Connect with us
Novosti

Novi zakon donosi veće šanse za posao građanima Zapadnog Balkana

Broj slobodnih radnih mesta u Nemačkoj trenutno je 1,4 miliona, a uz to, Dojče vele javlja da će toj zemlji do 2030. godine nedostajati šest miliona radnika.

Zainteresovanost građana Balkana da zaposlenje pronađu u Nemačkoj i dalje raste. Šansu građani naše zemlje vide i u činjenici da će u Nemačkoj od 1. marta 2020. stupiti na snagu novi zakon, koji se odnosi na useljavanje stručne radne snage van zemalja Evropske unije, prema kojem se više neće primenjivati pravilo po kojem prednost pri zapošljavanju ima državljanin Nemačke ili neke druge zemlje Evropske unije. Ukida se i lista tzv. deficitarnih zanimanja što konkretno znači da će se sve grupe zaposlenih tretirati na isti način.

Dobre zarade su glavni razlog da građani van EU biraju Nemačku kao buduću destinaciju za rad. Nemački poslovni portal Gehalt.de objavio je nedavno najnovije podatke o najvišim i najnižim platama u Nemačkoj u 2019. godini.

Kada je reč o nedostajučoj radnog snazi, Dojče vele piše da je razlog što će ovoj zemlji nedostajati toliki broj radnika to što, s jedne strane, Nemačka stari, a i, osim toga, zanatski poslovi su za mlade u ovoj zemlji sve manje atraktivni i loše plaćeni. Pored toga, nemačka izvozna ekonomija cveta i nalazi se u ekspanziji. Tako se tiho, činjenicama, okončava borba kultura u Nemačkoj, koja je oduvek imala apsurdne momente.

Zakonom o useljavanju stručne radne snage, koji stupa na snagu 1. marta 2020. Nemačka stvara mogućnost za zapošljavanje građana iz država van Evropske unije, prvenstveno za kvalifikovanu stručnu radnu snagu. Stručnim radnicima mora prvo biti priznata kvalifikacija u Nemačkoj, a nakon toga apliciraju za vizu.