Connect with us
Promo

Kako odabrati električni odvijač?

Spisak je dugačak. Nekadašnji princip korišćenja šrafcigera i ključeva je i dalje prisutan, ali za sitne, retke kućne poslove, koji su brzi i ne zahtevaju jače šrafove, bez velike nosivosti. Međutim, drugačiji tipovi poslova zahtevaju onda ogromno vreme za rad, ulaganje dosta snage i napora, a nikada niste načisto sa tim da li ste sve dobro zavili. Električni odvijači u tom pogledu prave razliku u svakom delu obavljenog posla.

Uz električne odvijače znate da li ste u potpunosti zavili šraf, odvijanje šrafova traje svega nekoliko sekundi, bez umaranja i ulaganja mnogo vremena, mnogo se lakše pristupa i najosetljivijim materijalima, poput iverica, tankog drveta, lima, bez oštećenja, koja bi nastala kada se sve ručno radi, a uz sve to, posao je olakšan u svim uslovima. To se posebno vidi kada se radi na visini, poput poslova spuštanja plafona, postavljanja plafonjerki, garnišni, tokom kojih je potrebno što pre i što efikasnije uraditi posao, kako se ruka ne bi umorila, što električni odvijači omogućavaju. Ono šta ostaje kao pitanje jeste kako odabrati pravi.

Potrebno je da na umu prilikom odabira i kupovine imate nekoliko stvari. Za šta ćete najpre koristiti ovu vrstu odvijača, da li je to za upotrebu u sopstvenom domaćinstvu ili u okviru profesionalnog rada, a onda na izvor energije, tj. vrstu baterije, obrtni momenat odvijača, kertridže, snagu i brzinu, kao i na određene dodatne funkcije.

Spajanje dve površine, pričvršćivanje jednog elementa za drugi, postavljanje šrafova na različitim mestima i iz različitih razloga deo je poslao koji je najčešći kako u svakom domaćinstvu, tako i u profesionalnom delu građevinskih i drugih radova. Samim tim, odvijanje i zavijanje šrafova je neizbežno, bilo da se nešto gradi, renovira, postavlja i montira nameštaj i tako dalje.

Tip baterije električnog odvijača

Električni odvijači se ne dele na osnovnu podelu, na električne kojima je potrebna napojna mreža i bežične, već svi danas u najvećoj meri koriste određenu vrstu baterije, te se na osnovu nje određuje izvor energije. Savet pre toga, koji je veoma vredan, jeste da obratite više pažnju na sklopive električne odvijače, budući da će vam omogućiti da promenite deo, ukoliko dođe do nekog kvara, a ne kompletan odvijač.

Kada govorimo o bateriji postoje dve vrste, litijum-jonski, dok je druga nikl. Obe imaju svoje prednosti i mane. Litijum-jonska baterija je najmoćnija u svom dosegu, zbog čega su električni odvijači sa njom i nešto skuplji. Ova vrsta baterija dobro podnosi punjenja i veoma dugo drži jedno punjenje. Ono šta je određena mana jeste što nisu pogodne za spoljašnje, niske temperature, pa se takav tip odvijača ne koristi za vanjske radove pri niskim temperaturama.

Baterije sa niklom imaju manju snagu, ali u odnosu na prethodne poseduju efekat memorije. Baterije nikl imaju ono šta prethodne nemaju, a to je otpornost na niske temperature, bez ikakvog oštećenja alata, zbog čega se biraju za takve uslove rada. Međutim, kako se radi o baterijama koje su opasne po životnu okolinu, uvek je važno voditi računa o njihovom odlaganju u otpad, kao i samog aparata kada za to dođe vreme.

Kako odabrati kertridž za električni odvijač

Sledeća stavka jeste kertridž, odnosno, da li su električni odvijači sa ključem ili imaju mogućnost bezključnog kačenja glave na telo aparata. U ovom segmentu je mnogo bolje birati odvijač sa ključem, jer tako osećate da li ste u potpunosti pritegli glavu odvijača za telo, što vam daje veću sigurnost tokom rada i potpunu preciznost.

Obrtni momenat odvijača

Električni odvijač dolazi sa različitim brzinama rotacije u minuti. Bitno je da odredite obrtni momenat prema tipu poslova koje ćete obavljati. Ako su to jednostavni, kućni poslovi, 500 obrtaja u minuti je sasvim dovoljno, ali ako se radi o zahtevnijim poslovima, sve ispod 1000 obrtaja je zanemarljivo. Najbolje opcije jesu moderniji modeli, gde električni odvijači poseduju regulatore pomoću kojih sami određujete brzinu, tj. prema poslu koji obavljate u datom trenutku.