Connect with us
Novosti

Prodaja stanova u Srbiji

Bilo kakve promene lokalnih ili svetskih razmera u velikoj meri utiču na tržište nekretnina. Da li će doći do skoka potražnje i porasta gradnje ili će pak nastupiti period stagnacije i smirivanja tržišta, zavisi od trenutne situacije. Pa tako, poslednjih meseci prodaja stanova u Srbiji u velikoj meri je pod uticajem ukrajinske krize.

Naime, sam početak rata u Ukrajini uticao je na kupce stanova, koji su se premišljali i odluku o kupovini stana stavili na čekanje. Danas, koji mesec kasnije, situacija je drugačija. Banke su, zbog loše ekonomske situacije i velike inflacije, podigle kamatne stope, čime je opao broj tzv. kreditnih kupaca, te se očekuje da će u nekom momentu doći do snižavanja prodajne cene stanova. Međutim, pojavili su se Rusi koji i dalje remete situaciju na tržištu. Kakva je zapravo situacija i kako teče prodaja stanova u Srbiji vidi se praćenjem dva najtraženija grada u Srbiji.

PRODAJA STANOVA U BEOGRADU

Prateći situaciju iz 2021. godine kada su cene stanova naglo porasle, stručnjaci su prognozirali da će se takav trend nastaviti i tokom 2022. godine, u čemu su, vidimo, i bili u pravu. Podaci beleže rast cena za oko 10% u odnosu na prošlu godinu i to u onim delovima grada u kojima nisu dostigle maksimum. Najveći skok cena zabeležen je na opštinama: Savski venac, Zemun, Obrenovac, Voždovac, Lazarevac, Zvezdara, Vračar, Novi Beograd, Čukarica, Palilula. U septembru mesecu ove godine prosečna cena kvadrata u Beogradu je 2.475 eur, dok se u nekim od navedenih opština cene kreću i daleko preko 3.000 eur.

Sa druge strane, povećanim prilivom Rusa koji su u našoj zemlji našli utočište i beg od rata i mobilizacije, došlo je do povećanja cene zakupa većih, nameštenih stanova sa cenom višom i do 50%. Kako će se razvijati situacija sa prodajom stanova u Beogradu, ali i kakva će biti prodaja stanova u Srbiji, zavisi od dalje političko-ekonomske situacije u svetu.

Prodaja stanova u Srbiji

Kupovina stana u izgradnji, stanovi na prodaju

PRODAJA STANOVA U NOVOM SADU

Južnobački okrug sa Novim Sadom kao centrom, pored Beograda beleži veliki priliv stanovništva. A sa prilivom stanovništva dolazi i do povećanje potrebe za stanovima, kako za iznajmljivanje, tako i za kupovinu. Sve to dovelo je do velikog skoka cene po kvadratu, gde je prosek preko 1.500 eur. Naravno, cene se razlikuju od kvarta do kvarta, pa je tako najviša cena u centru sa oko 2.200-2.400 eur po kvadratu, preko Limana oko 2.200 eur, do Adica sa oko 1.300 eur po kvadratu. Međutim, kao i u Beogradu, u vojvođanskoj prestonici pojedini delovi grada doživeli su viši rast, među kojima se ističu Veternik, Novo Naselje, Telep.

Pored konstantnog rasta cena, prodaja stanova u Novom Sadu je i dalje na visokom nivou. Glavni razlog toga jeste činjenica da ljudi ulaganje u nekretnine vide kao pametno ulaganje u budućnost, ali i vid zarade, izdavanjem tih istih stanova.

Upravo iz tih razloga prodaja stanova u Srbiji i dalje ima uzlazni trend, bez obzira na poskupljenja i visoke cene kvadrata. Isti trend očekujemo i u narednom periodu, ali treba naglasiti da sve to zavisi od globalnih političko ekonomskih dešavanja, koja su sada prilično promenljiva.

Autor teksta: Snežana Trtica Graovac, novinar