Connect with us
Gra─Ĺevina

Dr┼żavne aktivnosti na podsticanju energetske efikasnosti

Ministarstvo rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije je, preko svoje Uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti, raspisalo Javni poziv za dodelu sredstava jedinicama lokalne samouprave i gradskim op┼ítinama – u sklopu finansiranja unapre─Ĺenja energetske efikasnosti u objektima od javnog zna─Źaja.

Predvi─Ĺeno je da ─çe se za realizaciju Programa finansiranja aktivnosti i mera unapre─Ĺenje energetske efikasnosti u 2023. godini koristiti sredstva Uprave koja su obezbe─Ĺena na osnovu Zakona o bud┼żetu Republike Srbije za za 2023. godinu (ÔÇ×Slu┼żbeni glasnik RSÔÇť, broj 138/22).

Predmet Javnog poziva (koji je zatvoren 2.6.2023.) je finansiranje projekata unapre─Ĺenja energetske efikasnosti koji obuhvataju slede─çe mere:

  1. Unapre─Ĺenje termi─Źkog omota─Źa zgrade, odnosno svih elemenata zgrade koji razdvajaju unutra┼ínji grejani prostor od spolja┼ínjeg prostora i negrejanog prostora zgrade putem:
    • zamene spoljnih prozora i vrata,
    • postavljanje termi─Źke izolacije zidova, krova, tavanica iznad otvorenih prolaza, zidova, podova na tlu i ostalih delova termi─Źkog omota─Źa prema negrejanom prostoru.
  2. Unapre─Ĺenje termotehni─Źkih sistema zgrade.
  3. Modernizacija sistema unutrašnjeg osvetljenja u objektima.
  4. Ugradnja solarnih kolektora u instalaciju za pripremu potrošne tople vode.
  5. Modernizacija sistema javnog osvetljenja u jedinicama lokalne samouprave.
  6. Ugradnja solarnih panela i prate─çe instalacije za proizvodnju elektri─Źne energije.

Kao proizvo─Ĺa─Ź kvalitetnih termoizolacionih materijala i regionalni lider u proizvodnji istih, Austrotherm d.o.o. je posebno zainteresovan za prvu od gore navedenih mera (unapre─Ĺenje termi─Źkog omota─Źa zgrade) – uz napomenu da Javni poziv dodatno defini┼íe i da mere unapre─Ĺenja termi─Źkog omota─Źa moraju da se kombinuju sa merama unapre─Ĺenja termotehni─Źkog sistema zgrada (kotlovi, pumpe, cevna mre┼ża, grejna tela, ventilacija sa rekuperacijom toplote, klimatizacija itd.). Ukupno raspolo┼żiva bespovratna sredstva koja se dodeljuju po javnom pozivu iznose do 400.000.000,00 (─Źetiri stotine miliona) dinara, odnosno 3.500.000 ÔéČ.

U Javnom pozivu je definisano da pravo na podno┼íenje prijave imaju jedinice lokalne samouprave (op┼ítine, gradovi i grad Beograd) kao i gradske op┼ítine. Odre─Ĺeno je i da za projekte koji obuhvataju gore navedene mere 1, 2, 3, 4 i 6 Javnog poziva vrednost investicije po kvadratnom metru neto povr┼íine zgrade unutar termi─Źkog omota─Źa (grejana povr┼íina) maksimalno mo┼że iznositi 70.000,00 dinara bruto (sa ura─Źunatim PDV-om) ako je re─Ź o zgradama grejane povr┼íine do 300 m┬▓, odnosno 55.000,00 dinara bruto ako je re─Ź o zgradama grejane povr┼íine ve─çe od 300 m┬▓. Kada je u pitanju unapre─Ĺenje termi─Źkog omota─Źa zgrade kroz postavljanje kvalitetne termi─Źke izolacije na razne konstruktivne elemente objekta, nakon realizacije projekta energetska efikasnost mora biti minimalno unapre─Ĺena za dva energetska razreda, ili da bude svrstana najmanje u energetski razred ÔÇ×CÔÇť.

Termoizolacioni materijal

Termoizolacioni materijal / foto: Astrotherm

Ministarstvo gra─Ĺevinarstva, saobra─çaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije je, u sklopu svoje nadle┼żnosti ure─Ĺenja pravnog i strate┼íkog okvira u oblasti energetske efikasnosti u zgradarstvu, pristupilo izmeni nacionalne regulative, sa ciljem daljeg uskla─Ĺivanja sa odredbama evropske Direktive o energetskim svojstvima zgrada (2010/31/EU) ÔÇ×Directive 2010/31/EU of the European Parliament and of the Council of 19 May 2010 on the energy performance of buildingsÔÇŁ, u daljem tekstu EPBD 2010/31/EU, postoji dakle ve─ç punih 12 godina, a obaveza uskla─Ĺivanja nacionalnog zakonodavstva sa njom proisti─Źe iz obaveza Republike Srbije definisanih u okviru Pregovara─Źkog poglavlja 15 (Energetika) pristupnog procesa dr┼żave Evropskoj uniji.

U cilju daljeg unapre─Ĺenja nacionalne regulative u skladu sa odredbama EPBD 2010/31/EU, pomenuto Ministarstvo ─çe obrazovati radnu grupu za izmenu postoje─çih i izradu novih regulativnih akata iz oblasti energetske efikasnosti u zgradarstvu. Mesto 1 ─Źlana te radne grupe je namenjeno predstavniku Grupacije proizvo─Ĺa─Źa hidro i termoizolacionih materijala, koja deluje pri Privrednoj komori Srbije, u okviru Udru┼żenja za hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala.

Austrotherm d.o.o. je, godinama unazad, aktivan ─Źlan ove Grupacije i sa zadovoljstvom je prihvatio njenu odluku da upravo predstavnik ove kompanije bude izabran za ─Źlana radne grupe Ministarstva.

AUSTROTHERM d.o.o. predstavni┼ítvo za Beograd (kancelarija za marketin┼íko-tehni─Źku podr┼íku)
Ar─Źibalda Rajsa 27, 11030 Beograd
T. +381 11 2369 280
office-beograd@austrotherm.rs
www.austrotherm.rs