Connect with us
Energetska efikasnost

Neobična spiralna kuća sa zelenim krovom

Zeleni krov, koji se još naziva i travnati krov ili živi krov, nije novi koncept. Međutim,  ljudi ga sve više praktikuju na svojim objektima kako bi dodali ekološki elemenat u njihove životne prostore. Ako se bavite kreativnom idejom zelenog krova, pogledajte kuću Spiral Garden izgrađenu za četvoročlanu porodicu na ostrvu Avaji u Japanu. Na dizajn ove kuće od 1000 m2 uticala je sama priroda ostrva i ekološka svest porodice.

spiralna kuća

Izgradnja spiralne kuće u Japanu

Napravljena od lokalnog drveta i zemlje, kuću odlikuje jedinstvena spiralna forma koja se pruža prema centralnom prostoru. Konstrukcija je oblikovana spiralnom linijom i gredama koji su radijalno premošteni sa središnjeg stuba cilindra. 

Kao i tradicionalne japanske kuće, završna obrada unutrašnjih i spoljnih zidova je od zemlje sa ostrva Avaji. Podovi su takođe izrađeni tehnikom „Tataki“ u kojoj se zemlja, kreč i voda drobe do očvršćavanja, a krajnji rezultat je izuzetno otporan. Koristeći takve prirodne elemente u dizajnu enterijera, kuća je u stanju da čuva toplotu i kontroliše vlažnost tokom dužeg veka.

spiralna kuća

Spoljašnji izgled spiralne kuće

Na krovnom vrtu postoje različite biljke. Kišnica koja se sliva kroz krov postepeno se spušta do rezervoara, odakle se leti koristi za hlađenje kuće. Ova spiralna kuća sa zelenim krovom dizajnirana je da oseti dobrotu svetlosti, vetra, vode i zelenila.

Enterijer spiralne kuće

Enterijer spiralne kuće

Stepenište

Enterijer spiralne kuće

Foto: Ryuichi Ashizawa Architects & Associates