Connect with us
Budu─çnost

Ni─Źe novi grad u pustinji!

Saudijska Arabija je najvec╠üi svetski izvoznik nafte, ali pad cena crnog zlata je o┼ítetio ekonomiju i ote┼żao pla─çanje naftnih radnika. Da bi podstakla privredu, vlada Saudijske Arabije je poslednjih godina radila na transformaciji stotina kvadratnih kilometara pustinje u nove gradove, koji bi stvarali poslove i diverzifikovali privredu od eksploatacije sirove nafte.

Jedan od razvojnih projekata je Ekonomski grad znanja, koji će biti završen do 2020. godine i koji se nalazi na 60 milja od obale Crvenog mora.

Amr Dabbagh, guverner organa zadu┼żenog za investicije u Saudijskoj Arabiji, najavio je kreiranje ovog projekta jo┼í 2006. godine, a projekat je vredan 7 milijardi dolara i prostira─çe se na povr┼íini od 51,6 miliona kvadratnih metara.

Ovaj „Ekonomski Grad Znanja“ ─çe obuhvatati maloprodajne objekte, poslovni prostor i preko milion kvadratnih metara stambenog prostora, koji ─çe biti podeljen u rezidencijalne ─Źetvrti koje c╠üe obuhvatati parkove, igrali┼íta, teretane, d┼żamije, prodavnice i bazene. Jedno naselje c╠üe uklju─Źiti 900 vila.

Ekonomski grad znanja, SA

Ekonomski grad znanja, SA

Maloprodajni prostor c╠üe obuhvatiti tr┼żni centar od 538.000 kvadratnih metara. Vlada Saudijske Arabije tvrdi da c╠üe razvoj stvoriti 20.000 radnih mesta i obezbediti sme┼ítaj za 150.000 ljudi. Projekat je deo napora Saudijske Arabije da stvori ekonomiju koja je manje fokusirana na naftu. U oktobru ove godine Saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman najavio je da c╠üe vlada, tako─Ĺe, po─Źeti izgradnju mega-grada vrednog 500 milijardi dolara, pod nazivom NEOM.

Izvor: www.nezavisne.com