Connect with us
Energetska efikasnost

Lafarge inovacije za „zelenu gradnju“ – Re┼íenje za puteve

BORBA PROTIV KLIMATSKIH PROMENA PREDSTAVLJA KLJU─îNU STRATEGIJU U OKVIRU KOMPANIJE LAFARGEHOLCIM, KAKO NA GLOBALNOM NIOVOU, TAKO I U LAFARGE BFC-U U SRBIJI, GDE JE KOMPANIJA SVOJU DELATNOST USMERILA KA LIDERSTVU NA POLJU ÔÇ×ZELENE GRADNJEÔÇŁ, UNAPRE─ÉUJU─ćI SVOJ PORTFOLIO PROIZVODIMA SA MANJOM EMISIJOM ┼áTETNIH GASOVA, PRE SVEGA UGLJEN-DIOKSIDA.

Primenom ÔÇ×zelenihÔÇŁ tehnologija u beo─Źinskoj cementari radi se na razvoju gra─Ĺevinskih materijala i komponenti koji, sa jedne strane, sadr┼że manje ugljenika, dok se, sa druge strane, njihovim kori┼í─çenjem zna─Źajno redukuje potreba za radom mehanizacije, ┼íto direktno umanjuje koli─Źinu emitovanih spornih gasova u atmosferu, a ujedno se ostvaruju i u┼ítede u tro┼íkovima izgradnje, kao dodatni stimulans investitorima za dalju primenu ÔÇ×zelenihÔÇŁ proizvoda i tehnologija.

Lafarge hidrauli─Źna veziva za puteve (HRB veziva), namenjena za stabilizaciju i/ili modifikaciju materijala u infrastrukturnim objektima, pripadaju navedenoj kategoriji ÔÇ×zelenihÔÇŁ materijala. Kupcima su na raspolaganju dva tipa HRB veziva – BEOSOL, vezivo na bazi cementa i BEOBOND, vezivo na bazi cementa sa dodatkom kre─Źa.

Metoda stabilizacije BEOSOL-om i BEOBOND-om podrazumeva upotrebu postoje─çih materijala sa konkretnog gradili┼íta, uz optimalno doziranje veziva, ─Źime se spre─Źava dodatna eksploatacija prirodnih resursa, izbegava formiranje gradili┼ínih deponija od materijala sa iskopa, smanjuje se tro┼íak transporta i dodatne emisije gasova prouzrokovane prevozom sirovina. Dok su BEOSOL proizvodi namenjeni za stabilizaciju tla i modifikaciju materijala lo┼íijih karakteristika pri izgradnji puteva i platoa, BEOBOND vezivo projektovano je za stabilizaciju i modifikaciju tla kod kojih je procenat vla┼żnosti i sadr┼żaj glinovitih ─Źestica veoma visok. Upotrebom oba tipa Lafarge veziva zna─Źajno se smanjuje potreba za dodatnim materijalima kao zamena posteljice, ─Źime se redukuje broj radnih sati mehanizacije, a ┼íto se posledi─Źno reflektuje, pored finansijske u┼ítede, i na smanjenje zaga─Ĺenja, odnosno redukciju emisije ugljen-dioksida, ┼íto sveukupno ove proizvode svrstava u ekolo┼íki prihvatljive.

lafarge

Foto: Stabilizacija HRB vezivom BEOBOND

PRIMENA HRB VEZIVA Ôćĺ BENEFITI

Prilikom izgradnje infrastrukturnih objekata ponekad je nemogu─çe izbe─çi deonice na kojima temeljno tlo ili tlo posteljice ne zadovoljava minimalne zahteve, bilo u pogledu nosivosti ili u pogledu potrebnog kvaliteta materijala, a koje projekat ili neki op┼íteva┼że─çi propisi postavljaju na sam materijal i na stanje njegove ugra─Ĺenosti. U ovakvim situacijama metoda stabilizacije i modifikacije materijala HRB vezivima predstavlja imperativ.

Radi ┼íto slikovitijeg poja┼ínjenja zna─Źaja primene metode stabilizacije puteva, u nastavku ─çe biti data uporedna analiza ispitivanja debljine slojeva u tri slu─Źaja: 1) primena klasi─Źne metode projektovanja kolovozne konstrukcije bez stabilizacije, zatim 2) zamena tla refulisanim (─Źistim peskom) i 3) stabilizacija tla. Kao ulazni parametar kori┼í─çen je tip te┼íkog saobra─çajnog optere─çenja, ─Źija je vrednost 5×106 ESO 80 kN.

Posteljica na kojoj je vr┼íeno ispitivanje veziva jeste les, ─Źija se vrednost CBR-a (kalifornijskog indeksa nosivosti) kre─çe izme─Ĺu 2% i 5%. (Prema granulometrijskom sastavu les spada u materijale sa zna─Źajnom koli─Źinom pra┼íinastog materijala – oko 70%, dok prema USCS klasifikaciji pripada materijalu kategorije CL). Za analizu je kori┼íceno do 5% HRB veziva, koje drasti─Źno menja prirodne karakteristike materijala koji se tretira, obaraju─çi mu vrednosti indeksa plasti─Źnosti (Ip), dok mu, sa druge strane, zna─Źajno pove─çava CBR (u doza┼żi od 5% HRB-a CBR lesa mo┼że dosti─çi i vrednosti ve─çe od 60%). Prilikom ispitivanja materijala i izrade prora─Źuna, kori┼í─çeni su va┼że─çi standardi.

Lafarge

Na dijagramu je dat prikaz tri analizirane varijante re┼íenja kolovozne konstrukcije. Jasno je uo─Źljiva redukcija donjih nose─çih slojeva (tamnobraon boja) kod konstrukcije stabilizovane Lafarge HRB vezivima u odnosu na ostale dve.

Svaka od postoje─çih varijanti izrade kolovozne konstrukcije podrazumeva izvestan rad mehanizacije na dopremanju i ugradnji upotrebljenog materijala sa jedne strane, kao i radove na iskopu i transportu iskopanog materijala na deponiju, sa druge strane. Shodno tome, smanjivanjem debljine slojeva kolovozne konstrukcije zna─Źajno se umanjuje koli─Źina kori┼í─çenih sirovina, kao i rad mehanizacije, ─Źime se ostvaruju znatne u┼ítede, bez dodatnog negativnog uticaja na ┼żivotnu sredinu.

Primena tehnologije stabilizacije tla dovodi do drasti─Źne redukcije emisije ugljen-dioksida; prema poslednjim kalkulacijama radi se o ─Źak 25% manjoj emisiji u odnosu na klasi─Źnu tehniku izrade kolovozne konstrukcije, zbog ─Źega se metoda stabilizacije i modifikacije materijala primenom Lafarge HRB veziva s pravom naziva ÔÇ×zelenaÔÇť tehnologija, ─Źija je primena imperativ u borbi za o─Źuvanje ┼żivotne sredine i ekonomi─Źnu gradnju infrastrukture.

Lafarge-logo

Za više informacija o cementu CEM II/B-M(S-V)42,5N LH kontaktirati
T. +381 63 680 804
lafarge.srbija@lafargeholcim.com
www.lafarge-gradnja.rs
www.lafarge.rs