U fokusu ovogodi┼ínjeg BINA programa je izlo┼żba Beogradska ┼íkola stanovanja, koja svojom ┼íirinom obuhvata brojne podteme (urbanisti─Źka re┼íenja, stambene sklopove, javne prostore, zelene povr┼íine, saobra─çajna re┼íenja i komunikaciju, prate─çe funkcije, organizaciju stana, konstruktivne sklopove, materijalizaciju, detalje…) bliske kako stru─Źnjacima, tako i naj┼íiroj publici i neposrednim korisnicima tj. stanarima.

BINA se ove godine realizuje kroz ─Źetiri programske celine, a namera organizatora je da se kroz niz programskih formata – izlo┼żbi, predavanja, prate─çih programa i tematskih ┼íetnji, predstave kvalitetna ostvarenja koja su realizovana u oblasti arhitekture, sa posebnim osvrtom na Beograd i region, kao i na doprinos i domete koji su doma─çi arhitekti postigli u sferi savremenog stanovanja. Svi programi BINE su besplatni.

bina

Društvo arhitekata Beograda
Kneza Miloša 7a/III
11000 Beograd
T +381 11 2624 858
E office@bina.rs
www.bina.rs