Connect with us
Budućnost

Fruškogorski koridor brza saobraćajnica Novi Sad – Ruma

Frušjkogorski koridor - radnik

Fruškogorski koridor je deo putnog pravca Novi Sad – Ruma – Šabac – Loznica – granica sa BiH. Trasa Fruškogorskog koridora podeljena je na 4 deonice, ukupne dužine 47,7 km.

Fruškogorski koridor dovešće do poboljšanja regionalne pozicije u domenu pristupačnosti i u saobraćajnom rasterećenju urbanih područja.

Deonica 1: Petlja „Autoput E-75“– Paragovo sa planiranom trasom državnog puta 2A reda br.100 od Žeželjevog mosta do petlje Autoput E-75
Deonica 2: Paragovo – početak obilaznice Rume sa kružnom raskrsnicom za priključenje lokalnog puta za Vrdnik
Deonica 3: Petlja „Kać“ – Petrovaradin („Autoput E-75“ )
Deonica 4: Obilaznica oko Rume.

Buduća brza saobraćajnica od Novog Sada do Rume povezaće Novi Sad, Irig i Rumu. Izgradnjom Fruškogorskog koridora i projektom Ruma-Šabac-Loznica, koji se već realizuje, Vojvodina će se povezati sa zapadnim i severozapadnim delom Srbije, odnosno, biće bolje povezani važni regionalni centri kao što su Novi Sad, Ruma, Šabac, Loznica. Takođe, ovaj putni pravac predstavlja i posrednu vezu Srbije sa BiH, Hrvatskom i Rumunijom.

Nadovezuje se na postojeći državni put IB reda broj 12 Novi Sad – Zrenjanin – granica Rumunije, a na kraju na auto-put i brzu saobraćajnicu u izgradnji Ruma-Šabac-Loznica. Saobraćajnica se prostire u planinsko-ravničarskom terenu u sremskom delu Vojvodine. Ima za cilj da rastereti urbanizovane površine i izmesti tranzitni saobraćaj s prostora Nacionalnog parka Fruška gora. Efekti izgradnje koridora ogledaće se i u poboljšanju regionalne pozicije u domenu pristupačnosti, u saobraćajnom rasterećenju urbanih područja (obilaznica oko Novog Sada, Iriga i Rume) i uklanjanju tranzita sa područja Nacionalnog parka „Fruška gora”, izgradnjom tunela Iriški venac.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić navodi da će Fruškogorski koridor biti izgrađen do marta 2024. godine.

Što se tiče novosti ove nedelje, potpisan je ugovor o dogradnji nove terminalne zgrade na aerodromu Konstantin Veliki. Više o tome možete pročitati u našem članku klikom ovde.

Izvor: www.koridorisrbije.rs