Connect with us
Materijali

Underlay Next – krovna membrana budu─çnosti

Underlay Next je bitumensko-polimerna krovna folija (membrana) fundamentalno novog tipa. Ona je rezultat razvoja u kompaniji „TN International“ koja ─çe re┼íiti mnoge probleme monta┼że i kasnijeg kori┼í─çenja kosih krovova.

Do nedavno su na tr┼żi┼ítu postojale dve glavne vrste membrana – sinteti─Źke i bitumenske. Svaka od njih, naravno, ima svoje prednosti. Dakle, sinteti─Źke membrane ┼ítede vreme i trud u fazi monta┼że, gotovo ih je nemogu─çe pocepati, one su lagane i izdr┼żljive. Bitumenska jedinjenja najbolje ┼ítite od curenja i produ┼żavaju ┼żivotni vek krova.

Dok ste ranije morali da birate koja vam je od ovih opcija va┼żnija, danas mo┼żete dobiti prednosti obe vrste krovnih membrana koriste─çi patentirani proizvod kompanije „TN International“ – bitumensko-sinteti─Źku krovnu membranu Underlay Next.

Zategnutost, lako─ça i ─Źvrsto─ça u jednom materijalu

Dakle, glavne prednosti sinteti─Źkih krovnih folija su njihova izdr┼żljivost, minimalna masa i lako─ça rada s njima. To je dobitna kombinacija koja mnoge tera da se opredele ba┼í za ovu vrstu materijala i napuste klasi─Źne bitumenske opcije.
Ipak, postoji jedno veliko „ali“ – sinteti─Źke folije, za razliku od bitumenskih, nemaju sposobnost da se samoizle─Źe. I to gotovo u potpunosti negira sve njihove prednosti. Jer nemogu─çe je garantovati visokokvalitetnu hidroizolaciju krova bez ove sposobnosti.

Za┼íto – lako se mo┼że objasniti na primeru.

Samoizle─Źavanje bitumenske me┼íavine je njena sposobnost da automatski popuni mesta mehani─Źke fiksacije, o┼íte─çenja, ubode, rezove, da ─Źvrsto zategne eksere i druge pri─Źvr┼í─çiva─Źe kada se zagreje.

Na primer, pri jakom bo─Źnom vetru postoji velika verovatno─ça da ─çe se voda ili sneg naneti ispod krova. Ako umesto bitumenske folije koristite sinteti─Źku, voda mo┼że da prodre kroz ta─Źke pri─Źvr┼í─çivanja folije na ─Źvrstu podlogu. Kao rezultat toga, mo┼żete dobiti oticanje i deformaciju ─Źvrste podloge krova, pa ─Źak i vi┼íestruka curenja unutar ku─çe, ┼íto ne─çe biti lako da se sanira.
Tako─Ĺe, vrlo ─Źesto se de┼íava da do─Ĺe do manjih o┼íte─çenja krovne hidroizolacione membrane prilikom postavljanja. Radnik mo┼że slu─Źajno o┼ítetiti materijal, slu─Źajno ga izrezati no┼żem ili probiti rupu ekserom.

U slu─Źaju bitumenske membrane, takva o┼íte─çenja nisu stra┼ína jer ─Źim se krov zagreje na 40-50┬░C, svi mali rezovi ─çe zarasti sami, a krov ─çe ponovo postati hermeti─Źki zatvoren.

Sa sinteti─Źkim membranama sve je mnogo komplikovanije: njihova mehani─Źka o┼íte─çenja moraju se popraviti pomo─çu posebnih traka ili zaptiva─Źa. Sve ovo iziskuje dodatno vreme i novac. Zbog toga radnici ─Źesto poku┼íavaju da „ignori┼íu“ manja o┼íte─çenja i nastave sa monta┼żom bez njihovog otklanjanja.

Originalni sastav Underlay Next krovnih folija

Prilikom izrade krovne membrane Underlay Next koristi se klasi─Źna bitumenska membrana kao baza ali bez podloge. Naj─Źe┼í─çe osnova je papir, platno ili poliester, odnosno materijali koji nisu najtrajniji. Ali ─Źvrsto─ça i pouzdanost krovnih folija odre─Ĺuje se upravo osnovom.
Zatim je dosta posla ura─Ĺeno na povezivanju bitumenskog dela sa polipropilenskom oja─Źanom tkaninom. Kombinacija ba┼í ova dva materijala omogu─çila je da se dobije membrana sa jedinstvenim svojstvima koja pokriva sve osnovne potrebe za konstruisanje krovova.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @gradjevinski_casopisi

Prednosti Underlay Next-a u brojkama i ─Źinjenicama

Trenutno se proizvodi dve vrste bitumensko-sinteti─Źkih membrana – Underlay Next FIX sa mehani─Źkom fiksacijom i Underlay Next SELF sa samolepljivom podlogom. Svaka od njih veoma olak┼íava odgovaraju─çu vrstu instalacije i produ┼żava ┼żivotni vek krova.

Minimalna masa. Na primer, masa rolne Underlay Next SELF-a du┼żine 25 metara i ┼íirine 1 metar je samo 25 kg. Ona je 2 puta lak┼ía od ostalih samolepljivih krovnih folija.
Visoka elasti─Źnost. Ovo svojstvo se zadr┼żava na temperaturama do -15┬░C.
Gornji sloj koji ne klizi. On je odgovoran ne samo za snagu, ve─ç i za sigurnost kretanja tokom instalacije.
Prisustvo monta┼żnih oznaka. Poma┼że u pravilnom postavljanju podlo┼żnog tepiha na podlogu, merenju i pa┼żljivom odsecanju vi┼íka, pravilnom kretanju tokom rada.

Underlay Next SELF je samolepljiva membrana koja savr┼íeno prianja na povr┼íinu, tako da ne zahteva upotrebu lepljive mastike na popre─Źnim i uzdu┼żnim preklopima.

TN International
Andrej Sosic
Regionalni direktor
M. +381 60 606 4443
andrey.sosic@technonicol.eu
www.tn-i.com