Connect with us
Arhitektura

projekat: Centar za rani razvoj dece i inkluziju

Jadran d.o.o., Millennium Team d.o.o. i Telesec d.o.o. kao Grupa ponu─Ĺa─Źa u zajedni─Źkoj saradnji predstavlja po svemu specifi─Źan projekat izgradnje Centra za rani razvoj dece i inkluziju (CRRDI).

Izvo─Ĺenje je po─Źelo u decembru 2022. godine i traja─çe 24 meseca. Odnosno projekat treba da bude gotov do decembra 2024. godine.

Do sada su na gradili┼ítu zavr┼íeni iskopi i odvoz na deponiju preko 70.000 m3 zemlje. Ura─Ĺen je ve─çi deo temeljne plo─Źe u kojoj je projektovao da se ugradi preko 4000 m3 betona kao i sama hidroizolacija. U ovom trenutku zapo─Źinje se sa izvo─Ĺenjem radova ka vi┼íim eta┼żama, odnosno postavljaju se armirano – betonski liveni zidovi, stubovi i plo─Źe. Tako─Ĺe, monta┼ża o┼íupljenih prefabrikovanih plo─Źa je u toku.

Centar za rani razvoj dece i inkluziju Beograd

Centar za rani razvoj dece i inkluziju Beograd / 3D vizualizacija

Za njihovu monta┼żu su predvi─Ĺena dva toranjska krana pove─çane nosivosti sa du┼żinom strela od 60 metara. U konstrukciju ─çe biti ugra─Ĺeno preko 12.000 m3 betona, 1.500.000 kg armature kao i preko 83.500 kg ─Źelika.

ÔÇ×Radovi na lokaciji teku po planu, a u aprilu ─çe se krenuti sa daljim zidarskim radovima, a od juna o─Źekujemo radove na obradi podova, zidova, odnosno malterisanje, instalaterski radovi vodovod i kanalizacijaÔÇť navodi Bojana Ristovi─ç M.in┼ż.gra─Ĺ. jedna od in┼żenjera kompanije Jadran d.o.o. anga┼żovanih na projektu.

Centar za rani razvoj dece i inkluziju Beograd 3D model

Centar za rani razvoj dece i inkluziju Beograd 3D model

Objekat je du┼żine 173 metara, a maksimalna ┼íirina je 52,2 metara. Objekat je nepravilnog poligonalnog oblika i dilataciono podeljen na ─Źetiri nezavisne celine. Konstrukcija je projektovana kao kombinacija monolitnih AB plo─Źa i monta┼żnih prethodno napregnutih o┼íupljenih plo─Źa debljine 35 cm i 40 cm sa slojevima za monolitizaciju od 6 cm i 8 cm. Kompletan objekat od 20.156,17 kvadratnih metara sastoja─çe se od terapeutskog, dijagnosti─Źkog, edukativnog i nau─Źno istra┼żiva─Źkog dela sa unutra┼ínjim dvori┼ítem, koje ─çe biti va┼żan deo Centra i produ┼żetak terapeutske celine.

Sastavni deo kompleksa su i objekti bungalova za sme┼ítaj i vi┼íednevni boravak porodica, kao i objekat ┼ítale za adekvatno dr┼żanje ┼żivotinja sa manje┼żom i baby zoo vrtom koji su projektovani u svrhu sprovo─Ĺenja hipoterapije, koja ─çe se prvi put primenjivati na na┼íim prostorima.

Centar za rani razvoj dece i inkluziju 3D model

Centar za rani razvoj dece i inkluziju 3D model

ÔÇ×Objekat je veoma kompleksan i sadr┼żajan sa visokim nivoom kvaliteta ugra─Ĺenih materijala. Veoma smo ponosni da imamo prilike da u─Źestvujemo na ovakvom projektu gde su deca u fokusu i sve ┼íto mi radimo prilago─Ĺavamo njima,ÔÇŁ isti─Źe Bojana.

Tako─Ĺe se planira smanjenje potro┼ínje energije i odr┼żivost u izgradnji, primenjuju─çi odgovaraju─çe tehni─Źke mere, standarde i uslove planiranja, projektovanja, izgradnje i kori┼í─çenja objekta i prostora. Na ovaj na─Źin, obezbe─Ĺuje se inkluzivno okru┼żenje koje je pristupa─Źno za sve, bez obzira na njihove fizi─Źke sposobnosti.

Inkluzija

Gradilišna lokacija / foto: Jadran d.o.o.

Ispunjenost osnovnog zahteva ÔÇ×u┼íteda energijeÔÇŁ ostvarena je kroz odgovaraju─çi izbor termi─Źke za┼ítite, instalacija grejanja, ventilacije, osvetljenja i pripreme tople vode ┼íto obezbe─Ĺuje ni┼żi nivo potro┼ínje energije, vode─çi ra─Źuna o korisnicima i klimatskim uslovima lokacije.

U smislu odr┼żive izgradnje kroz Projekat za izvo─Ĺenje izra─Ĺen je Projekat solarne elektrane kojim je predvi─Ĺena proizvodnja elektri─Źne energije za potrebe Centra.

Inkluzija - po─Źetak gradnje

Gradilišna lokacija / foto: Jadran d.o.o.

ÔÇ×U projektovanju smo primenili inovativne ideje, u skladu sa svetskim standardima i najboljim praksama u ovoj oblasti. Pri odabiru boja i materijala, bili smo inspirisani psihologijom dece i senzornim stimulansima, posebno kod dece sa pote┼íko─çama u razvoju,ÔÇŁ zaklju─Źuje Bojana Ristovi─ç.

Jadran doo logo

Jadran d.o.o.
Anrija ┼Żamea 4, 11060 Beograd
T: +381 11 2781 333
office@jadran-bg.rs
www.jadran-bg.rs