Connect with us
Budu─çnost

GRA─ÉEVINSKI NEDELJNIK: Novi mostovi-pe┼ía─Źki i biciklisti─Źki, berza otpada…

Ovih dana u na┼íoj zemlji aktuelna je pri─Źa o dvadesetogodi┼ínjici bombardovanja od strane NATO pakta, pa se prosto, name─çe i teme o gradnji novih mostova. Naime, kako smo saznali prethodne sedmice, u planu je izgradnja pe┼ía─Źkog mosta na kanalu Dunav-Tisa-Dunav i jo┼í dva mosta -pe┼ía─Źki i biciklisti─Źki, u Novom Sadu.

Naime,uprava za gra─Ĺevinsko zemlji┼íte i investicije raspisala je arhitektonski konkurs za idejno re┼íenje poslovno-ugostiteljskog objekta i pe┼ía─Źko-infrastrukturnog mosta na u┼í─çu Kanala Dunav-Tisa-Dunav u Dunav. Kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, tra┼żi se idejno re┼íenje za pomenuti projekat, ─Źime bi se stvoririo produ┼żetak keja u Novom Sadu. Prva nagrada za idejno re┼íenje bi─çe milion dinara, dok ─çe za drugo i tre─çe mesto biti dodeljene nagrade u vrednosti od 700.000, odnosno 400.000 dinara. Od stru─Źnjaka se tra┼żi da ponude re┼íenja za most, pristupne saobra─çajnice, biciklisti─Źko i pe┼ía─Źko povezivanje sa okru┼żenjem, kao i predlog za na─Źin ure─Ĺenja zelenih povr┼íina.

Tako─Ĺe, u sedmici iza nas, gradona─Źelnik Novog Sada Milo┼í Vu─Źevi─ç najavio je da ─çe ove godine biti ura─Ĺen idejni projekat za izgradnju mosta koji ─çe spojiti Liman i sremsku stranu. Uporedo sa tim bi─çe ura─Ĺen i idejni projekat za pe┼ía─Źko biciklisti─Źki most, koji ─çe spojiti novosadski kej i Petrovaradinsku tvr─Ĺavu.

„Izgradnja mosta preko Dunava i spajanje na petlju oko Sremske Kamenice i dalje na autoput Novi Sad-Ruma-┼áabac-Loznica, predstavlja zavr┼ínu fazu obilaznice oko Novog Sada. Taj most ne─çe biti nimalo jeftin, jer ─çe morati ranije da se podi┼że, pre vodenog ogledala“, rekao je Vu─Źevi─ç prilikom posete gradskoj pla┼żi ┼átrand.

Odlaganje otpada , Foto: pixabay.com

Osim gradnje mostova u na┼íoj zemlji je uvek aktuelna pri─Źa o recikla┼żi i odlaganju otpada s obzirom da u ovoj sferi zaista „kaskamo“ za bogatijim ekonomijama. U prilog tome govori podatak da trenutno se u Srbiji reciklira svega oko 15 odsto otpada i zbog toga ┼íto se ne reciklira godi┼ínje se gubi izme─Ĺu 50 i 100 miliona evra. Trgovina sekundarnim sirovinama je, na┼żalost, u velikoj meri u sivoj zoni.

Me─Ĺutim, to bi, prenosi RTS, uskoro moglo da se promeni, jer ─çe se i otpadom, odnosno sekundarnim sirovinama, trgovati na Produktnoj berzi kao ┼íto se trguje i p┼íenicom i ostalom berzanskom robom. S obzirom da se ova trgovina ne mo┼że bazirati samo na jednu dr┼żavu, planirano je da najavljena berza otpada pokriva ceo region. Bojan ─Éuri─ç iz „Art point“ postrojenja za preradu otpadne plastike objasnio je ─çe svako ko se bavi tim poslom u svakom momentu znati na koje koli─Źine mo┼że da ra─Źuna i koja je cena. Postoji ra─Źunica da se na jedan ulo┼żeni dinar u recikla┼żu dobija deset.