Connect with us
Gra─Ĺevina

Kako odabrati malter za unutrašnje prostore?

Izbor adekvatnog maltera mo┼że podi─çi vrednost gra─Ĺevinskog objekta, doneti u┼ítede tro┼íkova, smanjiti radne zahteve i spre─Źiti pojavu o┼íte─çenja konstrukcije tokom ┼żivotnog veka objekta. Da bi se predlo┼żio najadekvatniji sistem maltera potrebno je poznavati sve zahteve koji se na njega stavljaju.

KAKO ODABRATI MALTER?

  • Od ─Źega je osnova koju ─çu malterisati? Opeke, porozni beton, stara gradnja, itd.
  • Kakav zavr┼íni izgled maltera ┼żelim da postignem? ┼Żelim li potupno ravnu, glaziranu stukturu, nivelisanu, granuliranu, strukturiranu?
  • Kakva izgleda okolina? Uobi─Źajene stambene ─Źetvrti, sobe sa pove─çanim stepenom vla┼żnosti, prostori pod optere─çenjem, itd.

 

Opeka

Opeka

Malterisanje opeke

Da bi se osiguralo pravilno funkcionisanje, opeka mora biti u skladu sa izborom adekvatnog maltera. U zavisnosti od ravni i tipa, opeka se malteri┼íe jednoslojnim ili vi┼íeslojnim sistemom malterisanja. Izbor maltera zavisi i od ┼żeljenog izgleda povr┼íine, vrste okru┼żenja, odlika osnove i zahteva u pogledu funkcionalnosti maltera.┬á

 Gas beton

Gas beton blokovi

Gas beton blokovi

Gas beton blokovi prave se od prirodnih sirovina. To su standarni blokovi, male te┼żine i visoke paropropusnosti.┬á
Standardni blokovi dozvoljavaju i upotrebu tankoslojnih maltera. Debljina ovakvih maltera u unutra┼ínjosti po─Źinje od oko 6 mm.

 Betonska osnova

Betonska osnova

Betonska osnova

Beton spada u najvi┼íe kori┼í─çene gra─Ĺevinske materijale. Uglavnom se koristi za gradnju potpornih konstrukcija, nadprozornika i nadvratnika, popre─Źnih greda, stubova, plafonskih plo─Źa, osnova, betonskih blokova, itd. Postoji ┼íiroki izbor sistema maltera za betonske osnove, ru─Źno ili ma┼íinski nanete maltere koji se sastoje od vi┼íe slojeva, tankih maltera i ko┼íuljica.

Cement-drvo materijali

Cement-drvo materijali

Cement-drvo materijali

Trenutno je na raspolaganju nekoliko alternativnih materijala za zidanje zidova. Jedna od njih je ekolo┼íki materijal na bazi drvene strugotine. U razmatranje uzeti gra─Ĺevinske blokove (npr. Durisol) ili sendvi─Ź panele sa ispunom (npr. Velox).

Gra─Ĺevinski elementi visokih termoizolacionih svojstava

Gra─Ĺevinski elementi

Gra─Ĺevinski elementi

Malteri za zidanje zidova sa veoma dobrim termoizolacionim svojstvima ima druga─Źije gra─Ĺevinske i fizi─Źke parametre od tradicionalne opeke. Posebnu pa┼żnju potrebno je obratiti na njihovo malterisanje, odnosno tokom ─Źitavog procesa od izbora maltera, sastava sistema za malterisanje do preciznog re┼íavanja detalja.

Kalcijum-silikatna opeka

Kalcijum-silikatna opeka

Kalcijum-silikatna opeka

Ekolo┼íki materijal izuzetnih akusti─Źnih svojstava i visoke akumulacione mo─çi omogu─çava kori┼í─çenje ┼íiroke lepeze maltera. Posebno preporu─Źujemo Klima proizvode za bolju regulaciju klime u unutra┼ínjem prostoru.

 

 

 

Baumit Serbia d.o.o.

 

 

 

 

BAUMIT Serbia d.o.o.
Smederevski put 25k
11130 Beograd, Srbija
T: +381 11 347 50 79
F: +381 11 347 47 95
office@baumit.rs
www.baumit.rs