Connect with us
Energetska efikasnost

Neobi─Źna spiralna ku─ça sa zelenim krovom

Zeleni krov, koji se jo┼í naziva i travnati krov ili ┼żivi krov, nije novi koncept. Me─Ĺutim,┬á ljudi ga sve vi┼íe praktikuju na svojim objektima kako bi dodali ekolo┼íki elemenat u njihove ┼żivotne prostore. Ako se bavite kreativnom idejom zelenog krova, pogledajte kuc╠üu Spiral Garden izgra─Ĺenu za ─Źetvoro─Źlanu porodicu na ostrvu Avaji u Japanu. Na dizajn ove ku─çe od 1000 m2 uticala je sama priroda ostrva i ekolo┼íka svest porodice.

spiralna ku─ça

Izgradnja spiralne ku─çe u Japanu

Napravljena od lokalnog drveta i zemlje, kuc╠üu odlikuje jedinstvena spiralna forma koja se pru┼ża prema centralnom prostoru. Konstrukcija je oblikovana spiralnom linijom i gredama koji su radijalno premo┼íteni sa sredi┼ínjeg stuba cilindra.┬á

Kao i tradicionalne japanske kuc╠üe, zavr┼ína obrada unutra┼ínjih i spoljnih zidova je od zemlje sa ostrva Avaji. Podovi su tako─Ĺe izra─Ĺeni tehnikom ÔÇ×TatakiÔÇť u kojoj se zemlja, kre─Ź i voda drobe do o─Źvr┼í─çavanja, a krajnji rezultat je izuzetno otporan. Koristec╠üi takve prirodne elemente u dizajnu enterijera, kuc╠üa je u stanju da ─Źuva toplotu i kontroli┼íe vla┼żnost tokom du┼żeg veka.

spiralna ku─ça

Spoljašnji izgled spiralne kuće

Na krovnom vrtu postoje razli─Źite biljke. Ki┼ínica koja se sliva kroz krov postepeno se spu┼íta do rezervoara, odakle se leti koristi za hla─Ĺenje kuc╠üe. Ova spiralna ku─ça sa zelenim krovom dizajnirana je da oseti dobrotu svetlosti, vetra, vode i zelenila.

Enterijer spiralne ku─çe

Enterijer spiralne ku─çe

Stepenište

Enterijer spiralne ku─çe

Foto: Ryuichi Ashizawa Architects & Associates