Connect with us
Građevina

Nov kompleks za nastavak slavne tradicije naše odbojke

Da bi ispunio cilj i sagradio objekat po najsavremenijim sportskim standardima, „Jadran” će kao nosilac posla angažovati i do 250 radnika na gradilištu, uz inženjerski tim i kompletan sektor mehanizacije.

Dve sportske hale, od kojih će jedna moći da primi 1.450 gledalaca, tereni za treninge sa najsavremenijom podlogom, prostor za trening i profesionalni oporavak sportista, smeštajni kapaciteti sa 65 soba, mediko blok, restorani… sve ovo će imati novi Odbojkaško trenažno takmičarski centar, čija je izgradnja nedavno započela u Novom Beogradu.

Odbojka je jedan od najtrofejnijih srpskih sportova, koji nam je doneo mnogo radosti i medalja sa najvećih svetskih takmičenja. I danas za odbojku vlada veliko interesovanje mladih, o čemu svedoči podatak da u našoj zemlji trenutno postoje 293 registrovana kluba i čak 18.500 sportista. Izgradnjom Centra, odbojka će dobiti ono što zaslužuje – vrhunski prostor za pripremu i oporavak takmičara, koji je projektovan i izgrađen po standardima referentnih međunarodnih sportskih asocijacija i koji treba da obezbedi nastavak slavne tradicije.

Zato je Ministarstvo za kapitalna ulaganja Republike Srbije poverilo ovaj izuzetno značajan projekat za srpski sport konzorcijumu građevinskih kompanija, predvođenih kompanijom „Jadran d.o.o.”. Pod sloganom „Gradimo budućnost, čuvamo tradiciju”.

„Jadran” preko 70 godina isporučuje najkvalitetnija građevinska rešenja koja traju i izvodi radove na nekim od najznačajnijih objekata u našoj zemlji.

Početak izgradnje sportskog objekta

Početak izgradnje sportskog objekta / foto: Jadran d.o.o.

Danas kao generalni izvođač, „Jadran” je, između ostalog angažovan na izgradnji Centra za rani razvoj dece i inkluziju u Beogradu, nove Palate pravde u Novom Sadu, ali i rekonstrukcijama „Sava Centra” i graničnog prelaza Horgoš.

O tome, kako izgledaju radovi na novom projektu, koji su najveći izazovi na gradilištu i kako će izgledati novi Odbojkaško trenažno takmičarski centar, razgovarali smo sa Ivanom Tripkovićem, projekt menadžerom u kompaniji „Jadran”. Naš sagovornik kaže da je parcela na kojoj se izvode radovi površine 65.000 m2, dok će sam objekat imati 20.000 m2

Naše ekipe završile su pripremne radove, gde je izvršen iskop od preko 45.000 m3 zemlje. Trenutno privodimo kraju radove na obezbeđenju lesnog odseka, gde smo zbog razlike u visini na obodima parcele ugradili ukupno 136 šipova dužine 15 i 18 metara – objašnjava za „grenef“ Ivan Tripković, projekt menadžer „Jadran“.

On dodaje da su u toku radovi i na dubokom fundiranju, gde će biti ugrađeno još 625 šipova prečnika 420 i 510 milimetara.

Dakle, radi se naglavna greda i zavesa, a u narednom periodu nas očekuje izrada AB konstrukcije, kao i izrada čelične rešetkaste konstrukcije krova za dve hale, gde će velika hala imati raspon impozantnih 50 metara, a manja hala 30 metara. Zatim ćemo doći u fazu izvođenja arhitektonsko-građevinskih radova i ja verujem da će oko 80 odsto radova biti gotovo već do kraja ove godine – pojašnjava Ivan Tripković.

Da bi ovaj cilj bio ispunjen, „Jadran” namerava da angažuje i do 250 radnika raznih profila na gradilištu, uz inženjerski tim i angažovanje kompletnog sektora mehanizacije. A kako će izgledati novi objekat? Prema rečima našeg sagovornika, Odbojkaško trenažno takmičarski centar biće jedan od najboljih sportskih objekata ovog tipa u svetu.

To su nam potvrdili i predstavnici Svetske odbojkaške federacije, na nedavnom svečanom otvaranju radova. Jer, mi ćemo na jednom mestu imati sve i to po najsavremenijim standardima – naglašava Ivan.

U novom objektu moći će da se održavaju velika odbojkaška takmičenja jer će imati halu kapaciteta 1.450 mesta sa najsavremenijom tarafleks podlogom. Ova hala moći će, kada se ne igraju utakmice da se podeli na tri terena, što znači da će tri ekipe moći da treniraju u isto vreme. Takođe, manja hala imaće još dva terena za trening, a u kompleksu će se nalaziti mediko blok, profesionalna teretana, bazen, đakuzi…

3D vizuealizacija sportskog centra

3D vizuealizacija sportskog centra / foto: Jadran d.o.o.

„Izgradićemo i smeštaj za sportiste sa 65 soba, zatim restoran na dva nivoa, dve konferencijske sale koje će ukupno moći da prime 120 ljudi. Za razne svečanosti i proslave, na krovu objekta biće napravljen poseban kafe bar. Dakle, apsolutno će biti obezbeđeni svi uslovi za pripremu, takmičenje i oporavak svih odbojkaških selekcija i u muškoj i u ženskoj konkurenciji. Svi u “Jadranu” smo veoma ponosni što učestvujemo u stvaranju istorije“ – zaključuje Ivan Tripković.

Novi objekat biće samoodrživ

Iako je izgradnja Odbojkaškog trenažno takmičarskog centra velika investicija, planirano je da objekat „sam sebe izdržava”. Naime, projektom je planirano postojanje pet velikih lokala koji će se izdavati. Inače, u novom objektu biće smešten i Odbojkaški savez Srbije, a tu će se nalaziti i kancelarije Odbojkaškog saveza Beograda.

Odbojkaško trenažno takmičarski centar u brojkama

  • 20.000 m2 površina novog objekta
  • 65.000 m2 ukupna površina parcele
  • 45.000 m3 iskop zemlje u sklopu pripremnih radova
  • 625 šipova postavljeno za duboko fundiranje
  • 65 soba smeštajnog kapaciteta
  • 1.450 mesta imaće hala predviđena za takmičenja
  • 7 odbojkaških terena će biti na raspolaganju sportistima
  • 177 parking mesta imaće nov objekat
  • 720 dana je rok za izvođenje radova

Jadran doo logo

Jadran d.o.o.
Anrija Žamea 4, 11060 Beograd
T: +381 11 2781 333
office@jadran-bg.rs
www.jadran-bg.rs