Connect with us
Novosti

Baumit predstavlja najlepše fasade Evrope za 2022. godinu

Istaknute arhitekte i izvođačke firme iz cele Evrope, uživo su navijale za svoje projekte na svečanoj ceremoniji dodele nagrada za najlepše fasade Evrope. 19. Maja, internacionalni stručni žiri je u Valensiji odabrao pobednike Baumit LifeChallenge takmičenja za 2022. godinu.

Žiri je ceremoniju učinio uzbudljivom do samog kraja – nakon dodeljenih 6 nagrada u pojedinačnim kategorijama, glavnu nagradu je poneo objekat „Galerija Cukrarna“ iz Slovenije. Galerija Cukrarna nagrađena je epitetom najlepše Baumit fasade od čak 300 prijavljenih projekata.

Valensija, Maj 2022

U četvrtak, 19. maja 2022. godine, došao je i taj trenutak – Baumit Life Challenge dodela nagrada je održana po peti put. Valensija, prestonica dizajna 2022., postala je mesto za najlepše fasade iz cele Evrope. Pored dizajna, izgleda i kvaliteta izvođenja, prilikom evaluacije projekata uzeti su u obzir i drugi kriterijumi kao što su društveni aspekti, održivost i upotreba građevinskih materijala koji štede resurse.

Baumit Life Challenge 2022

foto: Baumit Life Challenge 2022

Od preko 300 prijavljenih projekata, publici na događaju je predstavljeno ukupno 36 najboljih projekata – po 6 finalista iz 6 kategorija. Veoma smo ponosni na činjenicu da se među njima našao i projekat iz Srbije – porodična kuća i73, koji potpisuje KontraStudio, projektni biro iz Niša.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @gradjevinski_casopisi

Pobednički projekat „Galerija Cukrarna“ je odličan primer kako je stara nekorišćena industrijska zgrada promišljenim planiranjem i renoviranjem dobila novi život i potpuno novu namenu.

Nakon detaljnog razmatranja, 13 članova međunarodnog stručnog žirija odlučilo je ko su pobednici šest kategorija: Porodična kuća, Stambena zgrada, Termalna obnova, Istorijska obnova, Nestambeni objekat i Zadivljeni teksturom. 

Pored Slovenije, još četiri zemlje imale su razlog za slavlje. Austrija je osvojila nagrade u kategorijama Istorijska obnova sa projektom „Friedensburg Schlaining“ i Zadivljeni teksturom sa projektom „Live in the Green_Joseph Lister Street“. Nemačka se radovala pobedi u kategorijama Termalna obnova i Nestambeni objekat. Stručni žiri je prvi put nagradio projekat iz Irske, u kategoriji Porodična kuća. Zemlja domaćin, Španija, uspela je da pobedi u kategoriji Stambena zgrada sa projektom iz Madrida.

„Ono što danas važi za prestižno međunarodno takmičenje počelo je 2014. godine pozivom svim evropskim zemljama Baumit-a da javnosti pokažu svoje najlepše fasade. Sada svake druge godine vidimo na dodeli Life Challenge nagrade šta postiže savršena simbioza mašte i umeća, i kako se od kombinacije inovativnih materijala, struktura, oblika i boja stvaraju fascinantne fasade.“, sa zadovoljstvom je rekao Robert Šmid, vlasnik kompanije Baumit i inicijator Life Chalenge takmičenja.

Baumit Life Challenge 2022 Valencia

foto: Baumit Life Challenge 2022

Evropska fasada godine 2022: Pobednički projekti

Glavni pobednik:
Galerija Cukrarna
Slovenija

Pobednici šest kategorija:

Porodična kuća
Kuća Connemarra II
Irska

Stambena zgrada
LaScalA
Španija

Nestambeni objekat
Bavarian College Augsburg
Nemačka

Istorijska obnova
Friedensburg Schlaining
Austrija

Termalna obnova
Volkach Comprehensive School
Nemačka

Zadivljeni teksturom
Live in the Green_Joseph Lister Street
Austrija

Šest pobednika u kategorijama i jedna glavna nagrada

U takmičenju za titulu najlepše Baumit fasade Evrope za 2022. godinu, arhitekte i izvođačke firme su se takmičile u šest različitih kategorija. Bilo da se radilo o porodičnim kućama, nestambenim objektima, stambenim zgradama, istorijskim ili termalnim obnovama ili o posebnoj kategoriji Zadivljeni strukturom, internacionalne arhitekte i izvođačke firme su pokazale vrhunsko umeće.

foto: Baumit Srbija tim u Valensiji

O Baumitu

Baumit International osnovan je 1988. godine i jedan je od vodećih evropskih proizvođača građevinskog materijala. Baumit je tržišni lider u proizvodnji fasadnih termoizolacionih sistema (ETICS) i završnih premaza za fasade u Centralnoj Evropi.

www.baumit.com
BAUMIT d.o.o.
Smederevski put 25k
11130 Beograd, Srbija
T: +381 11 347 50 79
F: +381 11 347 47 95
office@baumit.rs
www.baumit.rs