Connect with us
Enterijer

Feng shui saveti i pravila za dizajn enterijera

Zahvaljujući mnogim aplikacijama, ali i generalno internetu koji je omogućio obilje informacija kako urediti prostor u kome boravimo, postoji nešto što ima dugu tradiciju kada je uređenje prostora u pitanju. U pitanju su feng shui saveti i pravila. Feng shui saveti su saveti drevne kineske nauke koja smatra da na kvalitet života umnogome utiče energija koja nas okružuje, odnosno njeno kretanje. Kako će se energija kretati zavisi od toga da li ćemo joj mi dozvoliti, što dalje utiče na raspored stvari u našem prostoru. Drugim rečima feng šui saveti i pravila za dizajn enterijera nam pomažu da stvorimo najbolji mogući raspored u svom okruženju i najbolje moguće uslove života.

Feng shui saveti za boje zidova

Sigurno ste do sada primetili da vam neki prostori savršeno odgovaraju kada uđete u njih, dok neki, ničim izazvani, stvaraju osećaj uznemirenosti i nelagode. Često to nema nikakve veze sa samim izgledom prostora, opremom i sl. Do boje je. Feng shui saveti za boje kažu da ukoliko želite da uspostavite mir i opuštanje uma i tela, što je karakteristično za spavaće sobe, birajte boje koje umiruju, ili tzv. jin boje. Među njima su ljubičasta, tamne zemljane boje, smeđa, bela, plava.

Međutim, ukoliko birate boju za radni prostor, birajte jan boje koje motivišu, pokreću na akciju i rad. Među njima posebno se ističu narandžasta i žuta, ali tu su i crvena, roza, svetliji tonovi zelene koje podižu i daju energiju. Ove boje prikladne su i za dnevne sobe, kao i prostore gde se želi podstaći socijalizacija, motivacija i inspiracija. Složićete se da nikako ne bi bilo dobro pomešati i zameniti ove boje i prostore. Mada, nekada je dozvoljeno kombinovati jin i jan boje, gde su jedne na zidovima, a druge na predmetima i sitnicama u prostoriji.

Enterijer dnevne sobe / foto: Vincent Rivaud

Enterijer dnevne sobe / foto: Vincent Rivaud

Opremanje stana i feng shui saveti

Suština primene feng shui teorije jeste uspostavljanje balansa i dobre energije. Pored boja koje to podstiču, tu su i drugi saveti. Održavanje reda u prostoru, gde se misli na održavanje higijene, ali i izbacivanja svih onih nepotrebnih stvari koje guše prostor, sprečavaju kretanje energije i guše nas, kao korisnike tog prostora. Ono što se posebno ističe jesu pet feng šui elemenata: drvo, vatra, zemlja, metal, voda, gde svako od njih ima svoju funkciju i energetsko značenje. Pa tako drvo predstavlja rast, razvoj, obnovu. Kada se želi podstaći kreativnost, ali i zdravlje i vitalnost porodice, ubacuju se drveni elementi u enterijer (nameštaj, biljke) i zelena boja.

Vatra je simbol strasti, ljubavi, energije, prosperiteta. Za razvoj, uspeh, ljubav, komunikaciju, koriste se elementi vatre, a to su rasveta, sveće, geometrijski elementi, crvena boja. Zemlja kao element stabilnosti, podrške, podstiče stabilnost, sigurnost porodice, te se kao podrška u enterijeru ubacuju keramički predmeti, kvadratni oblici, smeđa boja. Metal simbolizuje snagu, energiju, jasnoću. Da bi se postigla jasnoća, preciznost, uspeh, u enterijer se ubacuju srebrni i beli metalni predmeti u obliku kruga ili trougla. Voda element kretanja, obilja, harmonije podstiče emocionalnu ravnotežu, bogatstvo, karijeru, kretanje energije. Tzv. „vodeni“ predmeti su ogledala, plava boja, valoviti oblici (fontana, akvarijum), te ih je poželjno ubaciti radi zadovoljenja pomenutih želja i stanja.

Enterijer kuće za odmor u Braničevu

Enterijer kuće za odmor u Braničevu / foto: Milan Marković, e-videostudio

Ispitivanjem kom elementu koji predmet pripada, vrši se njihovo ubacivanje u određene prostore i uređenje enterijera sa smislom i dobrom energijom. Jedna od veoma bitnih stvari kada su feng shui saveti u pitanju, jeste raspored prostorija. Pre toga, vrata moraju biti velika, čista, laka za otvaranje, bez ikakvih prepreka, kako bi energija Či lako ušla u prostor.

Sa leve strane stana i to njegov centralni deo je najpogodniji za postavljanje dnevne sobe, jer je taj deo po feng shui pravilima, simbolizuje društvenost i zajedništvo. Trpezarija, najbolje je da se nalazi u centralnom delu stana, što dalje od ulaznih vrata, a što bliže kuhinji. Poželjno je da ima puno ogledala, koja simbolizuju bogatstvo, obilje, a u ovom slučaju je to hrana. Kuhinja treba da bude svetla, prozračna i čista.

Spavaća soba, najpoželjnije je da bude najudaljenija od ulaznih vrata. Nered i puno nameštaja, posebno oštrih ivica, nisu poželjni u ovom prostoru, kao ni ogledala, televizori i kompjuteri. Nežne umirujuće boje, biljke, lampe, udoban dušek i posteljina preduslov su prijatne spavaće sobe i uspostavljanje mira duha i tela. Veoma često pozivamo se na to da u svakodnevnom životu treba pratiti znake, jer nam je iskustvo pokazalo da su nam ukazivali na neke bitne stvari i situacije. Zamislite koliko istinitosti i značaja imaju feng shui saveti, koji svoje poreklo vode hiljadama godina unazad. Zapravo nemojte zamišljati. Primenite neke od feng shui saveta i uverite se sami da li rade. Čitaćemo se još na ovu temu. Sigurni smo.