Connect with us

Budućnost

GRAĐEVINSKI NEDELJNIK: Novi mostovi-pešački i biciklistički, berza otpada…

Objavljeno

:

Ovih dana u našoj zemlji aktuelna je priča o dvadesetogodišnjici bombardovanja od strane NATO pakta, pa se prosto, nameće i teme o gradnji novih mostova. Naime, kako smo saznali prethodne sedmice, u planu je izgradnja pešačkog mosta na kanalu Dunav-Tisa-Dunav i još dva mosta -pešački i biciklistički, u Novom Sadu.

Naime,uprava za građevinsko zemljište i investicije raspisala je arhitektonski konkurs za idejno rešenje poslovno-ugostiteljskog objekta i pešačko-infrastrukturnog mosta na ušću Kanala Dunav-Tisa-Dunav u Dunav. Kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, traži se idejno rešenje za pomenuti projekat, čime bi se stvoririo produžetak keja u Novom Sadu. Prva nagrada za idejno rešenje biće milion dinara, dok će za drugo i treće mesto biti dodeljene nagrade u vrednosti od 700.000, odnosno 400.000 dinara. Od stručnjaka se traži da ponude rešenja za most, pristupne saobraćajnice, biciklističko i pešačko povezivanje sa okruženjem, kao i predlog za način uređenja zelenih površina.

Takođe, u sedmici iza nas, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević najavio je da će ove godine biti urađen idejni projekat za izgradnju mosta koji će spojiti Liman i sremsku stranu. Uporedo sa tim biće urađen i idejni projekat za pešačko biciklistički most, koji će spojiti novosadski kej i Petrovaradinsku tvrđavu.

„Izgradnja mosta preko Dunava i spajanje na petlju oko Sremske Kamenice i dalje na autoput Novi Sad-Ruma-Šabac-Loznica, predstavlja završnu fazu obilaznice oko Novog Sada. Taj most neće biti nimalo jeftin, jer će morati ranije da se podiže, pre vodenog ogledala“, rekao je Vučević prilikom posete gradskoj plaži Štrand.

Odlaganje otpada , Foto: pixabay.com

Osim gradnje mostova u našoj zemlji je uvek aktuelna priča o reciklaži i odlaganju otpada s obzirom da u ovoj sferi zaista „kaskamo“ za bogatijim ekonomijama. U prilog tome govori podatak da trenutno se u Srbiji reciklira svega oko 15 odsto otpada i zbog toga što se ne reciklira godišnje se gubi između 50 i 100 miliona evra. Trgovina sekundarnim sirovinama je, nažalost, u velikoj meri u sivoj zoni.

Međutim, to bi, prenosi RTS, uskoro moglo da se promeni, jer će se i otpadom, odnosno sekundarnim sirovinama, trgovati na Produktnoj berzi kao što se trguje i pšenicom i ostalom berzanskom robom. S obzirom da se ova trgovina ne može bazirati samo na jednu državu, planirano je da najavljena berza otpada pokriva ceo region. Bojan Đurić iz „Art point“ postrojenja za preradu otpadne plastike objasnio je će svako ko se bavi tim poslom u svakom momentu znati na koje količine može da računa i koja je cena. Postoji računica da se na jedan uloženi dinar u reciklažu dobija deset.

Advertisement reklama na grenef portalu
Advertisement

Izdvajamo

Popularno