Connect with us
Novosti

AGRARIA | DOM SAVREMENOG STVARALAŠTVA

IZLO┼ŻBA: STUDENTSKI PROJEKTI REKONSTRUKCIJE ZGRADE ELEKTROLUX, LASLA GALA 32, NOVI SAD

Kulturna stanica Svilara, Novi Sad | 3. decembar 2021. u 19:00

Dom savremenog stvarala┼ítva Agraria je zami┼íljeni objedinjeni prostor za umetni─Źku produkciju i programsku saradnju strukovnih umetni─Źkih udru┼żenja i organizacija koje aktivno deluju u polju kulture i umetni─Źke produkcije u Novom Sadu.

Ideja je da se Dom savremenog stvarala┼ítva Agraria otvori u revitalizovanom industrijskom kompleksu nekada┼ínjeg pogona ÔÇťElektroluxÔÇŁ u ulici Lasla Gala 32 (Grbavica) u Novom Sadu, koji se prvobitno zvao ÔÇťAgrariaÔÇŁ. Kompleks je izgra─Ĺen 1939ÔÇô1940. godine od strane poljoprivredne zadruge jugoslovenskih Nemaca po imenu ÔÇťAgrariaÔÇŁ i danas predstavlja najreprezentativniji o─Źuvani primer me─Ĺuratne poslovne modernisti─Źke arhitekture u gradu.

U sklopu ┼íirenja fronta podr┼íke Inicijativi za Agrariju, tokom 2020. godine ostvarena je saradnja sa ─Źak tri arhitektonska fakulteta, ─Źiji su studenti imali zadatak da se pozabave rekonstrukcijom i revitalizacijom Agrarije u funkciji uspostavljanja doma savremenog stvarala┼ítva u njoj. Re─Ź je o Fakultetu tehni─Źkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i Fakultetu za arhitekturu i urbanizam Politehni─Źkog univerziteta u Temi┼ívaru. ─îlanovi Inicijative za Agrariju su, kao budu─çi korisnici kompleksa, imali ulogu zami┼íljenog klijenta prema ─Źijim su potrebama studenti osmislili radne, kancelarijske i programske prostore Agrarije.

Na izlo┼żbi u Svilari je predstavljena selekcija najzanimljivijih studentskih odgovora na postavljeni projektni zadatak.

Inicijativu za Agrariju su 2018. godine pokrenuli pojedinci koji dolaze iz organizacija: Dru┼ítvo arhitekata Novog Sada (DANS), Centar za nove medije_kuda.org, Savez udru┼żenja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV) i Udru┼żenje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine (UPIDIV).

Cilj Inicijative za Agrariju je da ustanovi novi model kori┼í─çenja prostora Agrarije u partnerstvu sa Gradom Novim Sadom kao vlasnikom prostora, kroz konzorcijum kojeg bi ─Źinili Grad i organizacije koje koriste prostor.

Izlo┼żba traje do 15. decembra 2021.

Producent izlo┼żbe: Centar_kuda.org
Pokrovitelji: Fondacija Hajnrih Bel ÔÇô Regionalna kancelarija u Beogradu, Grad Novi Sad ÔÇô Gradska uprava za kulturu

Društvo arhitekata Novog Sada

Svetozara Mileti─ça 20, 21000 Novi Sad
T +381 21 423485
dans@dans.org.rs
www.dans.org.rs