Connect with us
Novosti

GRAĐEVINSKI NEDELJNIK: Konačno povezani Srbija i Bugarska, u planu četiri umetnička fakulteta, šta je najskuplje na sajmu?

Objavljeno

:

Smeg frižider, najskuplji eksponat na sajmu

I ova sedmica protekla je u otvaranjima, najavama i manifestacijama. Na Beogradskom Sajmu u toku je, kao što smo već i pisali, 57. Sajam nameštaja i mašina u drvnoj industriji, a ono što ne biste pogodili je koji je komad najskuplji na ovoj manifestaciji. Ipak, prednost u važnosti daćemo povezivanju puta Bugarske i Srbije na koji se dugo čekalo.

Izrada projekta za građevinsku dozvolu

Izrada projekta za građevinsku dozvolu

Šest traka i 87 kilometara

Radovi na povezivanju Srbije i Bugarske trajali su skoro deset godina. Zato ne čudi što su inženjeri iz Koridora Srbije odahnuli što je ovaj projekat konačno završen. Iza njih su konačno ostali svi problemi – od klizišta, loših projekata, probijenih rokova, nesavesnih izvođača…Pred njima su sada samo kilometri novog puta.

Svi građevinski radovi na poslednjoj deonici od tunela Bancarevo do Crvene Reke, na Istočnom kraku Koridora 10, u dužini od 12,3 kilometra su završeni. Uz njih će sutra i zvanično u saobraćaj biti pušteno i 9,4 kilometra od Proseka do ulaska u tunel, koji su asfaltirani još 2017. godine. Time će konačno biti kompletiran ceo krak ka istoku, od 87 kilometara.

Inženjer Nikola Karadžić, iz Koridora Srbije, nabrajao je podatke o utrošenom materijalu i obavljenim radovima: “ U put je ugrađeno nešto više od dva miliona kubnih metara nasipa, valjalo je ukrotiti više od tri kilometra vodotokova…Iskopano je više od 2,5 miliona kubika zemlje i kamena. Sa obe strane ove moderne saobraćajnice pred vozače će „izletati“ kaskade prelivene armaturom i betonom i stepenice napravljene od naslaganog kamenja, koje sada deluju kao ukras. Ali, one nisu tu zbog lepote, već kako bi zaustavile čak 27 kosina, koje su pretile da se obruše na put tokom izgradnje ove zahtevne deonice. Postavljeno je više od tri kilometra zidova za zaštitu od buke, kojima dominiraju boje srpske trobojke“.

Temelji univerzitetskog kampusa u prestonici krajem 2020.

Temelji univerzitetskog kampusa u kojem će biti smeštena četiri umetnička fakulteta i Rektorat Univerziteta umetnosti u Beogradu, trebalo bi da budu postavljeni krajem naredne godine na ekskluzivnoj lokaciji pored novobeogradskog hotela Hajat, rekao je za list Politika ministar prosvete Mladen Šarčević. Resorni ministar je najavio da je gradnju kompleksa na parceli od 1,5 hektara odobrila Vlada Srbije i da će ona započeti 2020. ukoliko ne bude zastoja u izradi planske dokumentacije.

Ministar ističe da se odustalo od prvobitnog plana da ovaj akademski centar bude podignut u Topčideru, koji je prošle godine podigao prašinu u javnosti. Zgrada u kojoj će biti smešteni Fakultet muzičke umetnosti, Fakultet primenjenih umetnosti, veći deo Fakulteta likovnih umetnosti, ali i nova akademska ustanova koj Srbija dugo očekuje – Fakultet za igru, predviđeno je da bude površine 29.000 kvadrata.

„Sada smo u fazi izrade idejnog projekta, sada sledi studija izvodljivosti i pribavljanje potrebne tehničke dokumentacije. Bože zdravlja da krajem iduće godine krene gradnja pa bismo onda, u najboljem slučaju, otad za dve godine privreli kraju radove“, kaže Šarčević i dodaje da je prezadovoljan lokacijom namenjenom za gradnju umetničkog kampusa.

Ministarstvo prosvete je dobilo taj prostor, kaže, zahvaljujući dogovoru sa Ministarstvom energetike, kojem su dali tri hektara zemljišta kod tramvajske okretnice u Bloku 45, za duplo manju, ali eksluzivniju parcelu.

Dolce&Gabbana i Smeg: Koliko vredi ekskluzivni božanstveni frižider?

Jedan od najatraktivnijih eksponata na 57. Međunarodnom sajmu nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije, a uz to verovatno i najskuplji, van svake sumnje je zajednički revolucionarni projekat koji potpisuju Dolce&Gabbana i Smeg.

Radio se o projektu koji predstavlja novu percepciju „Made in Italy“ aparata za domaćinstvo, koji više nisu samo puki proizvodi, već istinska umetnička dela. Tako su pod zajedničkim standardom kreativnosti, umetnosti i dizajna i okupani senzibilitetom „Sicily is my love“ nastali novi slobodnostojeći kuhinjski šporet i aspirator, upotpunjeni odgovarajućim FAB28 frižiderom, koje oplemenjuju jedinstvene izražajne boje i narativni intenzitet. Dolce&Gabanna i Smeg dočarali su na ovim predmetima istoriju, kulturu, kuhinju i lepote fizičkih i duhovnih sicilijanskih pejzaža na autentičan i nezaboravan način.

Specijalna edicija FAB28 frižidera, transformisanog u umetničko delo, ima dodatnu ekskluzivnu priču. Svaki od ukupno 100 frižidera iz ove edicije oslikan je delima sicilijanskih umetnika, u maniru i sa elementima srednjevekovne sicilijanske tradicije. Jedan od tih sto nalazi se upravo na ovom sajmu nameštaja, a slikarsko je delo Đanfranka Fiorea. Na frontalnom panelu frižidera izloženog na sajmu posetioci će prepoznati motiv i lik Svetog Georgija u trenutku savladavanja aždaje, oslikanog emajlom i uljanim bojama, a na gornjem i bočnim panelima su različiti alegorijski likovi i figure, takođe iz sicilijanske tradicije.

Zbog svega toga ne čudi da ovaj eksponat, izuzetne umetničke, dizajnerske ali i upotrebne vrednosti, košta 4.210.000 dinara sa PDV-om.

Ovaj frižider jeste najskuplji eksponat na ovogodišnjem Sajmu nameštaja.

Advertisement reklama na grenef portalu

Izdvojeno

Sa portala

Energetska efikasnost objekata Energetska efikasnost objekata
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Energetska efikasnost objekata u kriznom vremenu

Radeći u polju energetske efikasnosti objekata poslednjih 10-ak godina, na mnogobrojnim projektima različitih nivoa energetske efikasnosti i održivosti u najširem...

Ytong zelena gradnja Ytong zelena gradnja
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Zelena gradnja i najvažnije odlike

“Zelenim” se nazivaju oni objekti koji su građeni po principima održive gradnje. Najvažnije odlike „zelene gradnje“ su: manja potrošnja energije...

Antenall tim za projektnu podršku na projektima Antenall tim za projektnu podršku na projektima
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Kako naći najbolju podršku za vaš projekat?

Velika tražnja dovela je i do hiper ponude gde nije lako razaznati kome se obratiti od inženjera, arhitekata, projektnih biroa...

Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Najbolji način za smanjenje troškova i emisija štetnih gasova

S obzirom na to da se kompanije širom sveta suočavaju s ogromnim pritiskom kada je reč o troškovima energije i...

Divus Apartmani Divčibare Divus Apartmani Divčibare
Arhitektura2 meseca ranije

ENERGY NET predstavlja najnoviji projekat Divus apartmani Divčibare

Vođena svrhom da stvara bolju atmosferu po meri čoveka u skladu sa prirodom, kompanija ENERGY NET već više od 30...

Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču
Arhitektura3 meseca ranije

Vegetativni zidovi u arhitekturi

Vegetativni zidovi koji fasadni omotač pretvaraju iz statičnog u dinamičan odnos prema posmatraču, u gustim urbanim sredinama imaju veliki potencijal...

Sadržaj

Popularno