Connect with us
Promo

Kako odabrati elektri─Źni odvija─Ź?

Spisak je duga─Źak. Nekada┼ínji princip kori┼í─çenja ┼írafcigera i klju─Źeva je i dalje prisutan, ali za sitne, retke ku─çne poslove, koji su brzi i ne zahtevaju ja─Źe ┼írafove, bez velike nosivosti. Me─Ĺutim, druga─Źiji tipovi poslova zahtevaju onda ogromno vreme za rad, ulaganje dosta snage i napora, a nikada niste na─Źisto sa tim da li ste sve dobro zavili. Elektri─Źni odvija─Źi u tom pogledu prave razliku u svakom delu obavljenog posla.

Uz elektri─Źne odvija─Źe znate da li ste u potpunosti zavili ┼íraf, odvijanje ┼írafova traje svega nekoliko sekundi, bez umaranja i ulaganja mnogo vremena, mnogo se lak┼íe pristupa i najosetljivijim materijalima, poput iverica, tankog drveta, lima, bez o┼íte─çenja, koja bi nastala kada se sve ru─Źno radi, a uz sve to, posao je olak┼ían u svim uslovima. To se posebno vidi kada se radi na visini, poput poslova spu┼ítanja plafona, postavljanja plafonjerki, garni┼íni, tokom kojih je potrebno ┼íto pre i ┼íto efikasnije uraditi posao, kako se ruka ne bi umorila, ┼íto elektri─Źni odvija─Źi omogu─çavaju. Ono ┼íta ostaje kao pitanje jeste kako odabrati pravi.

Potrebno je da na umu prilikom odabira i kupovine imate nekoliko stvari. Za ┼íta ─çete najpre koristiti ovu vrstu odvija─Źa, da li je to za upotrebu u sopstvenom doma─çinstvu ili u okviru profesionalnog rada, a onda na izvor energije, tj. vrstu baterije, obrtni momenat odvija─Źa, kertrid┼że, snagu i brzinu, kao i na odre─Ĺene dodatne funkcije.

Spajanje dve povr┼íine, pri─Źvr┼í─çivanje jednog elementa za drugi, postavljanje ┼írafova na razli─Źitim mestima i iz razli─Źitih razloga deo je poslao koji je naj─Źe┼í─çi kako u svakom doma─çinstvu, tako i u profesionalnom delu gra─Ĺevinskih i drugih radova. Samim tim, odvijanje i zavijanje ┼írafova je neizbe┼żno, bilo da se ne┼íto gradi, renovira, postavlja i montira name┼ítaj i tako dalje.

Tip baterije elektri─Źnog odvija─Źa

Elektri─Źni odvija─Źi se ne dele na osnovnu podelu, na elektri─Źne kojima je potrebna napojna mre┼ża i be┼żi─Źne, ve─ç svi danas u najve─çoj meri koriste odre─Ĺenu vrstu baterije, te se na osnovu nje odre─Ĺuje izvor energije. Savet pre toga, koji je veoma vredan, jeste da obratite vi┼íe pa┼żnju na sklopive elektri─Źne odvija─Źe, budu─çi da ─çe vam omogu─çiti da promenite deo, ukoliko do─Ĺe do nekog kvara, a ne kompletan odvija─Ź.

Kada govorimo o bateriji postoje dve vrste, litijum-jonski, dok je druga nikl. Obe imaju svoje prednosti i mane. Litijum-jonska baterija je najmo─çnija u svom dosegu, zbog ─Źega su elektri─Źni odvija─Źi sa njom i ne┼íto skuplji. Ova vrsta baterija dobro podnosi punjenja i veoma dugo dr┼żi jedno punjenje. Ono ┼íta je odre─Ĺena mana jeste ┼íto nisu pogodne za spolja┼ínje, niske temperature, pa se takav tip odvija─Źa ne koristi za vanjske radove pri niskim temperaturama.

Baterije sa niklom imaju manju snagu, ali u odnosu na prethodne poseduju efekat memorije. Baterije nikl imaju ono ┼íta prethodne nemaju, a to je otpornost na niske temperature, bez ikakvog o┼íte─çenja alata, zbog ─Źega se biraju za takve uslove rada. Me─Ĺutim, kako se radi o baterijama koje su opasne po ┼żivotnu okolinu, uvek je va┼żno voditi ra─Źuna o njihovom odlaganju u otpad, kao i samog aparata kada za to do─Ĺe vreme.

Kako odabrati kertrid┼ż za elektri─Źni odvija─Ź

Slede─ça stavka jeste kertrid┼ż, odnosno, da li su elektri─Źni odvija─Źi sa klju─Źem ili imaju mogu─çnost bezklju─Źnog ka─Źenja glave na telo aparata. U ovom segmentu je mnogo bolje birati odvija─Ź sa klju─Źem, jer tako ose─çate da li ste u potpunosti pritegli glavu odvija─Źa za telo, ┼íto vam daje ve─çu sigurnost tokom rada i potpunu preciznost.

Obrtni momenat odvija─Źa

Elektri─Źni odvija─Ź dolazi sa razli─Źitim brzinama rotacije u minuti. Bitno je da odredite obrtni momenat prema tipu poslova koje ─çete obavljati. Ako su to jednostavni, ku─çni poslovi, 500 obrtaja u minuti je sasvim dovoljno, ali ako se radi o zahtevnijim poslovima, sve ispod 1000 obrtaja je zanemarljivo. Najbolje opcije jesu moderniji modeli, gde elektri─Źni odvija─Źi poseduju regulatore pomo─çu kojih sami odre─Ĺujete brzinu, tj. prema poslu koji obavljate u datom trenutku.