Connect with us
Novosti

Projektanti u kamenolomu ÔÇ×Plavi tokÔÇť

Udru┼żenje za gra─Ĺevinsku industriju PKS u saradnji sa kompanijom Balkan mining corporation organizovalo je posetu kamenolomu ÔÇ×Plavi tokÔÇť, u mestu Tvrdi─çi kod Po┼żege.

Poseta kamenolomu realizovana je kao stru─Źni skup ÔÇ×on siteÔÇť ÔÇô ÔÇ×na licu mestaÔÇť.

Projektanti su imali priliku da se, na samom kamenolomu, upoznaju i informi┼íu o mermeru rudnika ÔÇ×Plavi tokÔÇŁ, specifi─Źnom po svojoj prirodnoj lepoti i paleti u valerima plavkasto sive boje, kao i o specifi─Źnostima srpske tektonske regije.

U ┼íetnjim kamenolomom zaposleni u kompaniji Balkan mining corporation upoznali su goste sa ─Źitavim procesom eksploatacije i obrade kamena, tehnologijom prerade kamenih blokova i pripremom kamena za dalju upotrebu.

Prirodni kamen ÔÇ×Plavi tokÔÇŁ isti─Źe se po svojim karakteristikama i lepoti, a pronalazi svoju primenu kako u eksterijeru, tako u i enterijeru objekata na vi┼íe od 5 hiljada objekata ┼íirom sveta. Zanimljivo je pomenuti da je kamen ÔÇ×Plavi tokÔÇŁ kori┼í─çen, kao ukrasni element, na brojnim zgradama, izme─Ĺu ostalog na zgradi Elektroprivrede Srbije i Vojno Medicinske akademije, kao i na Terazijskoj ─Źesmi.

Izvor: www.pks.rs