Connect with us
Novosti

REČ UREDNICE: Pred vama je PRVO, premijerno izdanje časopisa GRENEF

Grenef-Građevinarstvo & Energetska Efikasnost, izdanje broj 1, april 2018

Poštovani čitaoci,

Šta je GRENEF? Grenef je skraćenica od pojmova GRAĐEVINARSTVO i ENERGETSKA EFIKASNOST i naša je tendencija da vrlo brzo ovaj pojam usvojite svi vi koji ste na bilo koji način povezani sa ovom sferom.

Trebala bih, najpre, da naglasim da je naš redakcijski tim VEOMA HRABAR i da, u vremenu kada su ljudi skloni da odustaju, mi TO NIKAKO NE ČINIMO. Štaviše, u svoj svojoj smelosti tvrdimo i stojimo iza svojih reči da je ovakav časopis POTREBA. Građevinaca. Arhitekata. Inžinjera. Studenata koji tek treba da urade u našoj zemlji velike stvari. Njihova reč treba da se čuje, njihove građevine da se eksponiraju, a njihovi arhitektonski opusi da se prezentuju. To ćemo raditi mi. Svako u svom aspektu. Bez pristajanja ikakvog na polovično ili manje kvalitetno nego što je to moguće. I na to, dragi čitaoci, baš na to sam najponosnija. Na činjenicu da smo mi zaista spremni na velike stvari. Na detaljnu analizu svih tekstova autora koji su uzeli učešće u ovom časopisu. Na stalan rad i kontrolu samih sebe. I ono što je najvažnije za svakog ko misli da nije najpametniji i da je sposoban sve da zna, na konsultaciju stručnih lica sa kojima sarađujemo, kompanija koji su nam ukazali poverenje već u prvom broju, bez da su i videli kako će izdanje izgledati. To već govori puno o našem pristupu. To govori zaista puno o poverenju stečenom samo i na osnovu rada koji smo spremni da uložimo.

Grenef-Građevinarstvo & Energetska Efikasnost, izdanje broj 1, april 2018

Grenef-Građevinarstvo & Energetska Efikasnost, izdanje broj 1, april 2018

Zato ovo izdanje nije nešto čime se samo jedan čovek može pohvaliti. Ni ja kao urednica, ni direktor kao inicijator, ni grafički dizajner kao vizuelni identifikator, pa ni novinari i inžinjeri kao autori. Niko od nas pojedinačno. A svi zajedno. Ponosni što je plod naših planova i rada tu ispred vas.

Časopis možete čitati klikom na ovaj link

U prvom izdanju, kao i u svakom sledećem, možete čitati kako arhitekta, kao reprezent grada u kojem živi, vidi svoj lokalitet, kako je doprineo njegovom identitetu i kako posmatra mesto za život koje je izabrao. Kako žena arhitekta posmatra svoje zaniimanje i hrabro krči svoj put u ovom svetu. I kako ih je, bez dvoumljenja ikakvog, sve više. Čitaćete i kako stručnjaci iz pojedinih oblasti rešavaju nedoumice koje imate i odgovaraju na vaša laička, ali potrebna, pitanja. Predstavićemo neke projekte koje će život u pojedinim gradovima olakšati, modernizovati ih i dati im konotaciju modernog svetskog objekta.

I ne, mi nećemo objavljivati kako izgleda nova vila u Sidneju ili stan u Monte Karlu, već šta je ono što Srbija gradi, a da pri tome ne zaostaje za svetskim metropolama. Kakve olakšiće, zakone i anekse nudi. To je ono što građane naše zemlje zanima. Ne kako da žive u overenju da je tuđe uvek bolje, već kako da, jednako kvalitetno živeći, ostanu ovde. Kako da svojoj deci sagrade dom da i oni sutra na ovom mestu grade velike stvari.

Grenef-Građevinarstvo & Energetska Efikasnost

Grenef-Građevinarstvo & Energetska Efikasnost

Dakle, BUDUĆNOST JE STIGLA. GRENEF, kao takav, stvoren je da je sa vama zajedno, u korak prati.

Hvala na poverenju.

Mirjana Makarin-Plavšić