Connect with us
Budu─çnost

Fru┼íkogorski koridor brza saobra─çajnica Novi Sad – Ruma

Fru┼íkogorski koridor je deo putnog pravca Novi Sad ÔÇô Ruma ÔÇô ┼áabac ÔÇô Loznica – granica sa BiH. Trasa Fru┼íkogorskog koridora podeljena je na 4 deonice, ukupne du┼żine 47,7 km.

Fru┼íkogorski koridor dove┼í─çe do pobolj┼íanja regionalne pozicije u domenu pristupa─Źnosti i u saobra─çajnom rastere─çenju urbanih podru─Źja.

Deonica 1: Petlja ÔÇ×Autoput E-75ÔÇťÔÇô Paragovo sa planiranom trasom dr┼żavnog puta 2A reda br.100 od ┼Że┼żeljevog mosta do petlje Autoput E-75
Deonica 2: Paragovo ÔÇô po─Źetak obilaznice Rume sa kru┼żnom raskrsnicom za priklju─Źenje lokalnog puta za Vrdnik
Deonica 3: Petlja ÔÇ×Ka─çÔÇť ÔÇô Petrovaradin (ÔÇ×Autoput E-75ÔÇť )
Deonica 4: Obilaznica oko Rume.

Budu─ça brza saobra─çajnica od Novog Sada do Rume poveza─çe Novi Sad, Irig i Rumu. Izgradnjom Fru┼íkogorskog koridora i projektom Ruma-┼áabac-Loznica, koji se ve─ç realizuje, Vojvodina ─çe se povezati sa zapadnim i severozapadnim delom Srbije, odnosno, bi─çe bolje povezani va┼żni regionalni centri kao ┼íto su Novi Sad, Ruma, ┼áabac, Loznica. Tako─Ĺe, ovaj putni pravac predstavlja i posrednu vezu Srbije sa BiH, Hrvatskom i Rumunijom.

Nadovezuje se na postoje─çi dr┼żavni put IB reda broj 12 Novi Sad – Zrenjanin – granica Rumunije, a na kraju na auto-put i brzu saobra─çajnicu u izgradnji Ruma-┼áabac-Loznica. Saobra─çajnica se prostire u planinsko-ravni─Źarskom terenu u sremskom delu Vojvodine. Ima za cilj da rastereti urbanizovane povr┼íine i izmesti tranzitni saobra─çaj s prostora Nacionalnog parka Fru┼íka gora. Efekti izgradnje koridora ogleda─çe se i u pobolj┼íanju regionalne pozicije u domenu pristupa─Źnosti, u saobra─çajnom rastere─çenju urbanih podru─Źja (obilaznica oko Novog Sada, Iriga i Rume) i uklanjanju tranzita sa podru─Źja Nacionalnog parka ÔÇ×Fru┼íka goraÔÇŁ, izgradnjom tunela Iri┼íki venac.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vu─Źi─ç navodi da ─çe Fru┼íkogorski koridor biti izgra─Ĺen do marta 2024. godine.

┼áto se ti─Źe novosti ove nedelje, potpisan je ugovor o dogradnji nove terminalne zgrade na aerodromu Konstantin Veliki. Vi┼íe o tome mo┼żete pro─Źitati u na┼íem ─Źlanku klikom ovde.

Izvor: www.koridorisrbije.rs