Connect with us
Materijali

Izolacija tavanskog prostora koji se (ne) koristi

Koliko li je samo vas koji ma┼ítate da jednog dana, od svog mra─Źnog tavana napravite savr┼íeni kutak za sebeÔÇŽ Upravo se vi najvi┼íe i pitate: Kako se radi Izolacija tavanskog prostora koji ne koristim ili povremeno koristim?

U┼żivajte u prijatnom prostoru ispod krova, koji je od sada izolovan

U potpunosti se sla┼żemo da je izolacija tavana dobro privremeno, nekada i trajno re┼íenje (jer nema trajnijih re┼íenja od privremenih), ako jo┼í uvek nemate nameru da se ÔÇ×pro┼íirujeteÔÇŁ u tavanski prostor. Kroz neizolovanu tavanicu i krov odlazi i do 30% ukupne energije iz prostora koji se greje ÔÇô a to se mo┼że spre─Źiti na relativno lak i ne preterano skup na─Źin.

Krenimo redom:

Slu─Źaj 1: Imam tavan koji ne koristim

Tavan je plitak ili nepristupa─Źan i nemate potrebu da ga koristite, a ispod tavanice je prostor u kome ┼żivite i/ili radite ÔÇô izolacija ovakve tavanice je najjednostavnija.

Korak 1: Po tavanici prvo postavite aktivnu parnu branu Homeseal LDS 5 sa preklopima od 10 cm koje ─çete spojiti univerzalnom lepljivom trakom LDS Solifit 1. Natpisi na foliji treba da budu okrenuti ka vama. Funkcija aktivne parne brane je da dozirano propu┼íta paru iz unutra┼ínjosti (grejanog prostora ispod plo─Źe) u izolacioni materijal iznad plo─Źe, kako ne bi do┼ílo do kondenzacije.

Izolacija tavana

Slu─Źaj 1: Imam tavan koji ne koristim

Korak 2: Pore─Ĺajte izolacioni materijal preko aktivne parne brane. Za izolaciju uvek va┼żi ÔÇô ┼íto vi┼íe to bolje, ali gledajte da sloj ne bude manji od 12 cm. Preporu─Źeni proizvodi su plo─Źe kamene vune NaturBoard FIT ÔÇô koje ─çete polo┼żiti tesno jednu uz drugu. Mogu─ça alternativa je rolna staklene vune NatuRoll Pro, ali onda se preporu─Źuje ve─ça debljina (i kod kamene i kod staklene vune u obzir dolaze i 2 sloja izolacije jedan preko drugog kako biste postigli ┼żeljenu debljinu ÔÇô kod kamene vune treba voditi ra─Źuna da drugi red plo─Źa bude malo smaknut u odnosu na prvi, a kod staklene vune drugi red rolni treba postavljati pod pravim uglom u odnosu na prvi, kako bi izbegli toplotne gubitke).

Korak 3: Ukoliko niste sigurni u kvalitet va┼íe krovne konstrukcije (mogu─çe je proki┼ínjavanje, nanosi snega ili ja─Źi udari vetra), preporu─Źljivo je za┼ítititi izolaciju sa gornje strane paropropusnom-vodonepropusnom folijom Homeseal LDS 0.02. Foliju polo┼żiti preko izolacije sa natpisima okrenutim ka vama, sa preklopima od 10 cm koje spajate trakom LDS Solifit 1.

Slu─Źaj 2: Imam tavan koji povremeno koristim

Ovo je i naj─Źe┼í─çi slu─Źaj u ku─çama u Srbiji gde se tavan ili jedan njegov deo koristi uglavnom za odlaganje stvari.

Izolacija tavanskog prostora

Slu─Źaj 2: Imam tavan koji povremeno koristim

Korak 1: Ako ve─ç ne postoje, potrebno je po tavanici postaviti grede na razmaku od 100 ili 120 cm jedna od druge (ukoliko planirate da postavite kamenu vunu razmak treba da bude u du┼żini plo─Źe, tj. 100 cm, a za staklenu vunu razmak je ┼íirina rolne, tj. 120 cm).

Korak 2: Preko greda i tavanice postavljate aktivnu parnu branu Homeseal LDS 5 sa preklopima od 10 cm koje ─çete spojiti univerzalnom lepljivom trakom LDS Solifit 1. Natpisi na foliji treba da budu okrenuti ka vama.

Korak 3: Postavljate izolacioni materijal izme─Ĺu greda, u debljini/visini greda, recimo 12 cm. Preporu─Źeni proizvodi su plo─Źe kamene vune NaturBoard FIT ÔÇô koje ─çete polo┼żiti tesno jednu uz drugu. Mogu─ça alternativa je rolna staklene vune NatuRoll Pro.

Korak 4: Za┼ítitite izolaciju sa gornje strane paropropusnom-vodonepropusnom folijom Homeseal LDS 0.02. Foliju polo┼żiti preko izolacije sa natpisima okrenutim ka vama, sa preklopima od 10 cm koje spajate trakom LDS Solifit 1.

Korak 5: Preko svega polo┼żite daske ili plo─Źe preko kojih ─çete ubudu─çe hodati (gips-kartonske plo─Źe, ili OSB plo─Źe koje je preporu─Źljivo izbu┼íiti burgijom na nekoliko mesta, jer nisu paropropusne).

Slu─Źaj 3: Imam tavan koji ─Źesto koristim

Ovaj slu─Źaj je mogu─çe re┼íiti kao i Slu─Źaj 2 ÔÇô gde biste celom povr┼íinom postavili hodne staze od dasaka ili plo─Źa.

Izolacija tavana

Slu─Źaj 3: Imam tavan koji ─Źesto koristim

Za ne┼íto kvalitetnije re┼íenje, Knauf Insulation je napravio posebnu izolacionu plo─Źu, DF, namenjenu upravo za upotrebu na prohodnim tavanima koji se ne greju. Ova plo─Źa spada u jako tvrde proizvode koji mogu da izdr┼że mnogo ve─çi pritisak i dostupna je u debljinama od 8, 10, 12 i 15 cm. Postupak postavljanja je slede─çi:

Korak 1: Po tavanici prvo postavite aktivnu parnu branu Homeseal LDS 5 sa preklopima od 10 cm koje ─çete spojiti univerzalnom lepljivom trakom LDS Solifit 1. Natpisi na foliji treba da budu okrenuti ka vama.

Korak 2: plo─Źe DF pore─Ĺajte tesno jednu uz drugu preko aktivne parne brane.

Korak 3: zavr┼íni sloj mo┼że biti u vidu laminata, OSB plo─Źa ili Knaufovog Vidi Floora, ili, u kvalitetnijoj varijanti, uradite klasi─Źan mokri estrih.

Dok se ne steknu uslovi da va┼í tavan postane prelepo potkrovlje, u┼żivajte barem u prijatnom prostoru ispod tavana, koji je od sada izolovan.

knauf insulation logo

Knauf Insulation d.o.o.
Batajni─Źki drum 16b, 11080 Zemun – Beograd
T. +381 11 3310 800
office.belgrade@knaufinsulation.com
www.knaufinsulation.rs