Connect with us
Enterijer

Akustične pregrade kao moderno reŔenje buke u prostoru

Kako živimo u modernom vremenu, složićete se da smo svedoci velikih transformacija u naÅ”em okruženju. Konstantnom gradnjom i Å”irenjem urbanog prostora, doveli smo i do povećanja buke, koja u velikoj meri remeti i loÅ”e utiče na kvalitet naÅ”eg života. Sa druge strane, buka je i veliki problem u poslovnom prostoru, Å”to je uticalo na stvaranje modernih reÅ”enja za njeno svođenje na normalnu meru. Akustične pregrade su upravo to moderno reÅ”enje.

Akustične pregrade i njihov značaj

Jedna od najvažnijih karakteristika akustičnih pregada jeste njihova sposobnost da apsorbuju zvuk, sprečavaju njegovo dalje prostiranje kroz prostor, te efikasno reÅ”avanje buke u prostoru. Sa druge strane, akustične predgrade su veoma fleksibilno i idealno reÅ”enje za pregrađivanje radnog prostora i stvaranje manjih celina.

Pored neophodnog mira za obavljanje poslovnih obaveza, akustične pregrade su značajne jer garantuju intimu, osiguravaju da poverljivi razgovori i aktivnosti ostanu zaÅ”tićeni od javnosti i okruženja. Privatnost i osećaj sigurnosti su veoma važan deo u životu svakog čoveka, a to mu akustične pregrade mogu pružiti, bar kada ima veze sa bukom.

Veliki značaj akustičnih pregrada je i u tome Å”to na veoma lak, jednostavan, funkcionalan i estetski način vrÅ”e modernu transformaciju prostora olakÅ”avajući na taj način svakodnevni rad i povećavajući komfor, ali i produktivnost korisnika.

Na Ŕta obratiti pažnju prilikom izbora

Pored reÅ”avanja buke, kao ključnog problema u prostoru, prilikom izbora istih veoma je važno sagledati Å”iru sliku, kako bi izbor bio najbolji mogući. U tom smislu, akustične pregrade treba da budu u skladu sa dizajnom prostora u kome se nalaze, jer estetika je, znate i sami, jedna od veoma važnih osobina prostora. Laka i jednostavna ugradnja je bitan detalj, posebno Å”to se zahvaljujući akustičnim pregradama, vrÅ”i laka transformacija prostora, te ukoliko je vrsta poslovanja dinamična i podložna čestim promenama enterijera, ove pregrade će to lako učiniti sa sve elementima modernog izgleda.

Kako bi enterijer prostora Å”to duže bio funkcionalno i estetski zadovoljavajući, baÅ” kao prvog dana kada su pregrade postavljene, važno je prilikom izbora voditi računa da su iste otporne na različite uticaje i da se lako održavaju. Jer, složićete se, džaba je ako pregrade postoje, a nemaju ni funkciju ni lep izgled.

Prilagodljivost akustičnih pregrada

Veliki značaj akustičnih pregrada jeste njihova sposobnost da se lako prilagođavaju različitim komercijalnim prostorima, stvarajući jedinstvena reÅ”enja za ublažavanje buke.

U restoranima gde zna biti veoma živo, akustične pregrade mogu se postaviti na određenim mestima, sprečavajući prodor buke i njeno slobodno cirkulisanje čitavim prostorom. Takođe, postavljanjem pregrada, stvaraju se intimni prostori, posebno za one klijente koji to preferiraju.

Projekat: Impact Acoustic HQ, Lucern / foto: Impact Acoustic

Hoteli su mesta u koje dolazimo da bi se odmorili, ali i usputne stanice, gde je odmor ponovo cilj. Upravo iz tog razloga u sobama ili apartmanima tražimo mir. Akustične pregrade u tome mogu imati veliki značaj, posebno u apartmanima gde se izdvajaju delovi predviđeni za odmor, od ostatka prostora.

U buticima i velikim Å”oping molovima, akustične pregrade koriste se za odvajanje pojedinih delova, sekcija u okviru samog prostora, pružajući dovoljno mira da se kupovina obavi temeljno i na miru.

Kancelarije i drugi poslovni prostori, među kojima se izdvajaju i konferencijske sale i sastajaliÅ”ni prostori, zahtevaju veliku dozu mira, kako bi produktivnost bila na najviÅ”em mogućem nivou. Akustične pregrade su odlično reÅ”enje za ovakve poslovne prostore, jer stvaraju moderan izgled otvorenih kancelarija, sa jedne, strane, ali i prostor produktivnih kancelarija u kojima zaposleni mogu na miru obavljati svoj posao. Ova prednost posebno je važna u prostorima gde cirkuliÅ”e veliki broj ljudi. Å to je sučaj sa konferencijskim prostorom i raznim sastajaliÅ”tima.

Sinergija akustičnih panela i drugih elemenata enterijera

Kako bi prostor bio maksimalno funkcionalan i ugodan, a uređenje enterijera dostiglo pun pogodak, izuzetno je važno da se akustični paneli ne gledaju kao izdvojeni elementi enterijera. Naprotiv, oni bi trebali da grade jednu sinergiju prostora sa različitim predmetima u enterijeru, njihovim teksturama, bojama, materijalima. Pa tako odlična je varijanta kada akustični paneli apsorbuju zvuk, ali i osvetljenje, te na naj način doprinose i eneregetskoj efikasnosti prostora.
Odgovarajućom i pažljivom, međusobnom kombinacijom akustičnih panela i drugih elemenata enterijera stvara se maksimalno udoban, funkcionalan i univerzalan prostor, koji će zadovoljiti potrebe i najzahtevnijih korisnika.

Umesto zaključka

Sada kada znate Ŕta su akustične pregrade, razmislite kako ih možete iskoristiti za poboljŔanje sopstvenog, poslovnog, ali i privatnog prostora. I ne zaboravite da pregrade ne znače uvek i samo razdvajanje. Naprotiv. Akustične pregrade su klasičan primer spajanja, sinergije. A, kada je razdvajanje u pitanju. One vas mogu razdvojiti samo i isključivo od buke.

Impact Acoustic SEE logo

Impact Acoustic SEE
Radnicka 26, 21000 Novi Sad
M +381 60 7400 867
info@impactacousticsee.com
www.impactacousticsee.com