Connect with us
Novosti

Prodaja stanova u Srbiji

Bilo kakve promene lokalnih ili svetskih razmera u velikoj meri uti─Źu na tr┼żi┼íte nekretnina. Da li ─çe do─çi do skoka potra┼żnje i porasta gradnje ili ─çe pak nastupiti period stagnacije i smirivanja tr┼żi┼íta, zavisi od trenutne situacije. Pa tako, poslednjih meseci prodaja stanova u Srbiji u velikoj meri je pod uticajem ukrajinske krize.

Naime, sam po─Źetak rata u Ukrajini uticao je na kupce stanova, koji su se premi┼íljali i odluku o kupovini stana stavili na ─Źekanje. Danas, koji mesec kasnije, situacija je druga─Źija. Banke su, zbog lo┼íe ekonomske situacije i velike inflacije, podigle kamatne stope, ─Źime je opao broj tzv. kreditnih kupaca, te se o─Źekuje da ─çe u nekom momentu do─çi do sni┼żavanja prodajne cene stanova. Me─Ĺutim, pojavili su se Rusi koji i dalje remete situaciju na tr┼żi┼ítu. Kakva je zapravo situacija i kako te─Źe prodaja stanova u Srbiji vidi se pra─çenjem dva najtra┼żenija grada u Srbiji.

PRODAJA STANOVA U BEOGRADU

Prate─çi situaciju iz 2021. godine kada su cene stanova naglo porasle, stru─Źnjaci su prognozirali da ─çe se takav trend nastaviti i tokom 2022. godine, u ─Źemu su, vidimo, i bili u pravu. Podaci bele┼że rast cena za oko 10% u odnosu na pro┼ílu godinu i to u onim delovima grada u kojima nisu dostigle maksimum. Najve─çi skok cena zabele┼żen je na op┼ítinama: Savski venac, Zemun, Obrenovac, Vo┼żdovac, Lazarevac, Zvezdara, Vra─Źar, Novi Beograd, ─îukarica, Palilula. U septembru mesecu ove godine prose─Źna cena kvadrata u Beogradu je 2.475 eur, dok se u nekim od navedenih op┼ítina cene kre─çu i daleko preko 3.000 eur.

Sa druge strane, pove─çanim prilivom Rusa koji su u na┼íoj zemlji na┼íli uto─Źi┼íte i beg od rata i mobilizacije, do┼ílo je do pove─çanja cene zakupa ve─çih, name┼ítenih stanova sa cenom vi┼íom i do 50%. Kako ─çe se razvijati situacija sa prodajom stanova u Beogradu, ali i kakva ─çe biti prodaja stanova u Srbiji, zavisi od dalje politi─Źko-ekonomske situacije u svetu.

Prodaja stanova u Srbiji

Kupovina stana u izgradnji, stanovi na prodaju

PRODAJA STANOVA U NOVOM SADU

Ju┼żnoba─Źki okrug sa Novim Sadom kao centrom, pored Beograda bele┼żi veliki priliv stanovni┼ítva. A sa prilivom stanovni┼ítva dolazi i do pove─çanje potrebe za stanovima, kako za iznajmljivanje, tako i za kupovinu. Sve to dovelo je do velikog skoka cene po kvadratu, gde je prosek preko 1.500 eur. Naravno, cene se razlikuju od kvarta do kvarta, pa je tako najvi┼ía cena u centru sa oko 2.200-2.400 eur po kvadratu, preko Limana oko 2.200 eur, do Adica sa oko 1.300 eur po kvadratu. Me─Ĺutim, kao i u Beogradu, u vojvo─Ĺanskoj prestonici pojedini delovi grada do┼żiveli su vi┼íi rast, me─Ĺu kojima se isti─Źu Veternik, Novo Naselje, Telep.

Pored konstantnog rasta cena, prodaja stanova u Novom Sadu je i dalje na visokom nivou. Glavni razlog toga jeste ─Źinjenica da ljudi ulaganje u nekretnine vide kao pametno ulaganje u budu─çnost, ali i vid zarade, izdavanjem tih istih stanova.

Upravo iz tih razloga prodaja stanova u Srbiji i dalje ima uzlazni trend, bez obzira na poskupljenja i visoke cene kvadrata. Isti trend o─Źekujemo i u narednom periodu, ali treba naglasiti da sve to zavisi od globalnih politi─Źko ekonomskih de┼íavanja, koja su sada prili─Źno promenljiva.

Autor teksta: Sne┼żana Trtica Graovac, novinar