Connect with us
Enterijer

Sajam name┼ítaja u Beogradu – utisci posetilaca

57. Sajam name┼ítaja u Beogradu po─Źeo je 5. i traje do nedelje, 10. novembra 2019.

┼áestodnevni regionalni i evropski doga─Ĺaj koji okuplja poslovne ljude, kompanije posve─çene inovacijama, vrhunskom dizajnu, kvalitetu i funkcionalnosti name┼ítaja, ali i mlade dizajnere koji predstavljaju novu kreativnu i pokreta─Źku snagu – Sajam je mesto koje postaje bitna ta─Źka susreta svih koji su povezani sa industrijom name┼ítaja, ali i onih koji su zainteresovani za nju. Beogradski Sajam je manifestacija na kojoj posetioci mogu da vide najbolja i najsavremenija re┼íenja u oblasti industrije name┼ítaja.

Štand Belgrade Waterfront

Štand Belgrade Waterfront

Najbitniji doga─Ĺaji u Jugoisto─Źnoj Evropi u sferi dizajna, proizvodnje i distribucije name┼ítaja ÔÇô 57. Me─Ĺunarodni sajam name┼ítaja, opreme i unutra┼ínje dekoracije, uz 57. Me─Ĺunarodni sajam ma┼íina, alata i repromaterijala iz oblasti drvne industrije ÔÇô bi─çe mesto susreta proizvo─Ĺa─Źa name┼ítaja i distributera, dizajnera, in┼żenjera, arhitekata i ┼íire javnosti. Ovogodi┼ínje izdanje stavlja u fokus proizvo─Ĺa─Źe i kompanije okrenute proverenim vrednostima, kao i mlade snage u usponu.

Tim ─Źasopisa GRENEF-GRA─ÉEVINARSTVO I ENERGETSKA EFIKASNOST od samog po─Źetka svog nastanka, svoja izdanja promovi┼íe upravo na ovom mestu i prati rad ovog sajma, kao i komentare ljudi koji isti pose─çuju. Ono ┼íto smo odmah primetili je definitivno ve─çi broj izlaga─Źa i, svakako, ve─çi broj onih koji su odlu─Źili da ba┼í na ovom mestu da poka┼żu svoje mogu─çnosti ┼íto se ti─Źe dizajna. Tako se i na ovom sajmu mogao videti veliki broj kreveta, du┼íeka, komoda i uop┼íte svega onoga ─Źime biste mogli oplemeniti svoj ┼żivotni prostor. Neretko ─çete videti ve─ç decenijama ponovljene dezene i idejna re┼íenja – do danas ti neautenti─Źni, rogobatni i neprivla─Źnih boja komadi imaju svoje kupce koji, pretpostavljamo, isti predmet uzimaju motivisani lakim uklapanjem u postoje─çi enterijer. Ipak, oni koji su u mogu─çnosti da svoj dom urede ili renoviraju po sopstvenoj ┼żelji, na sajmu zaista mogu da dobiju inspiraciju i da odaberu neke od komada od kojih zastaje dah – bilo da je re─Ź o interesantnim, po visini podesivnim sto─Źi─çima, neobi─Źnoj rasveti ili ─Źupavim tabureima koji, osim ┼íto su funkcionalni i ne zauzimaju mnogo prostora, mogu potpuno da promene izgled prostorije i momentalno unesu notu neo─Źekivanog i nesvakida┼ínjeg.

Sajam nameštaja Beograd

Sajam nameštaja, Beograd, 57. po redu

Tako smo na samom Sajmu anketirali na┼íe sugra─Ĺane koji su iz raznoraznih razloga odlu─Źili da ba┼í na ovom mestu kupe neki novi komad name┼ítaja, ili barem dobiju ideju kako bi mogli da srede svoj prostor kada to bude do┼ílo na red.

Beogra─Ĺanka Milica Janju┼íevi─ç bila je na┼í slede─çi sagovornik i evo ┼íta nam je ona rekla o ovom Sajmu: „Ve─çina izlaga─Źa koja proizvodi u Srbiji name┼ítaj izvozi i prodaje u nekim drugim zemljama. Kvalitet ponude imamo i u dizajnu i u materijalima i tehnikama proizvodnje, ali svaki komad izgleda nedosti┼żno kupiti i uneti u stan. Garniture su prevelike, trpezariski stolovi predimenzionisani… razlike izme─Ĺu proizvo─Ĺa─Źa i njihovih stilove su ogromne, ima name┼ítaja za sva─Źiji ukus. Me─Ĺutim, ono ┼íto se meni dopalo je bilo preskupo za moj d┼żep.“

Sreli smo arhitektu iz Novog Sada, Milana Novakovi─ça, koji nam je rekao svoje utiske o Sajmu i uporedio ga sa onima iz ranijih godina. Ono ┼íto je na┼í sagovornik primetio je tendencija da se stavi akcenat na prirodne materijale, drvo i gvo┼ż─Ĺe i da je njihova kombinacija dala tu notu unikatnosti svakom komadu. Ipak, ono ┼íto je registovao kao zamerku je popust koji bi imao svoju pravu svrhu da je dat na name┼ítaj koji je u trendu, a ne na komade koji su ostali na lageru. Retki su oni koji na ovom Sajmu, po zaista povoljnijom ceni, nude novitete.

Jedan od štandova na Sajmu nameštaja u Beogradu

Jedan od štandova na Sajmu nameštaja u Beogradu

Dragana Kuzmanovi─ç, studenkinja iz Ni┼ía, rekla nam je svoj do┼żivljaj Sajma name┼ítaja s obzirom da je ona isti posetila prvi put. „Ono ┼íto bih navela kao glavni nedostatak jeste to ┼íto se mnogi izlaga─Źi nisu usudili da kreiraju vizuelno efektan name┼ítaj, te na istom nedostaje broj onih koji su anga┼żovali talentovanog i iskusnog dizajnera koji bi mogao da ponudi kupcima novine koje bi bile u svemu suprotne od onoga ┼íto smo do sada imali prilike da vidimo. Verujem da je to, bar jednim delom, posledica ekonomske situacije u na┼íoj zemlji. Naime, kako smo ─Źuli od nekoliko izlaga─Źa koji imaju vrhunski name┼ítaj i ─Źije su cene daleko iznad prose─Źnih, problem nastaje kada je potrebno objasniti iz kog razloga je stolica koju nude ─Źak 5 puta skuplja u odnosu na stolicu konkurenta, a u oba slu─Źaja je re─Ź o istom predmetu. Izgleda da kod nas jo┼í uvek vlada uverenje da je stolica prosto samo stolica, te samim tim, na┼żalost, dobar deo stanovni┼ítva na┼íe zemlje nije ni spreman na ne┼íto novo, druga─Źije, ekskluzivnije, pa i skuplje. Ipak, primetan je zaokret ka inovacijama i autenti─Źnim notama, stoga bismo svim izlaga─Źima po┼żeleli da prona─Ĺu hrabrost i motivaciju i uspuste se u poduhvate koji ─çe nas naredne godine naprosto o─Źarati – jer ja znam i verujem da oni to i mogu da urade.“