Connect with us
Energetska efikasnost

Za┼ítita od sunca – ┼áiroko polje ma┼ítovitosti

Mi smo ljudi ─Źudna sorta. Cele jeseni i zime kukamo i ─Źeznemo za suncem, a ─Źim se pojavi i malo ugreje, smi┼íljamo na─Źine kako da se od njega zaklonimo i za┼ítitimo. Ruku na srce, prili─Źno smo ma┼ítoviti u tom poslu pa je ponuda razli─Źitih senila i sistema za za┼ítitu od sunca vrlo raznovrsna, raznorodna i uistinu bogata. Podele su brojne, ali za potrebe ovog teksta ─çemo koristiti najop┼ítiju na unutra┼ínje i spolja┼ínje sisteme za za┼ítitu od sunca.

Rolo zavesa

Unutrašnja zaštita

Od unutra┼ínjih sistema za za┼ítitu od sunca, verovatno je naj┼íarenolikija skupina zastora, koji se mogu podeliti na zastore od mekih materijala i zastore od ─Źvrstih materijala.

Zavese i draperije imaju prevashodno dekorativnu funkciju, ali imaju i zna─Źajnu pragmati─Źnu ulogu, jer ┼ítite od sunca bilo da omogu─çavaju delimi─Źno ili potpuno zamra─Źenje, a pored toga predstavljaju i zvu─Źnu i toplotnu izolaciju. U zavisnosti od na─Źina izrade zavesa i draperija, kao i njihovog sastava, boja, tkanja, dizajna, materijala, u enterijeru se posti┼żu razli─Źiti efekti. Za potpuno zamra─Źenje koriste se zavese i draperije od te┼íkih i debelih materijala i zimi su njihove prednosti brojne jer zadr┼żavaju toplotu u prostoru. Leti bi ih, pak, trebalo izbegavati iz istog razloga jer bi atmosferu mogle da u─Źine zagu┼íljivom. Zavese i draperije se izra─Ĺuju od razli─Źitih materijala: lana, pamuka, svile, pli┼ía, viskoze, satena, organdina, markizeta, te poliestera, polipropilena, akrilaÔÇŽ i razli─Źitih kombinacija svih navedenih materijala, u zavisnosti od namene i funkcije prostora.

Roletne ALU

Trakaste zavese se sastoje iz niza traka koje mogu biti ┼íirine izme─Ĺu 80 i 130 mm. Trake se pomeraju pomo─çu lan─Źi─ça, a radijus njihovog okretanja je 180┬░ ─Źime je omogu─çena jednostavna regulacija nivoa osvetljenosti prostorije. Naj─Źe┼í─çe se koriste za pokrivanje velikih otvora, ┼íirokih izloga kao i za unutra┼ínje pregra─Ĺivanje prostorija. Mogu se izra─Ĺivati od nezapaljivog platna sa antibakterijskom za┼ítitom ili od aluminijuma. Potonje se ─Źesto koriste i u zdravstvenim ustanovama budu─çi da ispunjavaju i stroge sanitarne uslove.

Deo teksta preuzet sa stranice www.prozorivrata.com, vi┼íe o spolja┼ínjoj za┼ítiti od sunca pro─Źitajte na slede─çem LINKU.