Connect with us
Arhitektura

ARTerracotta – Onda kada gradite stabilnu osnovu za porodicu!

„─îovek proputuje svet u potrazi za onim ┼íto mu je potrebno, a onda se vrati ku─çi i prona─Ĺe upravo to ┼íto je tra┼żio“, rekao je Engleski filozof D┼żord┼ż Edvard Mur. Zato je dom uto─Źi┼íte. I mesto gde smo svoji. Gde volimo. I negujemo ono ┼íto je va┼żno. Zato se dom pravi da traje. On predstavlja na┼íu pro┼ílost, ali i budu─çnost onih kojima dom ostavljamo da postave temelje novih generacija na na┼íim stabilnim osnovama.

Kada govorimo o materijalima pandan trajanju predstavlja opeka. Ona ima minimalni ┼żivotni vek od 100 godina. To su znali jo┼í na┼íi preci iz Mesopotamije koji su ovaj materijal koristili i da nam ostave u amanet i prvo pismo. Danas, ovog davnog naroda vi┼íe nema, ali opeka koju su koristili jo┼í tada, odolela je vremenu. I poput porodice opstala i evoluirala u ne┼íto kvalitetnije i odr┼żivije.

Kada pravite ku─çu jednako je kao i da kada osnivate porodicu, ┼żelite ne┼íto stabilno, ne┼íto pored ─Źega ─çete ostati svoji, negovati svoju osobenost i ve─ç spolja, na prvi pogled izraziti svoju individualnost. Zato je fasada na va┼íem domu osnova. Stabilnost i lepota i ─Źvrstina u jednom. Fasada od opeka pravo je re┼íenje za one koji tra┼że trajnost. I zaista pravo re┼íenje za one koje pored o─Źite lepote ┼żele da im ta lepota i traje. Generacijama.

Pred vama su konkretni projekti kompanije ARTerracotta koji govore u prilog postojanosti i lepoti fasadne opeke.

Arterracotta, model opeke: Melbourne

Arterracotta, model opeke: Melbourne

Stambena zgrada, Gunduli─çeva ulica, Novi Sad

Ovaj objekat pripada Alma┼íkom kraju, najstarijem urbanom novosadskom naselju. Sastoji se od suterena, prizemlja, ─Źetiri sprata i potkrovlja. Sa dvadeset i devet stambenih jedinica, kvadratura od 27m2 do 111m2, ovaj objekat nudi ┼íirok izbor razli─Źitih veli─Źina i struktura stanova.

Model opeke je Melbourne.

Arterracotta, ugao ┼Żelezni─Źke ulice i ulice Laze Kosti─ça

Arterracotta, ugao ┼Żelezni─Źke ulice i ulice Laze Kosti─ça

Stambeno poslovni objekat, ┼Żelezni─Źka ulica, Novi Sad

Ovaj stambeno poslovni objekat se nalazi u ulici ┼Żelezni─Źkoj 25 u Novom Sadu na parceli od 733 kvadrata. U prizemlju se nalaze dva lokala, dok je na svim preostalim gornjim eta┼żama stambeni prostor, odnosno 34 stambene jedinice. Kubi─Źne forme grade ovaj stambeno poslovni ugaoni objekat, a volumetrija nagla┼íava posebnu i razli─Źitu materijalizaciju. Bazis ku─çe i bo─Źne fasade, koje su u kontaktu sa susednim objektima, u zavr┼ínoj obradi su od crvene klinker opeke.

Model opeke je Darwin. 

Arteraccotta- Olge Petrov, porodi─Źna ku─ça

Arteraccotta- Olge Petrov, porodi─Źna ku─ça

Porodi─Źna ku─ça u ulici Olge Petrov, Novi Sad

U Vojvodini je fasadna klinker opeka svakako tradicionalni materijal koji se koristi ve─ç jako dugo u zidanju naro─Źito porodi─Źnih ku─ça. U skladu sa tradicijom naj─Źe┼í─çe je kori┼í─çena crvena ili ┼żuta boja, dok se u zapadnoj Evropi i u zavisnosti od geografskog polo┼żaja i boje razlikuju, te se vrlo ─Źesto koriste tamnije boje kao ┼íto su crna, siva, braon, kao i veliki broj modela koje imaju boje koje se kre─çu izme─Ĺu pomenutih. Jedan od takvih primera kod nas je i porodi─Źna ku─ça u Ulici Olge Petrov u Novom sadu koja hrabro nosi fasadnu ciglu antracit boje sa srebrnim odsjajem, neuobi─Źajenu za ovo podneblje, i sjajno je inkorporirana u moderni arhitektonski izgled.

Model opeke je „Sidney“

Arterracotta- Solarna dolina

Arterracotta- Solarna dolina

Naselje Solarna dolina

Solarna dolina je naselje zatvorenog tipa osmi┼íljeno sa ciljem da odgovori na potrebe savremenog na─Źina ┼żivota, a samim tim i na savremene tendencije u projektovanju stambenih kompleksa. Lokacija naselja, 10 min automobilom od centra Novog Sada, obezbe─Ĺuje lak i brz pristup svim gradskim sadr┼żajima, dok u isto vreme nudi pogodnosti ┼żivota van gradskog jezgra, gde se prevashodno misli na redukciju saobra─çaja i buke, dominaciju prirodnih elemenata, otvorene prostore i visoke nivoe privatnosti i sigurnosti.

Na povr┼íini od oko 3.6 hektara predvi─Ĺena je izgradnja ukupno 112 stambenih jedinica povr┼íina od 73 m2 do 166 m2. Ukupna neto povr┼íina stambenog prostora iznosi 12.500 m2. U okviru naselja se nalaze i poslovni prostori i upravni i komercijalni sadr┼żaji ukupne neto povr┼íine preko 1000 m2.

Pored svedenih svetlih povr┼íina fasade, objekte karakteri┼íu ravni zeleni krovovi i opeka kao jo┼í jedan prirodni materijal. U obradi fasade kombinovane su fasadne i listele istog navedenog modela. Ideja zajednice koja je osnov postavke projekta,materijalizovana je kroz arhitektonski element zida od opeke, koji se prote┼że kroz sve prostorne nivoe naselja, formiraju─çi fasadu ku─ça, ograde unutra┼ínjih i uli─Źnih dvori┼íta i kroz svoju, delimi─Źno razra─Ĺenu strukturu, predstavlja u isto vreme i granicu izme─Ĺu privatnih prostora stanovnika i element koji sve povezuje u jedinstvenu celinu. Time je prikazana sama ideja i su┼ítina stanovanja u naselju ,odnosno precizno izbalansiran ose─çaj privatnosti i zajednice.

Model opeke je Westerwald.

ARTERRACOTTA
Distribucija opekarskih proizvoda za fasade i podove

SHOWROOM: Vojvode Micka Krsti─ça 1J
Dunavske terase
11000 Beograd
Tel/fax: +381 11 6411 814
info@arterracotta.com
arterracotta@gmail.com
www.arterracotta.com