Connect with us
Novosti

GRA─ÉEVINSKI NEDELJNIK: Porast gra─Ĺevinskih dozvola, Kina i stanovi za porodice

Decembar je definitivno mesec u kojem se sumiraju rezultati i prezentuju planovi u svim aspektima ┼żivota, pa tako i u gra─Ĺevinskom sektoru. 2018. je bila godina gradnje, a to pokazuju i poslednji statisti─Źki podaci o broju izdatih gra─Ĺevinskih dozvola.

Ministarstvo gra─Ĺevinarstva, saobra─çaja i infrastrukture saop┼ítilo je da je broj izdatih gra─ĹđÁvinskih dozvola u parastu i u prvih dđÁvđÁt mđÁsđÁci ovđÁ godinđÁ bio jđÁ 8,5 vđÁ─çi nđÁgo u istom pđÁriodu 2017. Samo u sđÁptđÁmbru ove godine izdato jđÁ 1.761 dozvola, ┼íto jđÁ 2,6 odsto vi┼íđÁ nđÁgo u sđÁptđÁmbru 2017, kad jđÁ izdato 1.716 gra─ĹđÁvinskih dozvola, pokazuju najnoviji podaci RđÁpubli─Źkog zavoda za statistiku. Vi┼íđÁ od 80 odsto izdatih gra─ĹđÁvinskih dozvola u sđÁptđÁmbru 2018. izdato je za izgradnju zgrada. U sđÁptđÁmbru jđÁ prijavljđÁna gradnja 1.613 stanova, ┼íto jđÁ 10,2 odsto vi┼íđÁ u odnosu na isti pđÁriod pro┼ílđÁ godinđÁ. PrđÁma podacima RZS, u prvih dđÁvđÁt mđÁsđÁci 2018 nastavljđÁno jđÁ i povđÁ─çanjđÁ prđÁdvi─ĹđÁnđÁ vrđÁdnosti radova, koja jđÁ iznosila 12,7 odsto vi┼íđÁ u odnosu na isti pđÁriod prđÁthodnđÁ godinđÁ.

gradili┼íte, Foto: redakcija ─Źasopisa GRENEF

Pri─Źa o gradnji i stanovima nastavljena je informacijom portala 021.rs o stambenom re┼íenju za veliki broj porodica u Vojvodini. Naime, Ukupno 55 porodica sa troje ili ─Źetvoro dece dobilo je ugovore o dodeli novca za re┼íavanje stambenog pitanja i unapre─Ĺenje uslova stanovanja. Ugovori vredni 63 miliona dinara odnose se na novu meru pronatalitetne politike koju je Pokrajinska vlada uvela nakon stupanja na snagu Zakona o finansijskoj podr┼íci porodici sa decom.Kako je najavio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirovi─ç u bud┼żetu za narednu godinu za ovaj konkurs planirano je 175 miliona dinara.

Kina se sve vi┼íe uklju─Źuje projekte na┼íe zemlje. Osim u izgradnji puteva i infrastrukture, oni ─çe po najavama zna─Źajno doprineti i tehnolo┼íkoj revoluciji Srbije, ka┼żu u Privrednoj komori. – Mnoge srpske tehnolo┼íke kompanije su zajedno sa svojim partnerima deo proizvodnje ve─ç instalirale u Kini, ┼íto se pokazalo kao veoma dobar komercijalni potez – izjavio je savetnik predsednika Privredne komore Srbije Mihailo Vesovi─ç. On ka┼że da ─çe kineske kompanije pru┼żati podr┼íku srpskim kompanijama kada budu digitalizovali deo svoje proizvodnje ili budu prelazili u potpunosti na industriju 4.0 digitalizaciju. Na pitanje da li ─çe tehnolo┼íki park u Beogradu koji treba da se gradi u saradnji sa Kinom biti konkurencija postoje─çem Nau─Źno – tehnolo┼íkom parku, Vesovi─ç ka┼że da ─çe ta investicija biti samo dodatna prilika da se kreiraju uspe┼íne kompanije koje ─çe biti nosioci novih razvojnih tehnologija.

Kad smo ve─ç kod tehnologije jo┼í jedna najava obradovala je stanovnike glavnog grada. Gradona─Źelnik Beograda Goran Vesi─ç najavio je da ─çe u ovom gradu tokom slede─çe godine kontejneri i kamioni koji ih prazne dobiti GPS. Vesi─ç je dodao da ─çe ta novina ubrzati na─Źin rada JKP „Gradska ─Źisto─ça“. On je objasnio novinarima prilikom obilaska tog preduze─ça da to zna─Źi da ─çe, kada kamion prilazi kontejneru, voza─Ź videti koliko je kontejner napunjen tako da vi┼íe ne─çe stajati pored onih koji nisu puni, ve─ç ─çe i─çi dalje. Ovo ─çe svakako ubrzati na─Źin rada i doprineti da glavni grad bude ─Źistiji,a radnici raspore─Ĺeni na druge, potrebnije, poslove.

I slede─çe sedmice pratimo za vas doga─Ĺanja, promene i najave iz sektora gra─Ĺevinarstva. ─îitamo se…