Connect with us
Energetska efikasnost

Pad emisije ugljen-dioksida za 2,5 milijarde tona u 2020.

Globalna emisija ugljen-dioksida iz industrije fosilnih goriva ove godine bi usled pandemije koronavirusa i usporavanja modernog na─Źina ┼żivota mogla pasti za rekordnih 2,5 milijarde tona, ┼íto je smanjenje za 5%.

O─Źekuje se da ─çe u 2020. godini globalno uvedena ograni─Źenja putovanja, kao i rada industrije, usled pandemije koronavirusa smanjiti upotrebu fosilnih goriva i to za nekoliko milijardi barela nafte, biliona kubnih metara┬á gasa i nekoliko miliona tona uglja samo iz globalnog energetskog sistema. To bi dovelo do najvec╠üeg zabele┼żenog pada emisije CO2 u industriji fosilnih goriva, u jednoj godini, ─Źime bi se nadma┼íila prethodna smanjenja izazvana recesijamau poslednjih 50 godina zajedno.

┼áef Me─Ĺunarodne agencije za energetiku, dr Fatih Birol, izjavio je da se na ovaj nagli pad emisije iz fosilnih goriva ne treba gledati kao trijumf, jer se ovaj pad de┼íava zbog ekonomskog sloma u kojem hiljade ljudi gubi sredstva za ┼żivot, a ne kao rezultat ispravnih odluka dr┼żavnih vlada za suo─Źavanje sa klimatskom krizom. On tako─Ĺe navodi da bi razlog zbog kog ┼żelimo da smanjimo emisiju trebalo da bude planeta pogodnija za ┼żivot, pobolj┼íanje zdravlja i sre─çni stanovnici.

Analiza fosilnih goriva koju je izvr┼íila norve┼íka konsultantska kompanija za energetiku Ristad Energi otkrila je da bi o┼ítro smanjenje BDP-a i naglo zaustavljanje letova i vo┼żnje moglo prouzrokovati pad svetske potra┼żnje za naftom za vi┼íe od pet puta, ┼íto je i izazvalo globalnu finansijsku krizu u 2008.

Analiti─Źari procenjuju da c╠üe ove godine potra┼żnja za naftom pasti u proseku za oko 4 milijarde barela nafte, ┼íto bi dovelo do smanjenja emisije ugljen-dioksida za 1,8 milijardi tona dnevno. Oni tako─Ĺe o─Źekuju i pad potra┼żnje gasa i uglja u elektri─Źnoj i te┼íkoj industriji za oko 2,3%, ┼íto mo┼że dovesti do smanjenja emisija za iz svakog fosilnog goriva za 200 miliona tona i 500 miliona tona.┬á

I manje automobila na putevima tako─Ĺe dovodi do smanjene potra┼żnje benzina i dizela za oko 9,4% na godi┼ínjem nivou.