Connect with us
Materijali

Izolacija tavanskog prostora koji se (ne) koristi

Koliko li je samo vas koji maštate da jednog dana, od svog mračnog tavana napravite savršeni kutak za sebe… Upravo se vi najviše i pitate: Kako se radi Izolacija tavanskog prostora koji ne koristim ili povremeno koristim?

Uživajte u prijatnom prostoru ispod krova, koji je od sada izolovan

U potpunosti se slažemo da je izolacija tavana dobro privremeno, nekada i trajno rešenje (jer nema trajnijih rešenja od privremenih), ako još uvek nemate nameru da se „proširujete” u tavanski prostor. Kroz neizolovanu tavanicu i krov odlazi i do 30% ukupne energije iz prostora koji se greje – a to se može sprečiti na relativno lak i ne preterano skup način.

Krenimo redom:

Slučaj 1: Imam tavan koji ne koristim

Tavan je plitak ili nepristupačan i nemate potrebu da ga koristite, a ispod tavanice je prostor u kome živite i/ili radite – izolacija ovakve tavanice je najjednostavnija.

Korak 1: Po tavanici prvo postavite aktivnu parnu branu Homeseal LDS 5 sa preklopima od 10 cm koje ćete spojiti univerzalnom lepljivom trakom LDS Solifit 1. Natpisi na foliji treba da budu okrenuti ka vama. Funkcija aktivne parne brane je da dozirano propušta paru iz unutrašnjosti (grejanog prostora ispod ploče) u izolacioni materijal iznad ploče, kako ne bi došlo do kondenzacije.

Izolacija tavana

Slučaj 1: Imam tavan koji ne koristim

Korak 2: Poređajte izolacioni materijal preko aktivne parne brane. Za izolaciju uvek važi – što više to bolje, ali gledajte da sloj ne bude manji od 12 cm. Preporučeni proizvodi su ploče kamene vune NaturBoard FIT – koje ćete položiti tesno jednu uz drugu. Moguća alternativa je rolna staklene vune NatuRoll Pro, ali onda se preporučuje veća debljina (i kod kamene i kod staklene vune u obzir dolaze i 2 sloja izolacije jedan preko drugog kako biste postigli željenu debljinu – kod kamene vune treba voditi računa da drugi red ploča bude malo smaknut u odnosu na prvi, a kod staklene vune drugi red rolni treba postavljati pod pravim uglom u odnosu na prvi, kako bi izbegli toplotne gubitke).

Korak 3: Ukoliko niste sigurni u kvalitet vaše krovne konstrukcije (moguće je prokišnjavanje, nanosi snega ili jači udari vetra), preporučljivo je zaštititi izolaciju sa gornje strane paropropusnom-vodonepropusnom folijom Homeseal LDS 0.02. Foliju položiti preko izolacije sa natpisima okrenutim ka vama, sa preklopima od 10 cm koje spajate trakom LDS Solifit 1.

Slučaj 2: Imam tavan koji povremeno koristim

Ovo je i najčešći slučaj u kućama u Srbiji gde se tavan ili jedan njegov deo koristi uglavnom za odlaganje stvari.

Izolacija tavanskog prostora

Slučaj 2: Imam tavan koji povremeno koristim

Korak 1: Ako već ne postoje, potrebno je po tavanici postaviti grede na razmaku od 100 ili 120 cm jedna od druge (ukoliko planirate da postavite kamenu vunu razmak treba da bude u dužini ploče, tj. 100 cm, a za staklenu vunu razmak je širina rolne, tj. 120 cm).

Korak 2: Preko greda i tavanice postavljate aktivnu parnu branu Homeseal LDS 5 sa preklopima od 10 cm koje ćete spojiti univerzalnom lepljivom trakom LDS Solifit 1. Natpisi na foliji treba da budu okrenuti ka vama.

Korak 3: Postavljate izolacioni materijal između greda, u debljini/visini greda, recimo 12 cm. Preporučeni proizvodi su ploče kamene vune NaturBoard FIT – koje ćete položiti tesno jednu uz drugu. Moguća alternativa je rolna staklene vune NatuRoll Pro.

Korak 4: Zaštitite izolaciju sa gornje strane paropropusnom-vodonepropusnom folijom Homeseal LDS 0.02. Foliju položiti preko izolacije sa natpisima okrenutim ka vama, sa preklopima od 10 cm koje spajate trakom LDS Solifit 1.

Korak 5: Preko svega položite daske ili ploče preko kojih ćete ubuduće hodati (gips-kartonske ploče, ili OSB ploče koje je preporučljivo izbušiti burgijom na nekoliko mesta, jer nisu paropropusne).

Slučaj 3: Imam tavan koji često koristim

Ovaj slučaj je moguće rešiti kao i Slučaj 2 – gde biste celom površinom postavili hodne staze od dasaka ili ploča.

Izolacija tavana

Slučaj 3: Imam tavan koji često koristim

Za nešto kvalitetnije rešenje, Knauf Insulation je napravio posebnu izolacionu ploču, DF, namenjenu upravo za upotrebu na prohodnim tavanima koji se ne greju. Ova ploča spada u jako tvrde proizvode koji mogu da izdrže mnogo veći pritisak i dostupna je u debljinama od 8, 10, 12 i 15 cm. Postupak postavljanja je sledeći:

Korak 1: Po tavanici prvo postavite aktivnu parnu branu Homeseal LDS 5 sa preklopima od 10 cm koje ćete spojiti univerzalnom lepljivom trakom LDS Solifit 1. Natpisi na foliji treba da budu okrenuti ka vama.

Korak 2: ploče DF poređajte tesno jednu uz drugu preko aktivne parne brane.

Korak 3: završni sloj može biti u vidu laminata, OSB ploča ili Knaufovog Vidi Floora, ili, u kvalitetnijoj varijanti, uradite klasičan mokri estrih.

Dok se ne steknu uslovi da vaš tavan postane prelepo potkrovlje, uživajte barem u prijatnom prostoru ispod tavana, koji je od sada izolovan.

knauf insulation logo

Knauf Insulation d.o.o.
Batajnički drum 16b, 11080 Zemun – Beograd
T. +381 11 3310 800
office.belgrade@knaufinsulation.com
www.knaufinsulation.rs