Connect with us
Materijali

Underlay Next – krovna membrana budućnosti

Underlay Next je bitumensko-polimerna krovna folija (membrana) fundamentalno novog tipa. Ona je rezultat razvoja u kompaniji „TN International“ koja će rešiti mnoge probleme montaže i kasnijeg korišćenja kosih krovova.

Do nedavno su na tržištu postojale dve glavne vrste membrana – sintetičke i bitumenske. Svaka od njih, naravno, ima svoje prednosti. Dakle, sintetičke membrane štede vreme i trud u fazi montaže, gotovo ih je nemoguće pocepati, one su lagane i izdržljive. Bitumenska jedinjenja najbolje štite od curenja i produžavaju životni vek krova.

Dok ste ranije morali da birate koja vam je od ovih opcija važnija, danas možete dobiti prednosti obe vrste krovnih membrana koristeći patentirani proizvod kompanije „TN International“ – bitumensko-sintetičku krovnu membranu Underlay Next.

Zategnutost, lakoća i čvrstoća u jednom materijalu

Dakle, glavne prednosti sintetičkih krovnih folija su njihova izdržljivost, minimalna masa i lakoća rada s njima. To je dobitna kombinacija koja mnoge tera da se opredele baš za ovu vrstu materijala i napuste klasične bitumenske opcije.
Ipak, postoji jedno veliko „ali“ – sintetičke folije, za razliku od bitumenskih, nemaju sposobnost da se samoizleče. I to gotovo u potpunosti negira sve njihove prednosti. Jer nemoguće je garantovati visokokvalitetnu hidroizolaciju krova bez ove sposobnosti.

Zašto – lako se može objasniti na primeru.

Samoizlečavanje bitumenske mešavine je njena sposobnost da automatski popuni mesta mehaničke fiksacije, oštećenja, ubode, rezove, da čvrsto zategne eksere i druge pričvršćivače kada se zagreje.

Na primer, pri jakom bočnom vetru postoji velika verovatnoća da će se voda ili sneg naneti ispod krova. Ako umesto bitumenske folije koristite sintetičku, voda može da prodre kroz tačke pričvršćivanja folije na čvrstu podlogu. Kao rezultat toga, možete dobiti oticanje i deformaciju čvrste podloge krova, pa čak i višestruka curenja unutar kuće, što neće biti lako da se sanira.
Takođe, vrlo često se dešava da dođe do manjih oštećenja krovne hidroizolacione membrane prilikom postavljanja. Radnik može slučajno oštetiti materijal, slučajno ga izrezati nožem ili probiti rupu ekserom.

U slučaju bitumenske membrane, takva oštećenja nisu strašna jer čim se krov zagreje na 40-50°C, svi mali rezovi će zarasti sami, a krov će ponovo postati hermetički zatvoren.

Sa sintetičkim membranama sve je mnogo komplikovanije: njihova mehanička oštećenja moraju se popraviti pomoću posebnih traka ili zaptivača. Sve ovo iziskuje dodatno vreme i novac. Zbog toga radnici često pokušavaju da „ignorišu“ manja oštećenja i nastave sa montažom bez njihovog otklanjanja.

Originalni sastav Underlay Next krovnih folija

Prilikom izrade krovne membrane Underlay Next koristi se klasična bitumenska membrana kao baza ali bez podloge. Najčešće osnova je papir, platno ili poliester, odnosno materijali koji nisu najtrajniji. Ali čvrstoća i pouzdanost krovnih folija određuje se upravo osnovom.
Zatim je dosta posla urađeno na povezivanju bitumenskog dela sa polipropilenskom ojačanom tkaninom. Kombinacija baš ova dva materijala omogućila je da se dobije membrana sa jedinstvenim svojstvima koja pokriva sve osnovne potrebe za konstruisanje krovova.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @gradjevinski_casopisi

Prednosti Underlay Next-a u brojkama i činjenicama

Trenutno se proizvodi dve vrste bitumensko-sintetičkih membrana – Underlay Next FIX sa mehaničkom fiksacijom i Underlay Next SELF sa samolepljivom podlogom. Svaka od njih veoma olakšava odgovarajuću vrstu instalacije i produžava životni vek krova.

Minimalna masa. Na primer, masa rolne Underlay Next SELF-a dužine 25 metara i širine 1 metar je samo 25 kg. Ona je 2 puta lakša od ostalih samolepljivih krovnih folija.
Visoka elastičnost. Ovo svojstvo se zadržava na temperaturama do -15°C.
Gornji sloj koji ne klizi. On je odgovoran ne samo za snagu, već i za sigurnost kretanja tokom instalacije.
Prisustvo montažnih oznaka. Pomaže u pravilnom postavljanju podložnog tepiha na podlogu, merenju i pažljivom odsecanju viška, pravilnom kretanju tokom rada.

Underlay Next SELF je samolepljiva membrana koja savršeno prianja na površinu, tako da ne zahteva upotrebu lepljive mastike na poprečnim i uzdužnim preklopima.

TN International
Andrej Sosic
Regionalni direktor
M. +381 60 606 4443
andrey.sosic@technonicol.eu
www.tn-i.com