Connect with us
Arhitektura

ARTerracotta – Onda kada gradite stabilnu osnovu za porodicu!

„Čovek proputuje svet u potrazi za onim što mu je potrebno, a onda se vrati kući i pronađe upravo to što je tražio“, rekao je Engleski filozof Džordž Edvard Mur. Zato je dom utočište. I mesto gde smo svoji. Gde volimo. I negujemo ono što je važno. Zato se dom pravi da traje. On predstavlja našu prošlost, ali i budućnost onih kojima dom ostavljamo da postave temelje novih generacija na našim stabilnim osnovama.

Kada govorimo o materijalima pandan trajanju predstavlja opeka. Ona ima minimalni životni vek od 100 godina. To su znali još naši preci iz Mesopotamije koji su ovaj materijal koristili i da nam ostave u amanet i prvo pismo. Danas, ovog davnog naroda više nema, ali opeka koju su koristili još tada, odolela je vremenu. I poput porodice opstala i evoluirala u nešto kvalitetnije i održivije.

Kada pravite kuću jednako je kao i da kada osnivate porodicu, želite nešto stabilno, nešto pored čega ćete ostati svoji, negovati svoju osobenost i već spolja, na prvi pogled izraziti svoju individualnost. Zato je fasada na vašem domu osnova. Stabilnost i lepota i čvrstina u jednom. Fasada od opeka pravo je rešenje za one koji traže trajnost. I zaista pravo rešenje za one koje pored očite lepote žele da im ta lepota i traje. Generacijama.

Pred vama su konkretni projekti kompanije ARTerracotta koji govore u prilog postojanosti i lepoti fasadne opeke.

Arterracotta, model opeke: Melbourne

Arterracotta, model opeke: Melbourne

Stambena zgrada, Gundulićeva ulica, Novi Sad

Ovaj objekat pripada Almaškom kraju, najstarijem urbanom novosadskom naselju. Sastoji se od suterena, prizemlja, četiri sprata i potkrovlja. Sa dvadeset i devet stambenih jedinica, kvadratura od 27m2 do 111m2, ovaj objekat nudi širok izbor različitih veličina i struktura stanova.

Model opeke je Melbourne.

Arterracotta, ugao Železničke ulice i ulice Laze Kostića

Arterracotta, ugao Železničke ulice i ulice Laze Kostića

Stambeno poslovni objekat, Železnička ulica, Novi Sad

Ovaj stambeno poslovni objekat se nalazi u ulici Železničkoj 25 u Novom Sadu na parceli od 733 kvadrata. U prizemlju se nalaze dva lokala, dok je na svim preostalim gornjim etažama stambeni prostor, odnosno 34 stambene jedinice. Kubične forme grade ovaj stambeno poslovni ugaoni objekat, a volumetrija naglašava posebnu i različitu materijalizaciju. Bazis kuće i bočne fasade, koje su u kontaktu sa susednim objektima, u završnoj obradi su od crvene klinker opeke.

Model opeke je Darwin. 

Arteraccotta- Olge Petrov, porodična kuća

Arteraccotta- Olge Petrov, porodična kuća

Porodična kuća u ulici Olge Petrov, Novi Sad

U Vojvodini je fasadna klinker opeka svakako tradicionalni materijal koji se koristi već jako dugo u zidanju naročito porodičnih kuća. U skladu sa tradicijom najčešće je korišćena crvena ili žuta boja, dok se u zapadnoj Evropi i u zavisnosti od geografskog položaja i boje razlikuju, te se vrlo često koriste tamnije boje kao što su crna, siva, braon, kao i veliki broj modela koje imaju boje koje se kreću između pomenutih. Jedan od takvih primera kod nas je i porodična kuća u Ulici Olge Petrov u Novom sadu koja hrabro nosi fasadnu ciglu antracit boje sa srebrnim odsjajem, neuobičajenu za ovo podneblje, i sjajno je inkorporirana u moderni arhitektonski izgled.

Model opeke je „Sidney“

Arterracotta- Solarna dolina

Arterracotta- Solarna dolina

Naselje Solarna dolina

Solarna dolina je naselje zatvorenog tipa osmišljeno sa ciljem da odgovori na potrebe savremenog načina života, a samim tim i na savremene tendencije u projektovanju stambenih kompleksa. Lokacija naselja, 10 min automobilom od centra Novog Sada, obezbeđuje lak i brz pristup svim gradskim sadržajima, dok u isto vreme nudi pogodnosti života van gradskog jezgra, gde se prevashodno misli na redukciju saobraćaja i buke, dominaciju prirodnih elemenata, otvorene prostore i visoke nivoe privatnosti i sigurnosti.

Na površini od oko 3.6 hektara predviđena je izgradnja ukupno 112 stambenih jedinica površina od 73 m2 do 166 m2. Ukupna neto površina stambenog prostora iznosi 12.500 m2. U okviru naselja se nalaze i poslovni prostori i upravni i komercijalni sadržaji ukupne neto površine preko 1000 m2.

Pored svedenih svetlih površina fasade, objekte karakterišu ravni zeleni krovovi i opeka kao još jedan prirodni materijal. U obradi fasade kombinovane su fasadne i listele istog navedenog modela. Ideja zajednice koja je osnov postavke projekta,materijalizovana je kroz arhitektonski element zida od opeke, koji se proteže kroz sve prostorne nivoe naselja, formirajući fasadu kuća, ograde unutrašnjih i uličnih dvorišta i kroz svoju, delimično razrađenu strukturu, predstavlja u isto vreme i granicu između privatnih prostora stanovnika i element koji sve povezuje u jedinstvenu celinu. Time je prikazana sama ideja i suština stanovanja u naselju ,odnosno precizno izbalansiran osećaj privatnosti i zajednice.

Model opeke je Westerwald.

ARTERRACOTTA
Distribucija opekarskih proizvoda za fasade i podove

SHOWROOM: Vojvode Micka Krstića 1J
Dunavske terase
11000 Beograd
Tel/fax: +381 11 6411 814
info@arterracotta.com
arterracotta@gmail.com
www.arterracotta.com