Connect with us
Energetska efikasnost

SWISSPACER godinu dana pod novim rukovodstvom

Francis Cholley je generalni direktor SWISSPACER-a od marta 2022. Nakon prve godine u toj ulozi, on pozitivno gleda – i sa samopouzdanjem gleda u budućnost. Održivi razvoj ostaje centralna tema za budućnost.

Prošla godina je generalno bila veoma zadovoljavajuća za proizvođača distancera, kaže Cholley: „Kao i drugi, morali smo da se borimo sa povećanjem cena sirovina i energije. Zbog čega mi je još više drago da primetim da smo uvek bili u stanju da se nosimo sa konstantno visokim nivoom potražnje, uprkos nedostatku sirovina.” Pozitivan izveštaj uključuje i lansiranje novog SWISSPACER Ultimate Pro: distancer se može još lakše obraditi. „Promenjeni sastav materijala daje našem proizvodu još veću elastičnost. Što znači još robusnije procese u proizvodnji. Konkretno, proizvođači veoma velikih izolacionih stakla to ocenjuju kao veoma pozitivno, prema testovima.

Izolacione staklene jedinice  / foto: Swisspacer

Izolacione staklene jedinice / foto: Swisspacer

Uprkos dobrom prvom tromjesečju, generalni direktor smatra i razmišlja o stvarima koje mogu da se dese u tekućoj godini: „Trend pada se i dalje može desiti kako godina odmiče, jer tržište renoviranja neće kompenzovati manju potražnju za novogradnjom – mi to veoma pažljivo pratimo .”

Što čini još prijatnijim što je kompanija veoma dobro pozicionirana na međunarodnom nivou i sada u mogućnosti da ostvari značajnu prodaju van Evrope. Bilo na američkom kontinentu ili u Aziji – postoje mnoge zemlje koje se sve više okreću evropskim specifikacijama i lokalnom znanju. Takođe su od velikog interesovanja potencijalne nove primene izolacionih stakla – ne samo u klasičnim rešenjima prozora i fasada. Gde god je cilj da se optimizuju izolacione staklene jedinice u smislu njihovih svojstava za izolaciju od toplote ili hladnoće i minimizuju kondenzaciju, kvalitetni distanceri čine malu, ali veliku razliku.

Održivost ostaje centralno pitanje

„Građevinska industrija i posebno tržište nekretnina su očigledno ključni faktori kada je u pitanju suzbijanje globalnog zagrevanja“, naglašava Cholley. „Čvrsto sam uveren da će mali ugljenični otisak brzo postati sastavni deo performansi i konkurentnosti proizvoda. Vrednosti koje se postižu za izgradnju i rad zgrade su već ključne karakteristike – i očekuje se da im svaka komponenta doprinese.”

Kompanija takođe posmatra kako se specifikacije koje je definisala vlada za količinu vezanog CO2 u novogradnji menjaju u različitim zemljama. Na primer, Francuska je sada ograničila ukupnu količinu CO2 koja je dozvoljena da se proizvede prilikom izgradnje zgrade. „Ova kretanja će ojačati širom Evrope i šire i imati veliki uticaj na tržište“, siguran je Cholley.

SWISSPACER Ultimate Pro / foto: Swisspacer

SWISSPACER Ultimate Pro / foto: Swisspacer

SWISSPACER je jedan od retkih proizvođača odstojnih šipki koji mogu da obezbede ekološku deklaraciju proizvoda (EPD) za sve širine odstojnih šipki. Naročito kada je u pitanju ugljenični otisak, kompanija je jasan standard u industriji. „Sledimo strategiji usvajanja vodeće uloge u pitanjima održivosti i razdvajanja korporativnog rasta od emisija ugljenika“, objašnjava Cholley.

„Za nas to znači da ćemo smanjiti emisije gasova staklene bašte na osnovu podataka iz 2017. godine – bez obzira na stvarni obim proizvodnje u narednim godinama. Nastojimo da postignemo smanjenje direktnih i indirektnih emisija za oko 30 odsto. Što se tiče svih ostalih emisija koje se oslobađaju tokom ukupnog životnog ciklusa proizvoda, kao što su transport ili upravljanje otpadom, verujemo da imamo dobre šanse da ih smanjimo za oko 15 procenata“, kaže Cholley sa optimizmom.

Odstojna šipka / foto: Swisspacer

Odstojna šipka / foto: Swisspacer

Prednosti kupaca na prvi pogled

SWISSPACER takođe vidi podršku klijentima u najboljoj meri kao važan zadatak. Bilo sa individualno prilagođenim tehničkim uslugama, u pripremi EPD-a ili proširenju digitalizovanih procesa od porudžbine kupaca do proizvodnje i isporuke. „Tako želimo da poboljšamo korisničko iskustvo jer je to važan deo konkurentske prednosti koju SWISSPACER želi da ponudi svojim kupcima“, kaže Frensis Cholley.

Čak i nakon skoro 30 godina u Saint-Gobain-u, pozicija generalnog direktora u SWISSPACER-u je nešto posebno za Francisa Cholley: „Lično govoreći, rad u SWISSPACER-u mi je dao mogućnost da posetim zemlje ili radim sa nacionalnostima koje su mi nove. Uvek je dobro videti kako možete da nastavite sa novim i ponekad izazovnim iskustvima, čak i nakon toliko godina u industriji.”

www.swisspacer.com

SWISSPACER Vetrotech Saint-Gobain (International) AG
Contact: Katrin Lückhoff
Sonnenwiesenstraße 15
CH-8280 Kreuzlingen
katrin.lueckhoff@saint-gobain.com
www.swisspacer.com