Connect with us
Intervju

#Intervju: Ivan Vujisi─ç, Wienerberger – Energetski efikasna gradnja kao uslov zdrave sredine

INTERVJU: Ivan Vujisi─ç, ─Źlan upravnog odbora, Komercijalni direktor Wienerberger Building Solutions Central Balkan.

Ekolo┼íka odgovornost i energetska efikasnost je ideja vodilja kompanije Wienerberger – globalnog lidera u proizvodnji i prodaji gra─Ĺevinskog materijala i infrastrukturnih re┼íenja.

Svoje poslovanje u Srbiji vode po svetskim standardima, a sistemska re┼íenja koja se proizvode u fabrici u Kanji┼żi, tako─Ĺe ispunjavaju svetske standarde i norme. O inovativnim metodama koje ova kompanija primenjuje, i praksama kojima je energetska efikasnost na prvom mestu u oblasti gra─Ĺevinarstva, razgovarali smo sa Ivanom Vujisi─çem, ─Źlanom upravnog odbora i Komercijalnim direktorom Wienerberger Building Solutions Central Balkan.

┼áta zna─Źi imati energetski efikasan prostor?

Takav prostor, bilo da je re─Ź o ku─çi, stanu ili nekom drugom objektu, trebalo bi da omogu─çi ┼żeljeni kvalitet ┼żivota i ose─çaj prijatnosti uz ┼íto manju upotrebu energije. Posledi─Źno, manje energetske potrebe zna─Źi─çe i manju upotrebu elektri─Źne energija i gasa. Dekarbonizacijom koja je kod nas tek u povoju mo┼że se uticati i na smanjenje efekta staklene ba┼íte, ─Źime se uti─Źe na o─Źuvanje ┼żivotne sredine.

Kada se spomene zdrava ┼żivotna sredina, ono ┼íto nam prvo padne na pamet jesu redovna higijena, ─Źi┼í─çenje i ventilacija prostora. ┼áta je sa drugim elementima zdravog stanovanja, kao ┼íto je izbor materijala i kvalitetna gradnja stambenih objekata?

Zaga─Ĺen vazduh i emitovanje CO2 predstavljaju veliku pretnju ┼żivotnoj sredini. Mi se trudimo da na┼íi materijali imaju ┼íto manje CO2, kao i da koristimo materijale koji bolje izoluju prostor kako bi smo smanjili kori┼í─çenje energije za grejanje i hla─Ĺenje. Veoma je va┼żno i da materijali dugo traju, jer ┼íto se on du┼że koristi, to je njegov uticaj na ┼żivotnu sredinu manji.

Utisak je da se u Srbiji nikada vi┼íe nije gradilo. Da li je Srbija spremna za tranziciju ka gradnji koja manje ┼íteti ┼żivotnoj sredini i za┼íto bi investitori trebali da biraju zelene materijale?

Mislim da u Srbiji polako raste svest o neophodnosti gradnje koja nanosi manje ┼ítete ┼żivotnoj okolini. Ve─çina novih objekata ispunjava minimalne standarde potro┼ínje energije, ┼íto pokazuju i energetski paso┼íi, koji su ipak samo po─Źetak. Tako─Ĺe, energetska kriza koja poga─Ĺa ceo svet zna─Źajno je uticala na rast svesti kod potro┼ía─Źa za potrebom efikasnog prostora. Ipak, uo─Źljivo je da jo┼í uvek zaostajemo za svetskim standardima.

Na koji na─Źin kompanija Wienerberger posti┼że visoke rezultate na polju ekolo┼íke odgovornosti i efikasnosti? Koji su va┼íi najja─Źi aduti?

Mi pre svega po┼ítujemo na┼íe potro┼ía─Źe i ┼żivotnu okolinu. Razmi┼íljamo dugoro─Źno i na┼íe poslovanje se zasniva na dekarbonizaciji, cirkularnosti i biodiverzitetu. Na┼íi proizvodi su potpuno prirodni, s obzirom na to da koristimo prirodne materijale, kakva je na primer glina.

Meni se uvek svi─Ĺala re─Ź pozajmi┼íte, jer mi od prirode pozajmljujemo, pa joj stoga moramo ne┼íto i vratiti. U Srbiji smo ─Źak i nosilac eko znaka, ┼íto potvr─Ĺuje da vodimo ra─Źuna o ┼żivotnoj sredini.

Nedavno ste tr┼żi┼ítu predstavili potpuno nove proizvode iz pogona va┼íe fabrike u Kanji┼żi, u koji ste investirali preko 10 miliona eura. Kakve su reakcije va┼íih kupaca i ┼íta je ono ┼íto izdvaja nove proizvode na tr┼żi┼ítu?

Glina je ostala ista, a ono ┼íto se menja jeste tehnologija. Mi kao lideri u svetu koristimo najsavremeniju tehnologiju u fabrici u Kanji┼żi, koja predstavlja na┼íu najnoviju investiciju i koju smo ┼żeleli da uzdignemo na svetski nivo, s obzirom na to je 60 odsto njenih proizvoda namenjeno inostranom tr┼żi┼ítu.

Novi proizvodi idu korak sa svetskim trendovima i imaju manji nivo CO2 po metru kvadratnom, lak┼íi su i izdr┼żljviji, manje zaga─Ĺuju, a i lep┼íi su. Novi dizajn crepa koji se proizvodi u Kanji┼żi je Tvist 9, dok su neki stari i neprevazi─Ĺeni modeli kakav je Kontinental 9 modernizovani.

Recite nam nešto o planovima i projektima kompanije Wienerberger u narednom periodu?

Ono ┼íto je nezahvalno kada ste lider na tr┼żi┼ítu je da ─çe vas veoma brzo kopirati. Kod nas va┼żi pravilo da se sedam godina proizvod smatra novim, nakon ─Źega se on posmatra kao ne┼íto ┼íto treba unaprediti. Mi imamo uvek spremne neke inovacije, koje sprovodimo uglavnom nakon sedam godina od prethodne velike investicije.

Ove godine nas je iznenadila velika potra┼żnja za na┼íim proizvodima, pa bih morao da se izvinim na┼íim vernim potro┼ía─Źima jer proizvodnja nije mogla uvek da isprati potra┼żnju, iako je fabrika radila punom parom. Me─Ĺutim, sada kada je fabrika u punom pogonu, u narednih sedam godina od nas mo┼żete o─Źekivati mnogo novih proizvoda.

Vi┼íe informacija o samoj kompaniji mo┼żete potra┼żiti na www.wienerberger.rs

Wienerberger logo