Connect with us
Enterijer

Akusti─Źne pregrade kao moderno re┼íenje buke u prostoru

Kako ┼żivimo u modernom vremenu, slo┼żi─çete se da smo svedoci velikih transformacija u na┼íem okru┼żenju. Konstantnom gradnjom i ┼íirenjem urbanog prostora, doveli smo i do pove─çanja buke, koja u velikoj meri remeti i lo┼íe uti─Źe na kvalitet na┼íeg ┼żivota. Sa druge strane, buka je i veliki problem u poslovnom prostoru, ┼íto je uticalo na stvaranje modernih re┼íenja za njeno svo─Ĺenje na normalnu meru. Akusti─Źne pregrade su upravo to moderno re┼íenje.

Akusti─Źne pregrade i njihov zna─Źaj

Jedna od najva┼żnijih karakteristika akusti─Źnih pregada jeste njihova sposobnost da apsorbuju zvuk, spre─Źavaju njegovo dalje prostiranje kroz prostor, te efikasno re┼íavanje buke u prostoru. Sa druge strane, akusti─Źne predgrade su veoma fleksibilno i idealno re┼íenje za pregra─Ĺivanje radnog prostora i stvaranje manjih celina.

Pored neophodnog mira za obavljanje poslovnih obaveza, akusti─Źne pregrade su zna─Źajne jer garantuju intimu, osiguravaju da poverljivi razgovori i aktivnosti ostanu za┼íti─çeni od javnosti i okru┼żenja. Privatnost i ose─çaj sigurnosti su veoma va┼żan deo u ┼żivotu svakog ─Źoveka, a to mu akusti─Źne pregrade mogu pru┼żiti, bar kada ima veze sa bukom.

Veliki zna─Źaj akusti─Źnih pregrada je i u tome ┼íto na veoma lak, jednostavan, funkcionalan i estetski na─Źin vr┼íe modernu transformaciju prostora olak┼íavaju─çi na taj na─Źin svakodnevni rad i pove─çavaju─çi komfor, ali i produktivnost korisnika.

Na ┼íta obratiti pa┼żnju prilikom izbora

Pored re┼íavanja buke, kao klju─Źnog problema u prostoru, prilikom izbora istih veoma je va┼żno sagledati ┼íiru sliku, kako bi izbor bio najbolji mogu─çi. U tom smislu, akusti─Źne pregrade treba da budu u skladu sa dizajnom prostora u kome se nalaze, jer estetika je, znate i sami, jedna od veoma va┼żnih osobina prostora. Laka i jednostavna ugradnja je bitan detalj, posebno ┼íto se zahvaljuju─çi akusti─Źnim pregradama, vr┼íi laka transformacija prostora, te ukoliko je vrsta poslovanja dinami─Źna i podlo┼żna ─Źestim promenama enterijera, ove pregrade ─çe to lako u─Źiniti sa sve elementima modernog izgleda.

Kako bi enterijer prostora ┼íto du┼że bio funkcionalno i estetski zadovoljavaju─çi, ba┼í kao prvog dana kada su pregrade postavljene, va┼żno je prilikom izbora voditi ra─Źuna da su iste otporne na razli─Źite uticaje i da se lako odr┼żavaju. Jer, slo┼żi─çete se, d┼żaba je ako pregrade postoje, a nemaju ni funkciju ni lep izgled.

Prilagodljivost akusti─Źnih pregrada

Veliki zna─Źaj akusti─Źnih pregrada jeste njihova sposobnost da se lako prilago─Ĺavaju razli─Źitim komercijalnim prostorima, stvaraju─çi jedinstvena re┼íenja za ubla┼żavanje buke.

U restoranima gde zna biti veoma ┼żivo, akusti─Źne pregrade mogu se postaviti na odre─Ĺenim mestima, spre─Źavaju─çi prodor buke i njeno slobodno cirkulisanje ─Źitavim prostorom. Tako─Ĺe, postavljanjem pregrada, stvaraju se intimni prostori, posebno za one klijente koji to preferiraju.

Projekat: Impact Acoustic HQ, Lucern / foto: Impact Acoustic

Hoteli su mesta u koje dolazimo da bi se odmorili, ali i usputne stanice, gde je odmor ponovo cilj. Upravo iz tog razloga u sobama ili apartmanima tra┼żimo mir. Akusti─Źne pregrade u tome mogu imati veliki zna─Źaj, posebno u apartmanima gde se izdvajaju delovi predvi─Ĺeni za odmor, od ostatka prostora.

U buticima i velikim ┼íoping molovima, akusti─Źne pregrade koriste se za odvajanje pojedinih delova, sekcija u okviru samog prostora, pru┼żaju─çi dovoljno mira da se kupovina obavi temeljno i na miru.

Kancelarije i drugi poslovni prostori, me─Ĺu kojima se izdvajaju i konferencijske sale i sastajali┼íni prostori, zahtevaju veliku dozu mira, kako bi produktivnost bila na najvi┼íem mogu─çem nivou. Akusti─Źne pregrade su odli─Źno re┼íenje za ovakve poslovne prostore, jer stvaraju moderan izgled otvorenih kancelarija, sa jedne, strane, ali i prostor produktivnih kancelarija u kojima zaposleni mogu na miru obavljati svoj posao. Ova prednost posebno je va┼żna u prostorima gde cirkuli┼íe veliki broj ljudi. ┼áto je su─Źaj sa konferencijskim prostorom i raznim sastajali┼ítima.

Sinergija akusti─Źnih panela i drugih elemenata enterijera

Kako bi prostor bio maksimalno funkcionalan i ugodan, a ure─Ĺenje enterijera dostiglo pun pogodak, izuzetno je va┼żno da se akusti─Źni paneli ne gledaju kao izdvojeni elementi enterijera. Naprotiv, oni bi trebali da grade jednu sinergiju prostora sa razli─Źitim predmetima u enterijeru, njihovim teksturama, bojama, materijalima. Pa tako odli─Źna je varijanta kada akusti─Źni paneli apsorbuju zvuk, ali i osvetljenje, te na naj na─Źin doprinose i eneregetskoj efikasnosti prostora.
Odgovaraju─çom i pa┼żljivom, me─Ĺusobnom kombinacijom akusti─Źnih panela i drugih elemenata enterijera stvara se maksimalno udoban, funkcionalan i univerzalan prostor, koji ─çe zadovoljiti potrebe i najzahtevnijih korisnika.

Umesto zaklju─Źka

Sada kada znate ┼íta su akusti─Źne pregrade, razmislite kako ih mo┼żete iskoristiti za pobolj┼íanje sopstvenog, poslovnog, ali i privatnog prostora. I ne zaboravite da pregrade ne zna─Źe uvek i samo razdvajanje. Naprotiv. Akusti─Źne pregrade su klasi─Źan primer spajanja, sinergije. A, kada je razdvajanje u pitanju. One vas mogu razdvojiti samo i isklju─Źivo od buke.

Impact Acoustic SEE logo

Impact Acoustic SEE
Radnicka 26, 21000 Novi Sad
M +381 60 7400 867
info@impactacousticsee.com
www.impactacousticsee.com