Connect with us

Novosti

Počeo 57. Međunarodni sajam u Beogradu

Objavljeno

:

Počeo je 57. Međunarodni sajam u Beogradu

57. Međunarodni sajam nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije
od 5. do 10. novembra 2019. godine u halama 1, 1A, 2, 3, 3A i 4
i
57. Međunarodni sajam mašina i alata iz oblasti drvne industrije
od 5. do 9. novembra 2019. godine u hali 5

Najznačajniji regionalni i evropski događaj u sferi dizajna, proizvodnje i distribucije nameštaja, drvne industrije i pratećih grana u jugoistočnoj Evropi, Beogradski sajam nameštaja, u novom izdanju ostaje dosledan konceptu kreiranja prepoznatljivog vizuelnog i tržišnog identiteta Srbije i regiona.
Okupljajući ugledne kompanije iz ovog dela Evrope i sveta, sajam u fokus stavlja nove ideje, premijere, vrhunski dizajn, inovativne tehnologije, kvalitetan i funkcionalan nameštaj svih vrsta i namena, ali i dizajnere mlađe generacije iz celog regiona koji predstavljaju novu kreativnu i pokretačku snagu.
Sajam je poslovni događaj koji tokom šest dana postaje najvažnija tačka susreta svih učesnika u oblasti industrije nameštaja i onih koji su zainteresovani za nju.

Godišnji pregled kretanja u kreativnoj industriji nameštaja i drvnoj industriji u regionu i svetu i ove jeseni dogodiće se na Beogradskom sajmu.

57. Međunarodni sajam nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije, uz 57. Međunarodni sajam mašina i alata iz oblastidrvne industrije, donosi priliku domaćim posetiocima da se u Beogradu upoznaju sa najatraktivnijim dizajnerskim rešenjima i sagledaju novitete koje su do sada mogli da vide samo na najpoznatijim svetskim sajmovima.

Internacionalni karakter manifestacije ogleda se okupljanju značajnog broja izlagača, poslovnih posetilaca, kupaca, arhitekata, dizajnera i distributera iz regiona i svih krajeva Evrope, kao i sve većem interesovanju kompanija za učešće na sajmu.

Na ovogodišnjem sajmu učestvuje više od 500 izlagača iz 38 zemalja.
Zemlje učesnice: Italija, Nemačka, Švajcarska, Danska, Austrija, Švedska, Turska, Češka, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Severna Makedonija, Poljska, Rumunija, Slovenija…

Tematske celine po halama:
Hala 1 – Tapacirani i stilski nameštaj
Hala 1A – Galanterija i dekor
Hala 2B – Dizajnerski nameštaj
Hala 2C – Mladi dizajneri i škole
Hala 2A – Pločasti materijali
Hala 3 – Dizajnerski nameštaj
Hala 3A – Dizajnerski nameštaj
Hala 4 – Nameštaj za uređenje enterijera, repromaterijali, boje, lakovi, okovi, federi, komore za sušenje…
Hala 5 – Mašine i alati za drvnu industriju

Apsolutni noviteti na Sajmu nameštaja

Na sajmu će se ove godine predstaviti novi internacionalni i regionalni izlagači profilisani u artisanskoj izradi sa velikom posvećenošću detaljima i kvalitetu.

Prvi put na sajmu učestvuju dva prestižna italijanska brenda – Colombini Casa i Cappellini, kao i danski Muuto, hrvatski Nunc i Hespo, severnomakedonski Fagus i srpske firme Lesnina S, Emmezeta i mnogi drugi.

Među novitetima na ovogodišnjem sajmu su kolekcije nameštaja koje ne mogu ostati neprimećene, jer predstavljaju vrhunac u pogledu estetike i kvaliteta: spoj najsavremenije tehnologije i drveta, vizuelno sofisticiran, ali i funkcionalan nameštaj, bezvremene forme, nameštaj u koji su integrisani vrhunski svetlosni efekti, reinterpretirani tradicionalni komadi svežom i jednostavnom estetikom, kvalitetan minimalistički dizajn, sofisticirani aksesoari…

Zvezde domaće i regionalne dizajn scene

Posetioci će ponovo moći da vide proizvode kompanija čiji kvalitet predstavlja najvišu normu kada je dizajnirani nameštaj u pitanju: Prostoria iz Hrvatske, zatim švajcarski WOAK i domaći Gir. Ove kompanije svojim povratkom potvrđuju kvalitet manifestacije i činjenicu da Beogradski sajam nameštaja predstavlja regionalni centar u oblasti promocije nameštaja.

Na Sajmu nameštaja predstavlja se izuzetan program domaćih izlagača: Simpo, Extraform, Catra Home Fashion, Atlas, studio Dsignedby, Wood Mood Design, Garda, Rast, Kolarević, Casa Familia, Concept Line, Wood Feel…

Uz kolekcije brojnih izlagača iz zemlje i sveta, posetioci će tokom sajamskih dana moći da uživaju u posebnim događajima posvećenim dizajnu koji su se već ustalili u sajamskoj agendi tokom prethodnih godina.

57. Međunarodni sajam u Beogradu

57. Međunarodni sajam u Beogradu

Izložba mladih dizajnera/Young Designers Exhibition – zvezde u usponu, hala 2C

Tokom sajma posetioci će imati priliku da pogledaju najsavremenija rešenja u oblasti dizajna nameštaja i saznaju kako o dizajnu razmišljaju još uvek neafirmisani dizajneri. U hali 2C nastupaju sveže i mlade snage. Ovo je poseban događaj u okviru Sajma nameštaja u Beogradu koji promoviše nove autore i igra važnu ulogu u povezivanju svih aktera koji učestvuju u kreiranju proizvoda, celokupne industrije i tržišta.

Design Talks – diskusije sa eminentnim govornicima, hala 2C

Razgovori sa dizajnerima i arhitektama postaju sve popularniji događaj na sajmu na kom se okuplja sam vrh eksperata iz oblasti dizajna, arhitekture i industrije nameštaja u celini. Svakoga dana tokom trajanja sajma posetioci se mogu pridružiti razgovorima ili slušati o iskustvima vodećih stručnjaka, proizvođača, konsultanata i svih ostalih aktera koji učestvuju u kreiranju kvalitetnih proizvoda, na domaćem i na svetskom tržištu.

Na Design razgovorima će učestvovati članovi žirija, mladi dizajneri sa izložbe Young Designers Exhibition, predstavnici kompanija Gir, Nunc, Hard Stuff, Rast, Animo, Lilipop, Održivi Prostor, Nova Iskra, Abovus Architects…
Razgovor moderira Vesna Pejović poznata produkt dizajnerka iz Beograda.

NAGRADE SAJMA NAMEŠTAJA 2019: “Zlatni ključ” i „Sajamski ključ“

Nagrada “Zlatni ključ” – Nagrada za najbolja rešenja

Zlatni ključ je nagrada koju žiri sastavljen od internacionalnih eksperata dodeljuje najuspešnijim izlagačima na sajmu, ukazujući na najkvalitetnija i najinovativnija rešenja. Okupljanje internacionalnog žirija Beogradski sajam nameštaja stavlja u međunarodni kontekst i izdvaja ga kao relevantnu instituciju u sferi industrije nameštaja.

Nagrada „Sajamski ključ“

Nagrada Sajamski ključ biće dodeljena za doprinos podizanju kvaliteta manifestacije i ukupan sajamski nastup.

Dodela nagrada Zlatni i Sajamski ključ održaće se u četvrtak 7. novembra, u 18 časova u hali 2C.

Ove godine tim stručnjaka koji će odlučivati o nagradi čine:

Francesca De Ponti
Francesca De Ponti je novinarka, konsultantkinja i ekspert u oblasti industrije nameštaja, dizajna i arhitekture i suosnivačica agencije ADP Comunicazione u Milanu. Poseduje ogromno publicističko iskustvo u oblasti arhitekturi i dizajnu, kao i u strateškim konsultacijama. Dugi niz godina radila je kao glavna urednica u časopisu Design Diffusion World group. Trenutno je koordinator PR kancelarije Salona del Mobile u Milanu, Moskvi i Šangaju.

Branko Nikolić
Branko Nikolić je arhitekta i suosnivač Antipod studija iz Beograda koji se primarno bavi dizajnom enterijera, dizajnom nameštaja i industrijskim dizajnom. Studio je do sada osvojio više nagrada i realizovao veliki broj projekata u oblasti arhitekture, dizajna nameštaja i enterijera za stambene i poslovne prostore, kao i prostore prodajnih objekata i restorana. Antipod sarađuje sa vodećim kompanijama u Srbiji, primenjujući globalna i inovativna rešenja u cilju razvoja visoke funkcionalnosti u okviru radnog i životnog prostora.

Marko Sousa Santos
Marco Sousa Santos je dizajner iz Lisabona, art direktor i kustos aktivan u najrazličitijim projektima u sferi enterijera i dizajna. Pored velikog broja raznovrsnih projekata pokrenuo je PROTO DESIGN i bijenale EKSPERIMENTA DESIGN, gde kao art direktor realizuje neke od najvažnijih izložbi. Njegovi projekti i proizvodi su izlagani u referentnim institucijama, kao što su V&A u Londonu, prodavnica MOMA u Njujorku, trienale u Milanu i Salon du Meuble u Parizu.

Gorazd Malačić
Gorazd Malačič je osnivač konsultantske kuće za produkt dizajn, Asobi, koja je međunarodni debi imala na londonskom festivalu dizajna sa prototipom sofe Isle Lounge. Asobi je nosilac mnogobrojnih prestižnih nagrada u oblasti dizajna. Gorazd je takođe i pokretač brenda TOKIO, svojevrsne platforme u kojoj objedinjuje svoje iskustvo i kreira savremeni dizajnerski brend, sa fokusom na tehnički dobro urađene proizvode.

Tanja Jović
Tanja Jović je ekonomista i brend menadžer za istočnoevropsko tržište u Alba Sales Consulting Agenciji, za uticajne brendove visokog cenovnog ranga, poput Agape, Missoni Home, Vall & Deco i Brokis. Kao agent je sarađivala sa brendovima kao što su Vitra, Cassina, B&B Italia, De Padova kao i sa velikim brojem arhitekata iz Hrvatske i regionu. Uz to, poseduje i veliko iskustvo konsultanta pri razvoju i distribuciji mladih brendova na globalnom tržištu.

57. Međunarodni sajam mašina i alata iz oblasti drvne industrijeod 5. do 9. novembra 2019. godine u hali 5

Paralelno sa 57. Međunarodnim sajmom nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije odvijaće se 57. Međunarodni sajam mašina i alata iz oblasti drvne industrije, koji će trajati dan kraće – od 5. do 9. novembra u hali 5 Beogradskog sajma.

Od izuzetne važnosti za drvno-prerađivačku industriju Srbije, sajam prikazuje inovacije, najnovija tehničko-tehnološka rešenja kao i pravce razvoja i perspektivu drvne i industrije nameštaja. Ekspanziji domaće drvne industrije na Sajmu mašina i alata iz oblasti drvne industrije doprineli su veliki prirodni resursi i potencijali Srbije, jasna biznis orijentacija sajma kao i program vrhunskog kvaliteta.

Izložbeni program obuhvata najnovije mašine za visoku preciznost primarne i završne obrade drveta, pilane, sušare, mehaničke, električne i pneumatske alate.
Pored reprezentativnih domaćih predstavnika i brendova, zapažen broj izlagača dolazi iz Nemačke, Italije, Slovenije, Hrvatske, Austrije…

Sajam predstavlja izuzetnu priliku proizvođačima mašina i alata, uvoznicima i distributerima da svoje proizvode i novitete prezentuju proizvođačima i kupcima nameštaja, trgovcima, dizajnerima, arhitektama i menadžerima, veleprodajnim i maloprodajnim distributerima.

Promocija industrije nameštaja i drvne industrije Srbije

Za strane investitore Srbija je jedna od najatraktivnijih destinacija za ulaganje. Beogradski sajam nameštaja utemeljen je kao vodeći generator domaćeg izvoza i mesto promocije najboljih ideja i proizvoda sa ovih prostor. Ova manifestacija je prilika da drvna industrija i industrija nameštaja Srbije predstave svoje aktuelne domete i dalje potencijale.

Drvna industrija Srbije beleži rekordan suficit u razmeni sa inostranstvom. U ekspanziji je proizvodnja i izvoz nameštaja od punog drveta, visokog kvaliteta, a sve značajnija je i proizvodnja i prodaja pločastog nameštaja.Ova industrija ima izuzetan potencijal zbog kvaliteta sirovinske baze u Srbiji, očuvanih i obnovljivih prirodnih resursa, a njen razvoj podstiče razvoj preduzetništva, rast zaposlenosti i regionalni razvoj.

Domaće kompanije konstantno modernizuju opremu i prilagođavaju se zahtevnim trendovima i potrebama tržišta. Saradnja dizajnera nameštaja i enterijera sa domaćim proizvođačima nameštaja rezultira visokokvalitetnim proizvodima koji su izvozno orijentisani.

Promocija industrije nameštaja i drvne industrije

Promocija industrije nameštaja i drvne industrije

B2B poslovni portal

Značaj manifestacije za domaću i regionalnu privredu ogleda se u afirmaciji domaćih proizvođača iz oblasti drvne industrije i mogućnosti da svoju produkciju predstave velikom broju kupaca (buyera) iz zemalja u okruženju, Evrope i sveta. U okviru programa Hosted Buyer očekuje se poseta nekoliko hiljada velikih profesionalnih kupaca, uticajnih u domenu industrije nameštaja, koji su u poziciji da spajaju tržišta i kreiraju tražnju na globalnom tržištu.
Za što efikasniju promociju kompanija i efektnije poslovne aranžmane tokom sajma, svim učesnicima dostupan je B2B poslovni portal namenjen registraciji kako izlagača, tako i poslovnih posetilaca Međunarodnog sajma nameštaja i Međunarodnog sajma mašina i alata iz oblasti drvne industrije 2019 http://bff.talkb2b.net/
Usluga zakazivanja B2B sastanaka za sve registrovane učesnike (izlagače i poslovne posetioce) je besplatna.
Za održavanje poslovnih sastanaka predviđen je Business Lounge na galeriji hale 1, dok je Meeting point u hali 2B.

Očekuje se da će tokom šest dana događaj posetiti oko 85 hiljada posetilaca,što potvrđuje kvalitet manifestacije, a Beogradski sajam nameštaja etablira u regionalni centar u oblasti promocije nameštaja.Za sve posetioce događaj je posebno primamljiv zbog ekskluzivnih sajamskih pogodnosti, a svi učesnici su za kupce na sajmu najavili specijalne popuste i poklone prilikom kupovine.

Radno vreme Sajma nameštaja:
UTO – SRE, 5 – 6. novembar: 10:00 – 19:00
ČET – NED, 7 – 10. novembar: 10:00 – 20:00

Radno vreme Sajma mašina:
UTO – SUB, 5 – 9. novembar: 10:00 – 19:00

Ulaznice: cena pojedinačne ulaznice je 400 dinara, a za grupne posete 300 dinara.
Parking: 150 dinara po satu.

Medijski partneri manifestacije: Furniture News, Mobel Markt, Meubihome, Wood Business Portal com, Archiproducts, BeforeAfter.rs, Designed.rs, Zagreb Desing Week, Bravacasa, Kuća stil, Style.rs, Ego magazine, Podovi, Gradnja.rs i Drvotehnika.

Novinarske akreditacije:
Sve detalje o događaju potražite na sajtu www.sajamnamestaja.rs,
a zahtev za novinarsku akreditaciju popunite na linku:
http://sajamnamestaja.rs/sr/akreditacija/

Dobro došli na 57. Sajam nameštaja!

PRESS Beogradskog sajma press@sajam.rs
Ivana Višković tel: 011 2655 101, 063 395 871 ivana.viskovic@sajam.rs
Tamara Vasiljević tel: 011 2655 828, 063 328 169 tamara.vasiljevic@sajam.rs
Web: www.sajamnamestaja.rs

Advertisement

Građevina

GRAĐEVINSKI NEDELJNIK: Ulaganja u jug Srbije, najveći rast u građevinarstvu, planovi za Surčin…

Objavljeno

:

Od

Zorana Mihajlović, Ministarka građevinarstva

Bliži se kraj godine, pa bi retrospektiva u polju građevinarstva definitivno govorila u prilog ovoj delatnosti u smislu BDP. O tome ćemo danas pisati, kao i o još nekim projektima koji su u planu, a trebalo bi da olakša živote žitelja Niša, Jakova i Dobanovaca.

Mihajlović u Nišu: „Nikad više ulaganja u jug Srbije“

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je protekle sedmice sa gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem o izgradnji obilazne pruge oko Niša i izgradnji i sanaciji saobraćajnica koje su korišćene prilikom izgradnje Koridora 10.

Na ovom sastanku, između ostalog, dogovoreno je da na proleće krene izgradnja državnog puta od Malče do Proseka, kao i sanacija lokalnog puta od Proseka do Jelašnice, koji je vidno oštećen tokom izgradnje auto-puta. Resorna ministarka je istakla i da će sledeće godine početi izgradnja jednog od šest novih auto-puteva, od Niša do Pločnika.

Na sastanku se razgovaralo i o daljem razvoju Aerodroma “Konstantin Veliki. Tom prilikom je konstatovano da to više nije mali aerodrom i da ima velike potencijale za dalje napredovanje,a dogovorena je i dinamika otvaranja bočnih naplatnih rampi u zoni grada Niša.

Koridor 10

Koridor 10, Srbija

Mihajlović o drumskom Koridoru

Ona je na TV 02 rekla da je Srbija ove godine završila kompletan drumski Koridor 10 i naglasila da se više nikad neće desiti da se jedan auto-put gradi 50 godina, jer to znači da je država zatvorena u transportnom smislu.

„To je upravo bio slučaj sve do pre nekoliko godina, jer su praktično radovi i na južnom i na istočnom kraku počeli tek 2014, a od 2012 do 2014. smo se bavili preprojektovanjem i eksproprijacijama koje nisu bile urađene na vreme. Da smo kojim slučajem radili po projektima koje su nam ostavili Boris Tadić, Milutin Mrkonjić i Velimir Ilić, danas ne bismo imali ni auto-put kroz Grdeličku klisuru, ni istočni krak Koridora 10, ili bi se to što je urađeno urušilo za 10 dana”, rekla je Mihajlovićeva.

Najveći rast vrednosti građevinskih radova u poslednjih 10 godina

Najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku kažu da je vrednost izvedenih radova u građevinarstvu na teritoriji Srbije povećana je za 39,9 odsto u trećem kvartalu 2019. u odnosu na isti period prethodne godine. Ovo je najviša stopa rasta građevinarstva zabeležena u jednom kvartalu od 2010. godine.

Trend rasta građevinarstva, kao sektora koji je najviše doprineo rastu BDP u 2019, nastavljen je i tokom 2019. i u prva tri kvartala ove godine ostvarena je prosečna stopa rasta vrednosti izvedenih građevinskih radova od 25,8 odsto. Zbog svega gore pomenutog očekuje se da odlični rezultati u 2019. dodatno povećaju učešće sektora građevinarstva u BDP Srbije na kraju godine.

radnici na gradilištu

Foto: www.pixabay.com/Michael Gaida

U Surčinu opet tender za trgove

Žitelji surčinskih naselja Jakovo i Dobanovci trebalo bi u narednom periodu da dobiju nove trgove, ukoliko se neko od izvođača javi na tender. Direkcija za građevinsko zemljište pre nekoliko dana raspisala je tender za izradu tehničke dokumentacije i izvođenje radova na dva trga, a rok za donošenje odluke o izvođaču je 25 dana od otvaranja ponuda. Kako je za list Novosti rekao predsednik Opštine Stevan Šuša, već tri godine traju pokušaji da se uredi nekoliko glavnih trgova u Surčinu.

Planom je predviđeno da bude sređen glavni trg u Jakovu, čime bi stanovnici ovog dela prestonice konačno dobili funkcionalan javni prostor. On bi se nalazio na prestoru sadašnjeg, na uglu Boljevačke ulice i Ulice vožda Karađorđa, površine 1.136 kvadrata. Kako je predviđeno, 60 odsto prostora bilo bi popločano kamenim pločama, dok će 40 odsto biti ozelenjeno novim sadnicama i pokriveno obnovljenim travnjakom. Centralni deo trga na kom se nalazi spomenik biće sređen, a takođe je planirano da se ugradi šest stubova javne rasvete, dok vodovodne cevi nije potrebno menjati.

Žitelji Dobanovaca takođe će, ukoliko se sklopi dogovor sa izvođačem, uskoro dobiti nov javni prostor u samom centru naselja. Ukupna površina trga iznosiće 1.450 kvadrata, a sastoji se od parkovskog dela, koji ima 1.000 kvadrata i zasebne parcele od 450. Trg u ovom surčinskom naselju je već formiran, ali je neophodno njegovo uređenje, što predviđa uklanjanje svih postojećih rekvizita i dve fontane, dok će velika centralna fontana biti zadržana. Oko 70 odsto površine namenjene parku treba da bude pod zelenilom, dok će ostatak biti popločan kamenim kockama, a predviđeno je i nekoliko klupa, kao i razni sadržaji za decu.

Nastavi sa čitanjem

Građevina

I Francuska očekuje naše radnike

Objavljeno

:

Od

radnici na gradilištu

Posle Nemačke koja konstantno ima potrebe za našim radnicima i Francuska planira da uvede kvote za radnike iz zemalja izvan Evropske unije kojima će omogućiti ulazak u zemlju, rekla je ministarka rada Mjuriel Peniko.

Kako prenosi Hina, ministarka Peniko je pojasnila da će kvote biti određene u toku leta 2020. Naime, Vlada će sastaviti popis relevantnih zanimanja koja će biti pokrivena tim kvotama, iako je prioritet vratiti Francuze na tržište rada, prenela je „Al Džazira“.

„Naš je prioritet da pomognemo Francuzima da se vrate na tržište rada. Tek potom ćemo se okrenuti izbeglicama i omogućiti im da nađu posao“, rekla je ministarka, kako prenosi agencija. Ukoliko i dalje bude potrebe za radnom snagom, na korist države i kompanija, dodala je Peniko, „dovešće se ljudi koji su potrebni, u zavisnosti od njihovih zvanja i kvalifikacija“.

Nastavi sa čitanjem
Advertisement

Fasade

Izdvajamo

Popularno