Connect with us
Budu─çnost

Ve┼íta─Źka inteligencija – Budu─çnost u industriji cementa

Ve┼íta─Źka inteligencija (Artificial Intelligence) je termin koji se odnosi na nau─Źnu disciplinu usmerenu ka dizajniranju inteligentnih kompjuterskih sistema, odnosno sistema sa karakteristikama koje asociraju na ljudsko pona┼íanje, poput razumevanja jezika, u─Źenja, zaklju─Źivanja, re┼íavanja problema i sl. Bez sumnje ┼żivimo u svetu u kojem ra─Źunari igraju veoma bitnu ulogu. Omogu─çavaju nam pristup informacijama; na┼íi poslovi, edukacija, komunikacija, pa ─Źak i sama na┼ía egzistencija umnogome zavisi od njihovog pravilnog funkcionisanja. Mo┼żda bi jo┼í uvek bilo rano re─çi da ra─Źunari mogu rezonovati i donositi odluke poput ─Źoveka, ali evidentno je da se svakog dana vr┼íi napredak u tom smeru.

PRIMENA VEŠTAČKE INTELIGENCIJE

Da li se ve┼íta─Źka inteligencija mo┼że primeniti u svim industrijskim granama, nezavisno od toga da li se radi o te┼íkoj ili lakoj industriji, ili pak oblasti koja se ti─Źe za┼ítite ┼żivotne sredine? Kao odgovor name─çe se projekat u kompaniji Lafarge Beo─Źinska fabrika cementa, ─Źlanici LafargeHolcim Grupe, koja se polako okre─çe digitalnom svetu i primeni najnovijih tehnologija. ┼áta to konkretno zna─Źi?

Lafarge BFC je vode─ça kompanija u proizvodnji cementa, gde se u strogo kontrolisanom procesu proizvodnje ovog gra─Ĺevinskog materijala prate svi podaci, po─Źev od kvaliteta ulazne sirovine, preko parametara temperature, pritiska i kvaliteta poluproizvoda, do karatkteristika gotovog proizvoda. Nazavisno od toga da li su u pitanju ulazni/izlazni podaci, procesni parametri, ili ne┼íto tre─çe, preduslov za hemometriju, statisti─Źku obradu podataka i primenu neuronskih mre┼ża, postoji. Potrebno je pripremiti algoritam koji bi omogu─çio da se ma┼íine ÔÇ×isprogramirajuÔÇŁ na na─Źin da simuliraju ljudski rad.

Budu─çnost u industriji cementa / foto: Shutterstock / LAFARGE BFC

Budu─çnost u industriji cementa / foto: Shutterstock / LAFARGE BFC

Prvi, po─Źetni korak ka zadatom cilju, napravljen je u laboratoriji za kontrolu kvaliteta u pogonu Lafarge-a u Beo─Źinu, gde je in┼żenjerski tim definisao pozicije za instalaciju dodatnih senzora i uz softver za obradu podataka kreirao modele za kontrolu procesa koji su dalje uspe┼íno uba─Źeni u kontrolne petlje. Dakle, virtuelne ma┼íine koriste raspolo┼żive istorijske podatke za ÔÇ×obukuÔÇť, a kada ma┼íina nau─Źi zavisnost krajnjih rezultata od ulaznih parametara, u mogu─çnosti je da predvi─Ĺa kona─Źne rezultate i da ih dr┼żi unutar zadatih grani─Źnih vrednosti. Ukoliko do─Ĺe do izvesnih odstupanja, virtuelne ma┼íine vr┼íe korekciju ulaznih parametara i vra─çaju rezultate u zadati opseg, odr┼żavaju─çi proces proizvodnje konstatnim i stabilnim. Lafarge BFC na ovaj na─Źin unapre─Ĺuje svoje procese ulaze─çi u svet digitalizacije, izbegavaju─çi pritom skupu robotiku i automatiku, ┼íto tehnologiju koja se odskoro primenjuje u Beo─Źinu ─Źini jedinstvenom u pore─Ĺenju sa drugim fabrikama cementa u LafargeHolcim Grupi, koja posluje u preko 70 zemalja na svim kontinentima.

S obzirom da proizvodnja gra─Ĺevinskih materijala zahteva utro┼íak znatne koli─Źine energije, benefit koji kompanija ostvaruje prvenstveno predstavlja dobro izbalansiran i smanjen utro┼íak toplotne i elektri─Źne energije.

  • Sa ekonomske strane gledano radi se o zna─Źajnom smanjenju tro┼íka; kada je re─Ź o toplotnoj energiji u┼ítede iznose 0,1 GJ po toni proizvedenog cementnog klinkera, dok se kod elektri─Źne struje u┼ítedi i do 3 kW/h po toni proizvedenog cementa.
  • Sa ekolo┼íke, pak, strane ostvaruje se ozbiljan doprinos smanjenju klimatskih promena na globalnom nivou.

Iz ovih razloga, ve┼íta─Źka inteligencija se posmatra kao inovativno i odr┼żivo re┼íenje u spre─Źavanju daljeg napredovanja efekata ÔÇ×staklene ba┼íteÔÇť. Tako─Ĺe, dobra kontrola procesa omogu─çava maksimalnu upotrebu alternativnih goriva i alternativnih sirovinskih materijala koji vode ka smanjenju emisija ugljen-dioksida i doprinosi re┼íavanju problema o─Źuvanja prirodnih resursa, odnosno utro┼íka sirovina koje nisu obnovljive.

Budu─çnost u industriji cementa / foto: Shutterstock / LAFARGE BFC

Budu─çnost u industriji cementa / foto: Shutterstock / LAFARGE BFC

BENEFIT ZA KUPCE I IZVO─ÉA─îE RADOVA

Evropska komisija je po─Źetkom pro┼íle godine usvojila Akcioni plan za cirkularnu ekonomiju koji podr┼żava ÔÇ×zelenu gradnjuÔÇť u smislu mogu─çnosti apliciranja i povoljnijih uslova za kredite kao i pristup ÔÇ×zelenim fondovimaÔÇť za finansiranje i sufinansiranje. Za kupce bi u budu─çnosti ovo moglo zna─Źiti i manje tro┼íkove s obzirom na tendenciju uvo─Ĺenja taksi na emisije gasova sa efektom staklene ba┼íte, dok termin ÔÇ×zelena gradnjaÔÇť doprinosi boljem imid┼żu i ve─çoj konkurentnosti na tr┼żi┼ítu za kompanije koje posluju na ovaj na─Źin.

U narednom periodu o─Źekuju se dodatne akcije od strane Evropske komisije, kao i usvajanje adekvatnih mera u industrijskim granama koje slove za zna─Źajne korisnike/potro┼ía─Źe prirodnih resursa, a u okviru kojih je posledi─Źno i mogu─çnost za uklju─Źivanje u tokove cirkularne ekonomije velika. S obzirom da gra─Ĺevinska industrija pripada pomenutoj kategoriji ozbiljnijih potro┼ía─Źa neobnovljivih resursa, o─Źekivano je postavljanje novih ciljeva gde su odr┼żivi proizvodi obaveza, kako u Evropi, tako i svetu. U tom svetlu, digitalizacija u smislu razvoja ve┼íta─Źke inteligencije i koncepta ÔÇ×machine learningÔÇť, prepoznata je kao inicijator realizacije ovih ciljeva.

Po svemu navedenom, odgovor na postavljeno pitanje – Da li ve┼íta─Źka inteligencija mo┼że biti primenjiva u svim industrijama? – definitivno je potvrdan. I to ne samo u upravljanju procesnim i proizvodnim podacima, ve─ç i u drugim segmentima koji obuhvataju pra─çenje tro┼íkova, komunikaciju, nabavku i logistiku, odr┼żavanje i mnoge druge.

Kompanija Lafarge BFC ne samo da primenjuje i aktivno u─Źestvuje u ideji odr┼żivog poslovanja, ve─ç pru┼ża podr┼íku i manjim, ÔÇ×start upÔÇť kompanijama koje dele istu ideologiju. Tokom 2020. godine organizovano je nekoliko otvorenih vebinara sa temama inovacija i odr┼żivog poslovanja pod nazivom ÔÇ×Open Innovation DayÔÇť, gde su manje kompanije imale priliku da prezentuju svoje ideje i projekte. Praksa koja se pokazala i vi┼íe nego potrebnom i dobrodo┼ílom bi─çe u okviru kompanije LafargeHolcim nastavljena i u budu─çnosti.

Autor teksta: dipl. ing. tehnologije Damir ─îjepa