Connect with us

Novosti

Reč urednika: GRENEF pomera granice

Objavljeno

:

Novo izdanje časopisa GRENEF

Dragi prijatelji, saradnici, čitaoci…

Drugo izdanje u ovoj godini spremali smo sa velikom dozom entuzijazma, potpuno nesvesni činjenice da smo u prethodnim časopisima postavili standarde i da se od nas očekuje da barem ostanemo na istom kursu. Pažljivo smo birali teme, projekte i sagovornike i maksimalno se fokusirali na sadržaj časopisa koji je ispred vas. U razgovorima sa autorima, arhitektama i klijentima shvatili smo da je GRENEF trenutno najčitanije i najpopularnije izdanje u segmentu arhitekture i građevinarstva i da se svaki broj čita od korice do korice. Naš instagram nalog je prešao 21.000 pratioca, a broj pretplatnika raste iz nedelje u nedelju i to nam je jasan pokazatelj da kreiramo zanimljiv i unikatan sadržaj, ili što bi rekao jedan arhitekta: 

„Vi se jedini u segmentu uskostručnih građevinsko/arhitektonskih časopisa bavite svojim poslom“

Časopis GRENEF 17.broj

NOVO izdanje časopisa GRENEF možete čitati i online klikom na LINK

Naša misija je bila od samog starta jasno definisana, a to je promocija domaće arhitekture i građevinarstva kroz stručne tekstove i prezentacije domaćih energetski efikasnih stambenih i poslovnih objekata. Pažljivo smo planirali svako izdanje, kreirali sadržaj koji je zanimljiv domaćoj publici i prezentovali domaće projekte i na taj način favorizovali, upravo domaću arhitekturu i građevinarstvo. Shvatili smo da domaći arhitekta trenutno nema poziciju koju je nekada imao, ili nema poziciju koju zaslužuje u našem društvu. Kada pogledamo neke zemlje regiona jasno možemo uočiti razliku o percepciji arhitekte na svakom projektu. Upravo je arhitekta ili projektni biro potpisan ispred svakog stambeno-poslovnog objekta i to VELIKIM SLOVIMA. Investitori su shvatili, da pored ostalih benefita koji podrazumevaju angažovanje arhitekte, oni i daju dodatnu vrednost svakom njihovom projektu. Kod nas se situacija menja, polako, na bolje ili u tom smeru, ali mislim da svi u lancu moramo raditi na tome da struka bude više uvažavana, ne samo od investitora, već u celom društvu. 

Korona virus je na izmaku, nadamo se barem, ali je počeo i još uvek traje rusko-ukrajinski rat. Cene svih materijala su bukvalno podivljale i ne nazire se kraj poskupljenjima ili makar stagnacija. Sve to je još jače uticalo na rast cene kvadratnog metra nekretnine, a potražnja za stanovima i kućama je i dalje u rastu. Do kada će ovaj odnos ponude i potražnje biti održiv pokazaće vreme, ali svakako brine činjenica da rast cena nekretnina nije posledica rasta standarda građana Srbije.

Za nas u redakciji časopisa 2022. godina je počela zaista dinamično i rekordno. Iz broja u broj pomeramo granice, pa se sada možemo pohvaliti da nas u ovom broju podržava 45 sjajnih kompanija koje su prepoznale našu misiju i rešile su da nas podrže i pridruže se klubu izuzetnih brendova. Sama činjenica da dve trećine kompanija sa kojima sarađujemo možete videti jedino u našem časopisu ili na portalu, dovoljno govori o kakvom je respektu i poverenju reč. Broj strana je takođe rekordan, pa smo ovo izdanje, nekako, „spakovali“ na 188 strana, što je skoro 40% više nego isto izdanje pre godinu dana. I mi smo zahvaćeni globalnim rastom cena, bukvalno svake stavke, pa nam je usluga štampe poskupela za više od 20%, ali se nadamo da će se na ovom i zaustaviti, jer to svakako opterećuje naše poslovanje, a mi nismo u situaciji, kao dobavljači građevinskog materijala, menjati cene prema klijentima iz broja u broj, jer sa velikom većinom imamo godišnje ugovore o poslovno-tehničkoj saradnji.

Nastavljamo u istom ritmu i u ovoj godini. Postavili smo temelje pažljivo i kvalitetno i sada idemo prema ispunjenju naše misije i jasno zacrtanog cilja. Želimo da okupimo sve kvalitetne brendove na jednom mestu, kako bi naši čitaoci imali uvid u vrhunski izbor ponude na tržištu. Nakon tri godine, Beogradski sajam građevinarstva će se konačno održati u terminu od 27-30. aprila. Mi ćemo i ove godine imati svoj izložbeni prostor između hala 1 i 4 tj. na starom mestu, pa vas ovim putem pozivam da nas posetite. 

Čitamo se i dalje,

Predrag Rađen, urednik

Predrag Rađen potpis

 

Advertisement reklama na grenef portalu
Advertisement

Izdvajamo

Popularno