Connect with us

Energetska efikasnost

Zaštita od sunca-široko polje maštovitosti

Objavljeno

:

Mi smo ljudi čudna sorta. Cele jeseni i zime kukamo i čeznemo za suncem, a čim se pojavi i malo ugreje, smišljamo načine kako da se od njega zaklonimo i zaštitimo. Ruku na srce, prilično smo maštoviti u tom poslu pa je ponuda različitih senila i sistema za zaštitu od sunca vrlo raznovrsna, raznorodna i uistinu bogata. Podele su brojne, ali za potrebe ovog teksta ćemo koristiti najopštiju na unutrašnje i spoljašnje sisteme za zaštitu od sunca.

Rolo zavesa

Unutrašnja zaštita

Od unutrašnjih sistema za zaštitu od sunca, verovatno je najšarenolikija skupina zastora, koji se mogu podeliti na zastore od mekih materijala i zastore od čvrstih materijala.

Zavese i draperije imaju prevashodno dekorativnu funkciju, ali imaju i značajnu pragmatičnu ulogu, jer štite od sunca bilo da omogućavaju delimično ili potpuno zamračenje, a pored toga predstavljaju i zvučnu i toplotnu izolaciju. U zavisnosti od načina izrade zavesa i draperija, kao i njihovog sastava, boja, tkanja, dizajna, materijala, u enterijeru se postižu različiti efekti. Za potpuno zamračenje koriste se zavese i draperije od teških i debelih materijala i zimi su njihove prednosti brojne jer zadržavaju toplotu u prostoru. Leti bi ih, pak, trebalo izbegavati iz istog razloga jer bi atmosferu mogle da učine zagušljivom. Zavese i draperije se izrađuju od različitih materijala: lana, pamuka, svile, pliša, viskoze, satena, organdina, markizeta, te poliestera, polipropilena, akrila… i različitih kombinacija svih navedenih materijala, u zavisnosti od namene i funkcije prostora.

Roletne ALU

Trakaste zavese se sastoje iz niza traka koje mogu biti širine između 80 i 130 mm. Trake se pomeraju pomoću lančića, a radijus njihovog okretanja je 180° čime je omogućena jednostavna regulacija nivoa osvetljenosti prostorije. Najčešće se koriste za pokrivanje velikih otvora, širokih izloga kao i za unutrašnje pregrađivanje prostorija. Mogu se izrađivati od nezapaljivog platna sa antibakterijskom zaštitom ili od aluminijuma. Potonje se često koriste i u zdravstvenim ustanovama budući da ispunjavaju i stroge sanitarne uslove.

Deo teksta preuzet sa stranice www.prozorivrata.com, više o spoljašnjoj zaštiti od sunca pročitajte na sledećem LINKU.

Advertisement reklama na grenef portalu
Klik za komentar

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Advertisement

Izdvajamo

Popularno