Connect with us
Arhitektura

Sve─Źano otvaranje 16. BINA ÔÇô Izlo┼żba ÔÇ×Beogradska ┼íkola stanovanja od kraja 1950. do sredine 1980. ÔÇô Kompleksnost idejaÔÇť

┼áesnaesta Beogradska internacionalna nedelja arhitekture ÔÇô BINA bi─çe sve─Źano otvorena 22. aprila u 19 ─Źasova u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, otvaranjem izlo┼żbe ÔÇ×Beogradska ┼íkola stanovanja od kraja 1950. do sredine 1980. ÔÇô Kompleksnost idejaÔÇť. Autorka izlo┼żbe je Tanja Damljanovi─ç Konli, uz ko-autorku Draganu Mecanov i saradnice Miu Stefanovi─ç, Tamaru Nikoli─ç i Nevenu A┼íkovi─ç, a program izlo┼żbe realizuje se u saradnji sa organizacijom Do.ko.mo.mo Srbija. Program BINA 2021 ─çe otvoriti akademik, profesor i arhitekta Milan Lojanica.

beograd

Beogradsko stanovanje, Fotografija je iz arhive Tome Devalda (1921-1995), direktora Direkcije za izgradnju Novog Beograda

U skladu sa tradicionalnim predstavljanjem srpske arhitekture, posle Bogdana Bogdanovi─ça, Nikole Dobrovi─ça, Ivana Anti─ça i Aleksandra Stjepanovi─ça, ovogodi┼ínje izdanje BINA bi─çe u znaku beogradskog stanovanja i arhitekture stambenih zona i celina. Kroz prikaz kompleksnosti ideja Beogradske ┼íkole stanovanja ─çe se pratiti geneza, kao i tipolo┼íke i morfolo┼íke promene u razvoju misli o stanogradnji na primerima tri susedstva, kroz tri perioda ÔÇô 60-te, 70-te i 80-te godine, a na nivou dve grupe analiza: urbanisti─Źko-arhitektonske i projektantskih razmera.

zgrada

Bevk Perovic arhitekti Brdo F2 Housing Ljubljana 2018

Tanja Damljanovi─ç Konli, autorka izlo┼żbe, o temi kojom se bavila ka┼że: ÔÇ×Beogradska ┼íkola stanovanja u svom usponu od 1960-80. dosegla je visok nivo projektovanja stambenih susedstva kao malo koja zemlja Evrope i sveta. Njeni protagonisti sticali su znanja kroz razmenu iskustava sa najprogresivnijim misliocima o stambenoj arhitekturi, od Velike Britanije i Francuske, do Skandinavskih zemalja. Relevantnost njihovih ideja najbolje se pokazuje u ─Źinjenici da su sa malim kvadraturama stanova dostigli nesrazmerno visoke standarde stanovanja. Osim razmi┼íljanja o partikularnim stambenim jedinicama, tretiranje susedstva kao zajednice sa kojom ─çe se ┼żitelji identifikovati potpomognuto je promi┼íljanjem javnih sadr┼żaja prema kojima ─çe naselje gravitirati. Ovo su primeri dobre prakse koji bi mogli poslu┼żiti kao podstrek za preispitivanje galopiraju─çe stambene izgradnje sa kojom se Beograd trenutno suo─ŹavaÔÇŁ.

┼áesnaesto izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA bi─çe odr┼żano od 22. aprila do 22. maja 2021. godine u organizaciji Dru┼ítva arhitekata Beograda i Kulturnog centra Beograda. U fokusu ovogodi┼ínjeg BINA programa je Beogradska ┼íkola stanovanja, koja svojom ┼íirinom obuhvata brojne podteme.

BINA se ove godine realizuje kroz ─Źetiri programske celine, a namera organizatora je da se kroz niz programskih formata – izlo┼żbi, predavanja, prate─çih programa i tematskih ┼íetnji, predstave kvalitetna ostvarenja koja su realizovana u oblasti arhitekture, sa posebnim osvrtom na Beograd i region, kao i na doprinos i domete koji su doma─çi arhitekti postigli u sferi savremenog stanovanja. Svi programi BINE su besplatni.

Heroja Tepi─ça - Dejan Miljkovi─ç

Heroja Tepi─ça – Dejan Miljkovi─ç

BINA u 2021. godini obele┼żava 16 godina svog postojanja, tokom kojih je od inicijative grupe entuzijasta izrasla u relevantnu me─Ĺunarodnu manifestaciju sa ┼íirokim spektrom institucionalnih i pojedina─Źnih partnera. Nizom raznovrsnih stru─Źnih, ali i popularnih programa iz oblasti arhitekture i umetnosti, vi┼íe od deceniju i po BINA oboga─çuje kulturni ┼żivot Beograda i Srbije. Tokom mesec dana trajanja festivala, BINA producira i nove programe iz oblasti arhitekture u naj┼íirem smislu i doma─çin je brojnim me─Ĺunarodnim programima. U periodu izme─Ĺu dva festivala BINA programi gostuju u zemlji i regionu.

BINA se odr┼żava uz pokroviteljstvo Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, Ministarstva kulture i informisanja RS i In┼żenjerske komore Srbije, a uz podr┼íku brojnih partnera i prijatelja manifestacije.

Više informacija: www.bina.rs

bina

Društvo arhitekata Beograda
Kneza Miloša 7a/III
11000 Beograd
T +381 11 2624 858
E office@bina.rs
www.bina.rs