Connect with us
Novosti

Novi zakon donosi ve─çe ┼íanse za posao gra─Ĺanima Zapadnog Balkana

Broj slobodnih radnih mesta u Nema─Źkoj trenutno je 1,4 miliona, a uz to, Doj─Źe vele javlja da ─çe toj zemlji do 2030. godine nedostajati ┼íest miliona radnika.

Zainteresovanost gra─Ĺana Balkana da zaposlenje prona─Ĺu u Nema─Źkoj i dalje raste. ┼áansu gra─Ĺani na┼íe zemlje vide i u ─Źinjenici da ─çe u Nema─Źkoj od 1. marta 2020. stupiti na snagu novi zakon, koji se odnosi na useljavanje stru─Źne radne snage van zemalja Evropske unije, prema kojem se vi┼íe ne─çe primenjivati pravilo po kojem prednost pri zapo┼íljavanju ima dr┼żavljanin Nema─Źke ili neke druge zemlje Evropske unije. Ukida se i lista tzv. deficitarnih zanimanja ┼íto konkretno zna─Źi da ─çe se sve grupe zaposlenih tretirati na isti na─Źin.

Dobre zarade su glavni razlog da gra─Ĺani van EU biraju Nema─Źku kao budu─çu destinaciju za rad. Nema─Źki poslovni portal Gehalt.de objavio je nedavno najnovije podatke o najvi┼íim i najni┼żim platama u Nema─Źkoj u 2019. godini.

Kada je re─Ź o nedostaju─Źoj radnog snazi, Doj─Źe vele pi┼íe da je razlog ┼íto ─çe ovoj zemlji nedostajati toliki broj radnika to ┼íto, s jedne strane, Nema─Źka stari, a i, osim toga, zanatski poslovi su za mlade u ovoj zemlji sve manje atraktivni i lo┼íe pla─çeni. Pored toga, nema─Źka izvozna ekonomija cveta i nalazi se u ekspanziji. Tako se tiho, ─Źinjenicama, okon─Źava borba kultura u Nema─Źkoj, koja je oduvek imala apsurdne momente.

Zakonom o useljavanju stru─Źne radne snage, koji stupa na snagu 1. marta 2020. Nema─Źka stvara mogu─çnost za zapo┼íljavanje gra─Ĺana iz dr┼żava van Evropske unije, prvenstveno za kvalifikovanu stru─Źnu radnu snagu. Stru─Źnim radnicima mora prvo biti priznata kvalifikacija u Nema─Źkoj, a nakon toga apliciraju za vizu.