Connect with us
Enterijer

Dekorišite prostor izborom najlepših keramičkih pločica

Ukoliko renovirate stambeni prostor, neophodno je voditi računa o svim detaljima u stanu. Keramičke pločice su pravi izbor za isticanje podnih površina, naročito hodnika, kupatila i kuhinja. Ukoliko ulaz u stan nema izdvojen deo, pločice su pravi izbor radi lakšeg održavanja i kvašenja parketa obućom u zimskom periodu. Keramiku odlikuje veoma dugi rok trajanja, pri čemu se tokom izbora, posebna pažnja poklanja kvalitetu materijala. Bitan detalj čine dekorativne šare ili mozaik pločice primamljivog izgleda na balkonima i terasama. Savetuje se kupovina atestirane keramike sa ispitanim tehničkim karakteristikama koje određuju klasu i kvalitet materijala.

Najpopularijij izbor keramičkih pločica u 2022. godini

Najpopulariji izbor keramičkih pločica ima primenu u kuhinjama i kupatilu. Na osnovu mesta ugradnje, razlikuju se zidne i podne keramičke pločice. U osnovi kvalitet obe kategorije mora biti adekvatan sa jasno istaknutim potrebnim kalibrom, bojom i dokazom o atestiranom proizvodu. Navedene stavke utiču na kvalitet i stepen dugotrajnosti.

Najprodavaniji modeli čine one sa površinom u mat formi, neklizajuće, bez izraženih duboreznih šara. Osnovna i zajednička karakteristika svih unutrašnjih pločica jeste otpornost na habanje. Keramika sa imitacijom mermerne površine, odlična je za primenu u kuhinjama jer se tonaliteti bele boje odlično uklapaju uz sve tipove enterijera. Bela boja je oduvek bila najtraženiji izbor, čijim odabirom nema greške u procesu uklapanja.

U trendu su velike dimenzije pločica, za čije uklapanje nije neophodna kupovina većeg broja komada. Veliki formati obično imaju manji razmak i gotovo neprimetne fugne ujednačenih boja. Pored elegancije i lepog izgleda, bitna performansa je lakoća održavanja. Održavanje obično zahteva mokru mikrofiber krpu bez dodatnih hemijskih preparata za sjaj i održavanje površina. Veliki formati pločica su popularan izbor, upravo zbog bržeg čišćenja i manjeg broja fugni.

Lepota mermera zamenjuje keramičke pločice

Ukoliko se želi postići luksuzan izgled unutrašnjeg enterijera, odličan izbor čini upotreba mermernih pločica. Keramika je nastala od gline, pečenjem na visokim temperaurama i kao takva spada u veoma prihvatljiv izbor prirodnih materijala. Sa druge strane prirodni kamen poput mermera poseduje jedinstvenu boju, teksturu i stil.

Nežni tonaliteti prirodnih boja imaju primamljiv izgled na mermeru. Glatka i hladna površina ipak nije primenljiva kao podni izbor pločica. Mermer odlično krasi balkone, terase a ponegde i deo kupatilskog prostora. Mermer u sebi poseduje note zelene, plave, zemljane i zlatne boje. Navedeni izbor u kombinaciji se odlično uklapa uz svaki enterijer i eksterijer. Što se tiče teksture, ona je izuzetno čvrsta i stabilna, sa debljim profilma u odnosu na keramiku.

Površina mermera je prošarana takozvanim žilama koje podsećaju na prirodne tokove sredine. U odnosu na mermer, površina keramike je prekrivena digitalnom teksturom, shodno modernom trendu. Tako stvorena površina može uspešno imitirati teksturu drveta i svih prirodnih elemenata koji se reprodukuju. Zemljana boja odnosno tonaliteti prirodne sredine, stvaraju osećaj relaksacije i spa sredine.

Ukoliko mermer nije primenljiv za unutrašnji prostor, dobar izbor čine kameni materijali ili keramičke pločice sa ugraviranim reljefnim ambijentom. Materijali koji svojim poreklom vode iz prirode, utiču pozitivno na raspoloženje. Na tržištu su veoma niske cene eksploatacije kamenih materijala sa različitim varijacijama boje kamena. Prirodne boje su pravi izbor upravo zbog prisnijeg osećaja i pripadnosti.