Connect with us
Enterijer

Da li ste čuli za Shabby Chic stil?

Objavljeno

:

Shabby Chic stil

Da li ste čuli za Shabby Chic stil? Kao što mu i ime kaže,ovaj stil se u uređenju enterijera može okarakterisati kao stil koji preferira nežne, pastelne boje, dok nameštaj izgleda kao da je restauriran.

Ovaj stil je rado prihvaćen i često se koristi u uređenju enterijera, jer je vrlo topao i prijateljski. Shabby Chic stil slavi nesavršenost i prirodnu lepotu i takođe je vrlo svestran. Otuda i naziv koji označava spoj pohabanog i šika.

Boje su pastelne, a nameštaj izgleda kao da je napušten

Shabby nameštajem može se vrlo efektno i jeftino urediti svaki prostor, kuhinja, trpezarija, dnevni boravak, spavaće sobe ili kupatilo, a dobrodošao je i na terase i balkone. Ovaj način uređenja danas je bez sumnje jedan od najpopularnijih stilova u uređenju enterijera. Primamljiv je jer nosi dašak nostalgije za jednostavnijim vremenima bez glamura, nosi opuštenost i toplinu, kao da s ponosom prikazuje vreme koje je prošlo. Takav enterijer se ponekad čini kao da je prepušten sam sebi i zanemaren, a zapravo krije gotovo opsesivnu pažnju. Primamljiv je zbog svoje jednostavne estetike.

O Shabbyju se ne govori samo kao o stilu uređenja enterijera, već ima širu primenu. To je stil života i razmišljanja. Shabby Chic karakterišu boje i nesavršenosti koje valja očuvati i pokazati. Glavna boja je bela, u svim svojim prirodnim tonovima, u kombinaciji s pastelnim bojama zelenom, modrom, bež, bojom kadulje, lavande. Ovaj stil voli prirodne materijale drvo, kamen i ciglu, u kombinaciji s finim ili grubim lanom, konopljom i pamukom. Idealan je izbor za vikendice, kuće u prirodi i na moru.

Dizajneri enterijera kažu kako se u takvim prostorima čak može i malo preterati sa detaljima, dok, na primer, u prostoru u kojem živimo treba imati sluha za prostor i dnevni ritam i pustiti da nameštaj sam priča svoju priču bez preterivanja. Kad se ispravno primeni, ovaj stil je savršena ravnoteža između opuštenog i strogog izgleda. Dopušta razvoj umetničke, ali i elegantne atmosfere, dok daje mnogo slobode u iznošenju naših sopstvenih ideja.

Shabby Chic stil slavi nesavršenost

Shabby Chic stil slavi nesavršenost

Nameštaj

Nameštaj može biti vintage, ali se potrudite da ga osvežiti novim slojem boja. Uz malo mašte i kreativnosti mnoge stare komade nameštaja možete pretvoriti u prave Shabby Chic dragulje. Veliki budžet vam takođe nije potreban za stvaranje prostora u ovom stilu. Posetite lokalne buvljake i potražite starije komade nameštaja sa zaobljenim linijama i nespornog starinskog dodira. Ovakav nameštaj ima tendenciju biti komforan, mekih linija i primamljiv.

Komad ili dva vintage nameštaja, poput komode, stolice, pisaćeg stola, starinskog ogledala ili sanduka vrlo se uspešno može kombinovati u modernom enterijeru, a slaže se i sa stilskim nameštajem. Naravno, poželjni su jer modernim enterijerima, koji često odaju utisak hladnoće, daju malo topline i postaju veza s prošlošću.

Detalji

Koristite tapete ili tkanine sa divnim uzorcima, kitnjaste elemente, svetle i razigrane boje koje su meke i ugodne, a koje će doprineti stvaranju ugodne atmosfere.

Tapete su nezaobilazan detalj ovog stila

Sve je u detaljima i načinu na koji kombinujete više elemenata. Male stvari igraju važnu ulogu u svakom dekoru. Možete ukrasiti otvorene police sa nekoliko ukrasnih elemenata ili dodati okvire za slike, neke stare knjige itd. Razmislite o lepom lusteru koji pleše na stropu kada ga obasja Sunčeva svetlost ili srebrnim i zlatnim detaljima. Bacite jastuke napravljene od vintage tkanine na sofu i koristiti vanvremenske komade koji su napravljeni od starih materijala.

Izvor: www.nezavisne.com

Advertisement reklama na grenef portalu

Izdvojeno

Sa portala

Energetska efikasnost objekata Energetska efikasnost objekata
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Energetska efikasnost objekata u kriznom vremenu

Radeći u polju energetske efikasnosti objekata poslednjih 10-ak godina, na mnogobrojnim projektima različitih nivoa energetske efikasnosti i održivosti u najširem...

Ytong zelena gradnja Ytong zelena gradnja
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Zelena gradnja i najvažnije odlike

“Zelenim” se nazivaju oni objekti koji su građeni po principima održive gradnje. Najvažnije odlike „zelene gradnje“ su: manja potrošnja energije...

Antenall tim za projektnu podršku na projektima Antenall tim za projektnu podršku na projektima
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Kako naći najbolju podršku za vaš projekat?

Velika tražnja dovela je i do hiper ponude gde nije lako razaznati kome se obratiti od inženjera, arhitekata, projektnih biroa...

Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Najbolji način za smanjenje troškova i emisija štetnih gasova

S obzirom na to da se kompanije širom sveta suočavaju s ogromnim pritiskom kada je reč o troškovima energije i...

Divus Apartmani Divčibare Divus Apartmani Divčibare
Arhitektura2 meseca ranije

ENERGY NET predstavlja najnoviji projekat Divus apartmani Divčibare

Vođena svrhom da stvara bolju atmosferu po meri čoveka u skladu sa prirodom, kompanija ENERGY NET već više od 30...

Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču
Arhitektura3 meseca ranije

Vegetativni zidovi u arhitekturi

Vegetativni zidovi koji fasadni omotač pretvaraju iz statičnog u dinamičan odnos prema posmatraču, u gustim urbanim sredinama imaju veliki potencijal...

Sadržaj

Popularno