Connect with us
Arhitektura

Izlo┼żba 50 do 50 ÔÇô Balkanski Arhitektonski Bijenale

Sve─Źano đ×tvaranje 12.10. 2021. : : 20h : : Galerija LAG (tr┼żni centar Galerija Belgrade) : : izlo┼żbu otvara gradski urbanista Marko Stoj─Źi─ç

Balkanski Arhitektonski Bijenale ove godine navr┼íava 10 godina svog postojanja. Od osnivanja 2011. godine do sada, izlo┼żeno je preko 500 ostvaranja iz oblasti arhitekture, urbanizma i dizajna, autora iz cele Balkanske regije.

Kako je ideja, a i sama pratforma BAB krenula iz Srbije, koncipirana od strane Srpskih arhitekata, organizatori su ┼żeleli da zajedno sa kolegama obele┼że pomenuti jubilej predstavljaju─çi doma─çu arhitektontsku scenu na izlo┼żbi koja je simboli─Źno nazvana 50 do 50 (50 to 50).

Cilj izlo┼żbe je afirmacija, prezentacija i promocija doma─çih arhitektonskih i dizajnerskih ku─ça ─Źiji predstavnici pripadaju starosnoj grupi od 50 godina. Na izlo┼żbi ─çe svoje referentne radove predstaviti 40 arhitektonskih biroa i 10 dizajnera iz Srbije koji su svojim autorskim pristupom zna─Źajno uticali na razvoj lokalne kreativne scene.

Kako navodi autor izlo┼żbe, istori─Źar umetnosti Marko Stojanovi─ç, odabrani izlaga─Źi bili su u obavezi da poseduju i aktivnu produkciju u poslednjih 5 godina. U slu─Źaju arhitektonskih biroa – da kontinuirano projektuju objekte i enterijere, dok se od proizvo─Ĺa─Źa name┼ítaja zahtevalo da imaju serijski proizvedene komade, koji su u poslednjih 5 godina u prodaji. Arhitektonski biroi bi─çe predstavljeni kroz plakate i makete izvedenih objekata, dok ─çe proizvo─Ĺa─Źi name┼ítaja izlagati isklju─Źivo name┼ítaj i rasvetu.

Izlo┼żba 50 do 50 predstavlja svojevrsnu uvertiru za glavni doga─Ĺaj – BAB 2021, kada ─çe gotovo sve dr┼żave iz regiona na sli─Źan na─Źin prikazati svoje arhitektonsko-dizajnerske aktivnosti.

Pred glavne izlo┼żbe u okviru ovogodi┼ínjeg BAB-a, bi─çe organizovana i nau─Źna konferencija (), kao i dve prate─çe izlo┼żbe (Brutalzam na Balkanu i Savremeni stan i stanovanje).

Podsetimo da ─çe se ovogodi┼ínji BAB sa temom ICONIC NOMAD IN GLOBAL VILLAGE odr┼żati od 08. do 16. 12. u Bioskopu Balkan, dok je rok za prijavu i registraciju za ovogodi┼ínju BAB izlo┼żbu 15.10.2021.