Connect with us
Arhitektura

Danube’s Edge – Porodična kuća na Dunavu

Autor: Synthesis Quatro d.o.o.
Lokacija: Novi Sad
Površina: 340,87 m2
Godina: 2019.
Fotografije: Predrag Uzelac

Prateći besmrtne reči Luisa Baragana da je posmatranje esencija arhitekture kao i premisu da je čovek refleksija prostora u kome živi, enterijeri koje stvaraju u arhitektonskoj kompaniji Synthesis Quatro su rezultat poštovanja želja i preferenci njihovih klijenata. Takav pristup dizajnu im omogućava da iskoriste sav kreativni potencijal kako bi transformisali afinitete svojih klijenata u nezaboravne prostore i stvorili atmosfere koje neguju radost, prosperitet i sinergiju.

porodična kuća

Synthesis Quatro dizajnerski tim svakim svojim projektom teži da ispriča po jednu novu priču

Iako je SQ započeo sa svojim radom kao dizajn studio koji je uglavnom bio orijentisan ka dizajnu enterijera, tokom vremena razvili su kapacitete da u potpunosti zadovolje zahteve klijenata nudeći opseg povezanih arhitektonskih usluga i materijala u dekoraciji nekretnina i građevinskoj industriji.

porodična kuća

Na fasadi koja je okrenuta ka Dunavu pojavljuje se motiv keramičkih ciglica koji bojom asociraju na pesak iz Dunava

Danas, SQ nije samo dizajn studio, već vertikalno integrisana, profesionalna arhitektonska kompanija koja obezbeđuje svojim klijentima pun opseg usluga i rešenja za sve na jednom mestu koja su efikasna i što se tiče klijentovog vremena i što se tiče klijentovog troška.

Synthesis Quatro dizajnerski tim svakim svojim projektom teži da ispriča po jednu novu priču, vodeći se idejom da je dizajn proces ljudskog stvaranja nove realnosti, transformacija nevidljivog u vidljivo, ideje u formu, pretvaranje mentalnih, socijalnih i duhovnih entiteta u fizičke promene.

Dnevna soba

Novi projekat, još jedna SQ priča, je porodična kuća projektovana tako da usaglasi potrebe dece i roditelja. Kuća „Danube’s Edge“ je smeštena u neposrednoj blizini Dunava, iz kog proizilaze neke od ideja kojima se vodilo prilikom projektovanja i dizajniranja. Arhitektonsko-oblikovno rešenje u potpunosti se uklapa u neposredno okruženje, koji zajedno sa oblikom parcele diktira i oblik same kuće.

trpezarija

Glavna ideja prilikom projektovanja bila je upotreba tradicionalnih materijala sa naših prostora u kombinaciji sa savremenim i novim materijalima

Glavna ideja prilikom projektovanja obuhvata kontekst, postojeće okruženje, motiv tradicionalne vojvođanske kuće (dvovodni krov) kao i upotrebu tradicionalnih materijala sa naših prostora u kombinaciji sa savremenim i novim materijalima.

Arhitekta na kuću gleda kao simbiozu vode i tla, pa samim tim se na fasadi koja je okrenuta ka Dunavu pojavljuje motiv keramičkih ciglica koji bojom asociraju na pesak iz Dunava. Funkcionalna podela kuće je formirana tako da je dnevna zona, zona gde se ukućani susreću i provode zajedničko vreme, okrenuta ka Dunavu i prirodi. 

spavaća soba

Porodična kuća projektovana tako da usaglasi potrebe dece i roditelja

Glavni zahtev klijenta da se uspostavi kontakt sa prirodom i jasan pogled na Dunav, postiže se preciznom pozicijom bazena koji se stapa sa Dunavom kao i nežnom zelenom površinom koja se prostire od kuće prema Dunavu.

Predivan pogled na bazen i Dunav

Time se dobija različita atmosfera u različitim delovima dana koju živi ova kuća. Kada posmatrač stoji na terasi kuće pruža mu se predivan pogled na bazen i Dunav između kojih ne postoji jasna granica.

Bazen u kući

Kontakt sa prirodom i jasan pogled na Dunav postignuti su preciznom pozicijom bazena koji se stapa sa Dunavom i nežnom zelenom površinom

Učesnici u projketu: Projekat enterijera i eksterijera – Syntheshis Quatro; Parket – Artinjan; Kupovni nameštaj – Arketipo by SQ; Keramika – Ceramix; Medini; Molerski radovi – Mondocolori; Nameštaj po meri – Forma ing doo; Fasada – Ns brush-bros; Sanitarije – Delta term; Mermer i granit by SQ; Nameštaj – Nabla Furniture.

Synthesis Quatro d.o.o.
Bulevar Mihajla Pupina 17
21000 Novi Sad
Republika Srbija
Tel/Fax.: +381 021 26 16 362
Email: office@sq.rs
Web:www.sq.rs