Connect with us
Novosti

GRA─ÉEVINSKI NEDELJNIK: Raste cena kvadrata, ko kupuje stanove…hotelijeri u┼íli u evropsku zajednicu

U sedmici koja je sada ve─ç na izmaku, ─Źini se, da se najvi┼íe pri─Źalo o stanovanju, odnosno kupovini stanova. Kraj godine kojem smo sve bli┼żi, name─çe sumiranje rezultata i preseke stanja na tr┼żi┼ítu nekretnina. Po Svemu sude─çi,┬á u Srbiji se kupuju stanovi i to po vi┼íim cenama nego ┼íto su bile ranije. Ono ┼íto je jo┼í primetno je i porast broja turista, pa je potreba za hotelima sve ve─ça i ve─ça.

Kvadrat i dalje ima tendencija rasta

Poslednji izve┼ítaji ka┼żu da cene stanova u Srbiji i dalje rastu, a najskuplji kvadrat u Beogradu (i celoj Srbiji) u prvoj polovini 2019. godine ko┼ítao je 7.918 evra. Kada bismo posmatrali celu Srbiju, istra┼żivanja pokazuju da su cene poslednjih meseci nastavile da ska─Źu, u proseku za oko 10 odsto, i to najvi┼íe novogradnje koja je i dalje tra┼żenija od starijih stanova.

„Rast cena je oko 10 odsto ve─çi u odnosu na pro┼ílu godinu, ali bez obzira na to, tra┼żnja je ve─ça od ponude. Na to je uticala ÔÇťnova kategorijaÔÇŁ kupaca, mladi ljudi sa natprose─Źnim zaradama, koji za kratko vreme mogu da obezbede sredstva za kupovinu nekretnine ili za u─Źe┼í─çe, i koji su uglavnom zaposleni u IT sektoru. Pored toga, na tra┼żnju su uticali i povoljniji uslovi u bankarskom sektoru, koji se pre svega ogledaju u sni┼żenim kamatnim stopama, olak┼íanim procedurama i uslovima odobravanja stambenih kredita“, komentari┼íe stanje na tr┼żi┼ítu nekretnina u Srbiji Milo┼í Miti─ç, menad┼żer u City Expert servisu za promet nekretnina. On u razgovoru za „Blic Biznis“ potvr─Ĺuje da su se ove godine, za razliku od prethodne, bolje prodavali novi nego stari stanovi.

Kupovina novih nekretnina

Za stan od 60 kvadrata trebalo bi da se izdvoji oko 30.000 evra

Najskuplji stan prodat za nepunih milion evra

Nove vlasnike za prvih ┼íest meseci ove godine dobilo je oko 47.000 nekretnina, dok je najskuplji stan prodat je u Beogradu za 973.888 evra, pokazuju podaci Republi─Źkog geodetskog zavoda.

Ukupna vrednost nekretnina prometovanih kupoprodajnim ugovorima koje je obradio RGZ u prvoj polovini ove godine veća je za 12 procenata u odnosu na isti period prošle godine.

U staroj gradnji najvi┼ía cena po kvadratu pla─çena je 3.600 evra za stan u beogradskoj Ulici kralja Petra, dok je najvi┼íe novca za stan u starogradnji 870.000 evra izdvojeno za nepokretnost povr┼íine 343 kvadrata u blizini op┼ítine Novi Beograd. Najvi┼íe pla─çena ku─ça, prodata sa oku─çnicom, u prvoj polovini 2019. godine, dostigla je cenu od 2.988.000 evra, a nalazi se na teritoriji op┼ítine Savski venac, na Top─Źiderskom brdu. Cenu od 2.680.000 postigao je poslovni prostor od 1.600 m2 na centralnoj beogradskoj lokaciji, u blizini zgrade Narodne skup┼ítine.

Naši hotelijeri ušli u evropsku zajednicu

Poslovno udru┼żenje hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije, HORES, postalo je ─Źlan Evropskog udru┼żenja hotela, restorana i kafi─ça HOTREC na 79. Generalnoj skup┼ítini u Dubrovniku.

Kao 44. nacionalni ─Źlan tog evropskog udru┼żenja, HORES ─çe ubudu─çe predstavljati interese hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije me─Ĺu evropskim hotelima, restoranima i kafi─çima, saop┼íteno je ove sedmice iz tog nacionalnog udru┼żenja. Kako su istakli predstavnici HORES, ovaj jedinstveni forum ─çe srpskoj hotelsko-ugostiteljskoj industriji pru┼żiti velike mogu─çnosti da se razvija, kao i da bude prime─çena.

„Radujemo se razmeni iskustva u ugostiteljstvu i hotelijerstvu sa ─Źlanovima HOTREC ┼íirom Evrope, kao i doprinosu koji ─çemo pru┼żiti u izgradnji sna┼żnog hotelsko-ugostiteljskog sektora na podru─Źju Evrope“, rekli su predstavnici HORES. „Ovo ─Źlanstvo ─çe omogu─çiti srpskoj privredi preno┼íenje novih znanja i iskustava, novih poslovnih modela i pra─çenje trendova razvijene evropske prakse u hotelijerstvu i ugostiteljstvu uop┼íte“, navela je ona.

Srbija je, prema podacima Svetske turisti─Źke organizacije, u prethodnoj godini imala rast turisti─Źkog prometa oko sedam odsto, a 2018. godina je bila rekordna za srpski turizam, sa oko 3,5 miliona dolazaka i 9,4 miliona no─çenja, ┼íto je rast u visini od 11 procenata. U poslednjih pet godina u Srbiji je otvoreno 137 hotela, odnosno dva hotela u proseku mese─Źno, navodi se u saop┼ítenju.