Connect with us
Enterijer

Reč stručnjaka: Kako izabrati funkcionalno i moderno kupatilo?

Za časopis „grenef – građevinarstvo & energetska efikasnost” govori Jelena Keser Tošić, prodajni predstavnik TECE

TECE posluje širom sveta – 22 kompanije u Grupi i naši prodajni partneri brinu o međunarodnoj prodaji. TECE sanitarni i instalacioni sistemi se proizvode na 5 lokacija u Nemačkoj, Evropi i Aziji. Preduzeće stavlja akcenat na raznovrsnost proizvodnog programa i visoke standarde kvaliteta, što se potvrđuje mnogobrojnim sertifikatima i odlikovanjima.

TECE je globalni proizvođač sanitarnih proizvoda i instalacionih sistema, a njihovo obećanje glasi: „Close to you“. kompanije TECE je rasla zahvaljujući posebnoj bliskosti i dijalogu sa svojim kupcima. Tako je uspostavljena kultura pitanja, koja danas karakteriše stav kompanije. „Kao nezavisno porodično preduzeće, već više od 30 godina smo blizu ljudima i tržištima. Interesovanje za svet naših kupaca nas vodi ka promišljenim proizvodima i uslugama, a i dalje će biti podstrek za inovacije,“ navode iz kompanije. Voda unutra, voda van – glavna delatnost TECE kompanije se može jednostavno objasniti. Njihov pionirski duh ih svakodnevno motiviše. Zbog toga smo razgovarali sa Jelenom Keser Tošić, prodajnim predstavnikom TECE kompanije, koja je odgovorila na neka od najčešćih pitanja i nedoumica naših čitalaca.

WC tuš TECEone / foto: TECE

WC tuš TECEone / foto: TECE

Koji su najbitniji elementi za funkcionalno i moderno kupatilo?

Najbitnije da kupatilo bude skladno, a oprema prilagođena prostoru. Za jednostavan izgled i lakoću korišćenja neophodno je imati prostor za tuširanje bez prepreka, gde je potrebno ugraditi tuš kanalicu proizvođača TECE. U zavisnosti od veličine prostora moguće je ugraditi tuš kanalice u raznim dimenzijama. Pored toga u modernom kupatilu mora da se nalazi ugradni vodokotlić marke TECE sa tasterom za puštanje vode koji se uklapa u enterijer kupatila. Prednost ugradnog vodokotlića marke TECE je ušteda u prostoru. Svako kupatilo mora da ima odvodni slivnik marke TECE. Potrebe za ovim slivnikom su da ukoliko dođe do izlivanja vode ili eventualne poplave, da u tom slučaju višak vode ima put kroz slivnik u kanalizaciju. Odvodni slivnik može da bude vidan u kupatilu i da se uklopi u izgled pločica ili može da bude sakriven ispod elemenata u kupatilu (veš mašina, wc šolja).

Kupatilo mora da sadrži i lavabo. Ukoliko su pregradni zidovi od gipsa ili se lavabo postavlja na zid neophodno je da postoji ugradni element za lavabo marke TECE. Pored svih pomenutih stvari ne trebamo zaboraviti bide. Zbog manjka prostora korisnici su prinuđeni da se toga odreknu. TECE je rešio taj problem i proizveo korisnu i praktičnu wc šolju TECEone sa integrisanom funkcijom bidea. Podno grejanje u kupatilu je bitna stvar koje svako moderno kupatilo mora da ima. Razlog je prvenstveno zbog iste temperature u kupatilu, a drugo je estetske prirode. Nema potrebe za dodatnim grejalicama ili grejnim elementima koji se ne uklapaju u prostor.

Dobar deo vaših proizvoda se nalazi u kupatilu, pa ste svakako merodavni da nam kažete koji su trendovi u opremanju kupatila za 2023?

Trend koji je sada moderan, je da se taster za puštanje vode na ugradnom vodokotliću marke TECE, uklapa sa bojama slavina, tuš kabine/paravana… Pored toga treba voditi računa i o bojama tuš kanalica koje takođe moraju da se uklope u enterijer kompletnog prostora. TECE može da Vam ponudi širok spektar boja i modela kako tuš kanalica tako i tastera za puštanje vode. Ova godina će, kao i prethodna, biti obeležena crnom bojom, tako da izborom crnog tastera za puštanje vode i crne kanalice marke TECE nećete pogrešiti.

WC tuš TECEone / foto: TECE

WC tuš TECEone / foto: TECE

Šolja sa funkcijom bide će takođe ove godine biti top proizvod. Prvo zbog estetike, a drugo iz zdravstvenih razloga. Razvod vode i grejanja sa TECE cevima je takođe moguć. Prednost je ta da sa jednog mesta, sa razdelnika, kreću sve cevi. Razdelnik se nalazi u razdelnom ormanu koji može biti sakriven iza vrata, ogledala ili na bilo koje skriveno mesto u kupatilo. Razlog ovakvog trenda je ne postojanje ventila za otvaranje i zatvaranje vode u kupatilu. Današnje vreme je donelo pločice velikih formata koje nije jednostavno bušiti i prilagođavati ventilma, tako da je razdelnik marke TECE rešio i tu vrstu problema i učinio vaše kupatilo modernim i lepim.

Svesni smo da kvalitet proizvoda ništa ne znači, ukoliko se pogrešno ugradi, tako da su majstori trenutno najveća enigma. Kako da izaberem kvalitetnog vodoinstalatera?

Majstori su sada na ceni i dobar majstor mora da se sačeka. Ne treba brzati i želeti da sve bude gotovo odmah i što pre. To je najbolja preporuka za odabir dobrog majstora. Takođe dobrog majstora može da preporuči i prodavac sanitarne opreme gde se roba kupuje. Arhitekta koji Vam pravi nacrt kupatila i kompletan enterijer ima ekipe majstora koje ga prate i koji su se iz dosadašnjeg iskustva pokazali kao vrlo vešti i profesionalni. Prodavci sanitarne opreme marke TECE takođe mogu da preporuče majstore sa kojima imaju dugogodišnju saradnju. Potrebno je znati da „jedan čovek” ne može da radi sve. Posebno su majstori koji rade razvod vode i kanalizacije, a posebno su keramičari, moleri… Najsigurnije je potražiti dobru i proverenu firmu koja Vam može uraditi sve, nazovimo to ključ u ruke.

Da li postoji jedan brend koji može u celosti da opremi moje kupatilo sanitarijama i propratnim elementima?

Na tržištu postoji mnogo brendova koje Vam nude razne proizvode i proizvođače, a kada je reč o unificiranom opremanju kupatila teško da jedan brend može da zadovolji vaše potrebe, pogotovo kada je reč i o izboru keramičkih pločica. Takođe, bitnije da u Vaše kupatilo stavite ono što Vam se najviše dopada i šta Vam se najviše uklapa enterijer prostora. Na primer, proizvođač TECE može da vam ponudi ugradni vodokotlić, tuš kanalicu, slivnik, šolju sa funkcijom bidea, cevi za razvod vode, cevi za podno grejanje. Što se tiče ostalih elemenata koji su potreni u jednom kupatilu moraju se kupiti od drugih proizvođača.

Aktivacijske tipke za ispiranje wc / foto: TECE

Aktivacijske tipke za ispiranje wc / foto: TECE

Koje su prednosti ugradnih vodokotlića i koje su razlike kada ih poredimo sa klasičnim sistemom, osim vizuelnog efekta?

Kako ste već napomenuli prvo što se primeti je vizuelni efekat. Poenta je da je sve iza zida, da ne postoje vidljive cevi i glomazni vodokotlići koji se nalaze na zidu i kvare estetiku kupatila. Vidljivi deo ugradnog vodokotlića marke TECE je isključivo taster preko koga se vrši ispiranje wc šolje. Pored toga ušteda u mestu u kupatilu je posebna pogodnost. Ugradni vodokotlić marke TECE zauzima svega 15 cm ispred zida, ali takođe postoji i mogućnost da se ugradi u zid i da bude u ravni sa zidom.

Takođe, proizvođač TECE u svojoj ponudi ima i vodokotlić koji je svega 8 cm ispred zida, tako da to omogućava još veću uštedu u prostoru kada je kupatilo malo. Postoje pogodnosti kod ugradnih vodokotlića da ukoliko on mora, da se ugradi u ugao ili ispod prozora, za taj problem proizvođač vodokotlića marke TECE ima rešenje i može da ispoštuje tu vrstu zahteva. Prednost ugradnog vodokotlića marke TECE je taj da svi eventualni problemi koji mogu nastati prilikom upotrebe vodokotlića mogu biti rešeni kroz otvor od tastera za puštanje vode. Jednostavnim uklanjanjem tastera pristup kompletnom ugradnom vodokotliću TECE je dostupan. Još jedna bitna stvar u kupatilu je higijena. Ugradni vodokotlić sa konzolnom šoljom (šolja koja je postavljena na zid) omogućava lakši pristup zavučenim mestima i olakšava održavanje higijene u kupatilu.

Kako se odlučiti za određenu vrstu ili klasu vodokotlića i koje su to razlike kod sličnih proizvoda nekoliko poznatih brendova koji se kod nas koriste ili ugrađuju?

Pričala sam već da je estetika u kupatilu najbitnija, tako da iz tih razloga je važno odabrati ugradni vodokotlić koji ima najveći izbor tastera za puštanje vode. Proizvođač marke TECE u svojoj ponudi ima preko 300 modela tastera za puštanje vode koji mogu da se ugrade na svaki ugradni vodokotlić marke TECE. Jednostavna ugradnja je stalni trend kojeg prate majstori. Bitna stvar prilikom odabira ugradnog vodokotlića je dostupnost rezervnih delova i laka montaža i demontaža istih prilikom ugradnje. Proizvođač marke TECE je po tom pitanju siguran i svaki korisnik i majstor se mogu opredeliti za taj brend bez bojazni da jednog dana neće moći da reši svoj problem.

Aktivacijske tipke za ispiranje wc / foto: TECE

Aktivacijske tipke za ispiranje wc / foto: TECE

Kako se pravilno ugrađuje linijska tuš kanalica i da li odvod treba da ide u ploču ili može i u košuljicu?

Ugradnja linijske rešetke može da bude uz zid, ali takođe može da se nalazi i u prostoru mesta za tuširanje. Nema pravila gde će se postaviti tuš kanalica, zavisi samo od želje korisnika i vizuelnog efekta mesta za tuširanje. Što se tiče ugradnje, ukoliko je horizontalni odvod vode iz linijske tuš kanalica u kanalizaciju onda se slivnik postavlja u košuljicu, ali u slučaju da je u pitanju vertikalni odvod vode onda se slivnik takođe postavlja u košuljicu, ali odvod prolazi i kroz ploču. To zavisi od načina na koji napravljena zgrada (starogradnja), a ukoliko je novogradnja zavisi od investitora. Najčešće se koriste horizontalni odvodi za tuš kanalice. Proizvođač marke TECE može da Vam ispuni sve željene zahteve i da se prilagodi svakom prostoru i načinu ugradnje.

Koliku visinu u podu zauzima toplovodno podno grejanje (pitam zbog kupatila) i da li je potrebna neka posebna izolacija pre postavke podnog grejanja i na koji način treba pripremiti podlogu pre ugradnje?

Visina samo cevi i podloge na koju se postavljaju cevi kreće sa minimalnom visinom od 3,5 cm, a može da bude i do 5 cm. Postoje dve vrste podloga za postavljanje cevi, to su čepovi ili u narodu zvane pečurke i cev koja se ovom slučaju postavlja tako što se položi u prostor između pečuraka. Pečurke ne dozvoljavaju pomeranje cevi ali dozvoljavaju da se nakon postavljanja cevi može gaziti po njima pri čemu se neće ošteti pečurka ni cev. Drugi način postavljanja cevi je na ravnu ploču sa aluminijumskom izolacijom na koju se cevi pričvršćuju posebnim iglama. Kod ove podloge nije moguće gaziti po cevima. Ukoliko postoji prostor u visini, preporuka proizvođača TECE je da se koristi deblja podloga za postavljenje cevi zbog veće izolacije i jače toplotne snage prilikom korišćenja.

Što se tiče pripreme, na beton se postavlja termoizolacija preko koje se stavljaju podloge za cevi i cevi. Nakon toga se izliva košuljica koja ne bi trebala da bude deblja od 3,5 cm od visine cevi. Razlog zašto ne bi trebala da bude deblja je zbog kasnijih gubitaka toplote prilikom korišćenja. Prilikom pripreme košuljice potrebno je u nju dodati tečnu emulziju. Ona čini košuljicu elastičnom i ne može doći do njenog pucanja. Proizvođač marke TECE u svom asortimanu može da vam ponudi kompletan sistem za postavljanje toplovodnog podnog grejanja.

Elementi za ugradni vodokotlić / foto: TECE

Elementi za ugradni vodokotlić / foto: TECE

Želim da postavim sistem podnog grejanja, i dvoumim se između električnog i toplovodnog. Koji sistem je bolji za porodičnu kuću od 170 m2 tj. koje su prednosti ili mane jednog i drugog sistema?

Kada se porede ova dva sistema preporuka proizvođača TECE je da se korisnik odluči za toplovodno podno grejanje. Finansijska ušteda je najbitnija. Kako je struja sve skuplja, a za potrebe električnog podnog grejanja je potrebno oko 150W po m2, vrlo brzo ovakav sistem neće biti isplativ. Toplovodno podno grejanje funkcioniše po principu da topla voda uđe u sistem sa maksimalnom temperaturom od 40°C, a izlazi iz sistema sa minimalnom temperaturom od 20°C. U ovakvom sistemu ne dolazi do gubljenja tople vode i dodatnog trošenja energije. Voda koja se vrati na početak sistema ne zahteva pun kapacitet zagrevanja, nego se vrši samo dogrevanje prilikom nastavka ulaza opet u cevi.

Na koje sve načine mogu da upravljam sistemom podnog grejanja?

Sistemom podnog grejanja se može upravljati pomoću termostata. Termostati funkcionišu tako da oni u sebi sadrže senzor koji meri temperaturu u prostoriji u kojoj se nalazi, pa tako ne postoji mogućnost da temperatura u prostoriji spadne ispod temperature koju želi korisnik. Preporuka proizvođača TECE je da svaka soba ima svoj termostat, a kojima će glavni termostat davati signal koja temperatura treba da bude u prostorijama. Temperatura može da se podešava u zavisnosti od potreba korisnika i to da se pali ili gasi u određeno vreme, da se smanjuje ili pojačava u određeno vreme. Sve to zavisi od potreba, navika i želja korisnika.

Kompanija TECE / foto: TECE

Kompanija TECE / foto: TECE

Još uvek nailazim na članke koji spominju štetnost vazduha u prostorijama sa podnim grejanjem. Molim Vas za stručni savet? Da li podno grejanje negativno utiče na kvalitet vazduha u grejanoj prostoriji, kao i na zdravlje obzirom da je ceo pod grejna površina?

Podno grejanje ne utiče štetno na zdravlje korisnika, šta više zdravije je u odnosu na mnoge načina grejanja. Zablude oko podnog grejanja su da je pod vruć i da ne može da se hoda, da dolazi do problema sa venama, nogama… Kako sam već napomenula, ulazna temperatura vode u sistem je maksimum 40°C, može da bude i manja, a temperature vode koja cirkuliše u cevima i koja se vraća nazad u sistem je 20°C. Temperatura od 20°C ne može štetno da utiče na zdravlje korisnika, ali može konstantno da održava prostorije toplim i sa istom temperaturom.

TECE već 35 godina razvija proizvode koji zaista izgledaju sjajno i dizajn je fenome- nalan. Da li to može bolje, lepše i jednostavnije?

TECE je brend koji konstantno radi na usavršavanju kako svojih proizvoda tako i svojih kadrova. TECE je pouzdan, bezbedan i siguran partner koji zajedno sa svojim korisnicima radi na poboljšavanju svojih proizvoda. Privrženi smo svim skupinama ljudi i korisnika i svima želimo da se približimo i da ostvarimo što bolju saradnju. Kada govorimo o estetici pratimo i pratićemo modne trendove, kada je reč o majstorima pomoći ćemo im da naše proizvode ugrađuju što jednostavnije i da u svakom momentu mogu da se oslone na TECE i radićemo na tome da im rad sa TECE-om bude zanimljiv, lak i primamljiviji.

Za krajnje korisnike imamo preporuku: sa TECE-om će vaš dom biti sigurniji, lepši i topliji.

TECE logo

TECE d.o.o. Showroom
Požeška 31a, 11000 Beograd
M. +381 60 5 8323 00
www.tece.com