Connect with us
Intervju

REČ UREDNICE: Pred vama je PRVO, premijerno izdanje časopisa GRENEF

PoŔtovani čitaoci,

Å ta je GRENEF? Grenef je skraćenica od pojmova GRAĐEVINARSTVO i ENERGETSKA EFIKASNOST i naÅ”a je tendencija da vrlo brzo ovaj pojam usvojite svi vi koji ste na bilo koji način povezani sa ovom sferom.

Trebala bih, najpre, da naglasim da je naÅ” redakcijski tim VEOMA HRABAR i da, u vremenu kada su ljudi skloni da odustaju, mi TO NIKAKO NE ČINIMO. Å taviÅ”e, u svoj svojoj smelosti tvrdimo i stojimo iza svojih reči da je ovakav časopis POTREBA. Građevinaca. Arhitekata. Inžinjera. Studenata koji tek treba da urade u naÅ”oj zemlji velike stvari. Njihova reč treba da se čuje, njihove građevine da se eksponiraju, a njihovi arhitektonski opusi da se prezentuju. To ćemo raditi mi. Svako u svom aspektu. Bez pristajanja ikakvog na polovično ili manje kvalitetno nego Å”to je to moguće. I na to, dragi čitaoci, baÅ” na to sam najponosnija. Na činjenicu da smo mi zaista spremni na velike stvari. Na detaljnu analizu svih tekstova autora koji su uzeli učeŔće u ovom časopisu. Na stalan rad i kontrolu samih sebe. I ono Å”to je najvažnije za svakog ko misli da nije najpametniji i da je sposoban sve da zna, na konsultaciju stručnih lica sa kojima sarađujemo, kompanija koji su nam ukazali poverenje već u prvom broju, bez da su i videli kako će izdanje izgledati. To već govori puno o naÅ”em pristupu. To govori zaista puno o poverenju stečenom samo i na osnovu rada koji smo spremni da uložimo.

Grenef-Građevinarstvo & Energetska Efikasnost, izdanje broj 1, april 2018

Grenef-Građevinarstvo & Energetska Efikasnost, izdanje broj 1, april 2018

Zato ovo izdanje nije neŔto čime se samo jedan čovek može pohvaliti. Ni ja kao urednica, ni direktor kao inicijator, ni grafički dizajner kao vizuelni identifikator, pa ni novinari i inžinjeri kao autori. Niko od nas pojedinačno. A svi zajedno. Ponosni Ŕto je plod naŔih planova i rada tu ispred vas.

Časopis možete čitati klikom na ovaj link

U prvom izdanju, kao i u svakom sledećem, možete čitati kako arhitekta, kao reprezent grada u kojem živi, vidi svoj lokalitet, kako je doprineo njegovom identitetu i kako posmatra mesto za život koje je izabrao. Kako žena arhitekta posmatra svoje zaniimanje i hrabro krči svoj put u ovom svetu. I kako ih je, bez dvoumljenja ikakvog, sve viÅ”e. Čitaćete i kako stručnjaci iz pojedinih oblasti reÅ”avaju nedoumice koje imate i odgovaraju na vaÅ”a laička, ali potrebna, pitanja. Predstavićemo neke projekte koje će život u pojedinim gradovima olakÅ”ati, modernizovati ih i dati im konotaciju modernog svetskog objekta.

I ne, mi nećemo objavljivati kako izgleda nova vila u Sidneju ili stan u Monte Karlu, već Å”ta je ono Å”to Srbija gradi, a da pri tome ne zaostaje za svetskim metropolama. Kakve olakÅ”iće, zakone i anekse nudi. To je ono Å”to građane naÅ”e zemlje zanima. Ne kako da žive u overenju da je tuđe uvek bolje, već kako da, jednako kvalitetno živeći, ostanu ovde. Kako da svojoj deci sagrade dom da i oni sutra na ovom mestu grade velike stvari.

Grenef-Građevinarstvo & Energetska Efikasnost

Grenef-Građevinarstvo & Energetska Efikasnost

Dakle, BUDUĆNOST JE STIGLA. GRENEF, kao takav, stvoren je da je sa vama zajedno, u korak prati.

Hvala na poverenju.

Mirjana Makarin-PlavÅ”ić