Connect with us
Novosti

GRA─ÉEVINSKI NEDELJNIK: Kona─Źno povezani Srbija i Bugarska, u planu ─Źetiri umetni─Źka fakulteta, ┼íta je najskuplje na sajmu?

I ova sedmica protekla je u otvaranjima, najavama i manifestacijama. Na Beogradskom Sajmu u toku je, kao ┼íto smo ve─ç i pisali, 57. Sajam name┼ítaja i ma┼íina u drvnoj industriji, a ono ┼íto ne biste pogodili je koji je komad najskuplji na ovoj manifestaciji. Ipak, prednost u va┼żnosti da─çemo povezivanju puta Bugarske i Srbije na koji se dugo ─Źekalo.

Izrada projekta za gra─Ĺevinsku dozvolu

Izrada projekta za gra─Ĺevinsku dozvolu

Šest traka i 87 kilometara

Radovi na povezivanju Srbije i Bugarske trajali su skoro deset godina. Zato ne ─Źudi ┼íto su in┼żenjeri iz Koridora Srbije odahnuli ┼íto je ovaj projekat kona─Źno zavr┼íen. Iza njih su kona─Źno ostali svi problemi – od klizi┼íta, lo┼íih projekata, probijenih rokova, nesavesnih izvo─Ĺa─Źa…Pred njima su sada samo kilometri novog puta.

Svi gra─Ĺevinski radovi na poslednjoj deonici od tunela Bancarevo do Crvene Reke, na Isto─Źnom kraku Koridora 10, u du┼żini od 12,3 kilometra su zavr┼íeni. Uz njih ─çe sutra i zvani─Źno u saobra─çaj biti pu┼íteno i 9,4 kilometra od Proseka do ulaska u tunel, koji su asfaltirani jo┼í 2017. godine. Time ─çe kona─Źno biti kompletiran ceo krak ka istoku, od 87 kilometara.

In┼żenjer Nikola Karad┼żi─ç, iz Koridora Srbije, nabrajao je podatke o utro┼íenom materijalu i obavljenim radovima: “ U put je ugra─Ĺeno ne┼íto vi┼íe od dva miliona kubnih metara nasipa, valjalo je ukrotiti vi┼íe od tri kilometra vodotokova…Iskopano je vi┼íe od 2,5 miliona kubika zemlje i kamena. Sa obe strane ove moderne saobra─çajnice pred voza─Źe ─çe „izletati“ kaskade prelivene armaturom i betonom i stepenice napravljene od naslaganog kamenja, koje sada deluju kao ukras. Ali, one nisu tu zbog lepote, ve─ç kako bi zaustavile ─Źak 27 kosina, koje su pretile da se obru┼íe na put tokom izgradnje ove zahtevne deonice. Postavljeno je vi┼íe od tri kilometra zidova za za┼ítitu od buke, kojima dominiraju boje srpske trobojke“.

Temelji univerzitetskog kampusa u prestonici krajem 2020.

Temelji univerzitetskog kampusa u kojem ─çe biti sme┼ítena ─Źetiri umetni─Źka fakulteta i Rektorat Univerziteta umetnosti u Beogradu, trebalo bi da budu postavljeni krajem naredne godine na ekskluzivnoj lokaciji pored novobeogradskog hotela Hajat, rekao je za list Politika ministar prosvete Mladen ┼áar─Źevi─ç. Resorni ministar je najavio da je gradnju kompleksa na parceli od 1,5 hektara odobrila Vlada Srbije i da ─çe ona zapo─Źeti 2020. ukoliko ne bude zastoja u izradi planske dokumentacije.

Ministar isti─Źe da se odustalo od prvobitnog plana da ovaj akademski centar bude podignut u Top─Źideru, koji je pro┼íle godine podigao pra┼íinu u javnosti. Zgrada u kojoj ─çe biti sme┼íteni Fakultet muzi─Źke umetnosti, Fakultet primenjenih umetnosti, ve─çi deo Fakulteta likovnih umetnosti, ali i nova akademska ustanova koj Srbija dugo o─Źekuje – Fakultet za igru, predvi─Ĺeno je da bude povr┼íine 29.000 kvadrata.

„Sada smo u fazi izrade idejnog projekta, sada sledi studija izvodljivosti i pribavljanje potrebne tehni─Źke dokumentacije. Bo┼że zdravlja da krajem idu─çe godine krene gradnja pa bismo onda, u najboljem slu─Źaju, otad za dve godine privreli kraju radove“, ka┼że ┼áar─Źevi─ç i dodaje da je prezadovoljan lokacijom namenjenom za gradnju umetni─Źkog kampusa.

Ministarstvo prosvete je dobilo taj prostor, ka┼że, zahvaljuju─çi dogovoru sa Ministarstvom energetike, kojem su dali tri hektara zemlji┼íta kod tramvajske okretnice u Bloku 45, za duplo manju, ali eksluzivniju parcelu.

Dolce&Gabbana i Smeg: Koliko vredi ekskluzivni bo┼żanstveni fri┼żider?

Jedan od najatraktivnijih eksponata na 57. Me─Ĺunarodnom sajmu name┼ítaja, opreme i unutra┼ínje dekoracije, a uz to verovatno i najskuplji, van svake sumnje je zajedni─Źki revolucionarni projekat koji potpisuju Dolce&Gabbana i Smeg.

Radio se o projektu koji predstavlja novu percepciju ÔÇ×Made in ItalyÔÇť aparata za doma─çinstvo, koji vi┼íe nisu samo puki proizvodi, ve─ç istinska umetni─Źka dela. Tako su pod zajedni─Źkim standardom kreativnosti, umetnosti i dizajna i okupani senzibilitetom ÔÇ×Sicily is my loveÔÇť nastali novi slobodnostoje─çi kuhinjski ┼íporet i aspirator, upotpunjeni odgovaraju─çim FAB28 fri┼żiderom, koje oplemenjuju jedinstvene izra┼żajne boje i narativni intenzitet. Dolce&Gabanna i Smeg do─Źarali su na ovim predmetima istoriju, kulturu, kuhinju i lepote fizi─Źkih i duhovnih sicilijanskih pejza┼ża na autenti─Źan i nezaboravan na─Źin.

Specijalna edicija FAB28 fri┼żidera, transformisanog u umetni─Źko delo, ima dodatnu ekskluzivnu pri─Źu. Svaki od ukupno 100 fri┼żidera iz ove edicije oslikan je delima sicilijanskih umetnika, u maniru i sa elementima srednjevekovne sicilijanske tradicije. Jedan od tih sto nalazi se upravo na ovom sajmu name┼ítaja, a slikarsko je delo ─Éanfranka Fiorea. Na frontalnom panelu fri┼żidera izlo┼żenog na sajmu posetioci ─çe prepoznati motiv i lik Svetog Georgija u trenutku savladavanja a┼żdaje, oslikanog emajlom i uljanim bojama, a na gornjem i bo─Źnim panelima su razli─Źiti alegorijski likovi i figure, tako─Ĺe iz sicilijanske tradicije.

Zbog svega toga ne ─Źudi da ovaj eksponat, izuzetne umetni─Źke, dizajnerske ali i upotrebne vrednosti, ko┼íta 4.210.000 dinara sa PDV-om.

Ovaj fri┼żider jeste najskuplji eksponat na ovogodi┼ínjem Sajmu name┼ítaja.